Coronaproof reizen: hoe wordt reizen via Brussels Airport Zaventem?

Je zit vast met veel vragen over hoe reizen in tijden van corona er zal uitzien. Speciaal daarom gingen we voor jou alvast op zoek naar enkele antwoorden. In dit artikel kan je alle maatregelen en veranderingen op Brussels Airport terugvinden waar we vandaag al een zicht op hebben. Laatste update: 13/07/2020

 

Welke maatregelen zijn van kracht op de luchthaven?
  • Iedereen dient een afstand van 1,5 meter te bewaren van anderen.
  • Ook een mondmasker dragen is voor iedereen vanaf 6 jaar verplicht. De luchthaven zal vanaf 18/05/2020 mondmaskers uitdelen aan passagiers en het personeel.
  • Er zijn aangepaste wachtrijen.
  • Er is bestickering voorzien met de voorzorgsmaatregelen en waar je niet of wel kan zitten.
  • De balies zijn voorzien van plexiglas.
  • Er zijn meer dan 200 handgeldispensers geïnstalleerd in de terminal.
  • Er worden extra schoonmaakrondes voorzien.
  • Je temperatuur zal worden gemeten met thermische camera's voor je de luchthaven binnengaat. De toegang kan je ontzegd worden als je temperatuur hoger dan 38°C is. 
  • Kom op tijd. Reken voor reizen binnen de Schengenzone op 2,5 uur op voorhand en voor landen buiten de Schengenzone op 3,5 op voorhand. Niet-essentiële reizen buiten Europa zijn voorlopig nog niet toegestaan.
  • Hoe verloopt reizen via Brussels Airport Zaventem momenteel? https://www.youtube.com/watch?v=aiV487eKlqg&feature=youtu.be 
Mogen we weer reizen?

Vanaf 15 juni gaan de Belgische grenzen weer open voor niet-essentiële reizen binnen Europa/de Shengenzone, en kan je het vliegtuig opnieuw nemen vanaf Brussels Airport.

Kan je een vriend of familielid ophalen?

Mensen die nu reizen, zijn mensen die de toestemming hebben gekregen om een essentiële reis te maken. Als die persoon onder hetzelfde dak als jij woont en als hij of zij niet in staat is om het openbaar vervoer of een taxi naar huis te nemen, dan mag je hem/haar komen ophalen.

De aankomsthal is wel niet toegankelijk, dus je moet de persoon aan de uitgang van de aankomsthal opwachten. Ook hier dient de afstand van 1,5 meter gerespecteerd te worden.

Als je iemand komt ophalen, moet je, net als de passagier zelf, een thuisquarantaine van 14 dagen te respecteren. 

Word je bij aankomst in quarantaine geplaatst?

Wie in België aankomt, dient een thuisquarantaine van 14 dagen te respecteren. Alsook iemand die deze persoon komt ophalen. 

Als een passagier op een vlucht symptomen van het coronavirus vertoont, dan meldt de crew van het vliegtuig dat onmiddellijk aan de luchthaven. Bij aankomst staat er een medisch team klaar om de mogelijk besmette passagier te onderzoeken en door te verwijzen naar de huisarts of het dichtsbijzijnde ziekenhuis.

Wanneer iemand aan boord mogelijk besmet is, vullen alle passagiers en crew een passagierslocatiekaart in, zodat de overheid de passagiers op de hoogte kan brengen en informeren indien nodig. Ook het betroken personeel wordt dan geïnformeerd. 

Temperatuurmetingen worden niet standaard toegepast. Volgens de FOD Volksgezondheid biedt dat geen efficiënte meerwaarde om mogelijke besmetting met COVID-19 op te sporen.

Passagiers die nog voor het vertrek worden opgemerkt met symptomen, worden geweigerd op het vliegtuig en moeten eerst verzorgd worden in het land van hun huidige verblijf.

Zijn de winkels en restaurants open?

De winkels en restaurants op de luchthaven zijn gesloten, maar er zijn wel 2 afhaalmogelijkheden om toch nog iets om te eten of drinken kan kopen. De ene afhaalmogelijkheid bevindt zich in de vertrekhal en de andere in pier B. Pier A blijft voorlopig gesloten.

Rijdt het openbaar vervoer nog?

De luchthaven blijft bereikbaar met het openbaar vervoer. Op de trein, tram en bus is het dragen van een mondmasker ook verplicht.