De topwijn Super Tuscan: een heroïsche legende of realiteit?

EEN WIJNTIP VAN UW SPECIALIST ITALIË:

Italofiel Caroline kent alle mooie plaatsen in Italië en heeft daarnaast recent een diploma van sommelier behaald. De perfecte combinatie dus om advies te geven over de beste Italiaanse wijnen om te ontdekken tijdens uw reis. Zij helpt u, samen met onze collega’s, graag verder met al uw vragen! 

Contacteer Caroline: 053/60 56 93 - caroline.vl@caractere.be

Denominazione di Origine Controllata e Garantita: de hoogste categorie in de Italiaanse wijnranking

Een van de hoogst aangeprezen wijnen van Toscane wordt vreemd genoeg NIET geclassificeerd als DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste categorie in de Italiaanse wijnranking, zoals de geroemde Chianti Classico of Brunello di Montalcino.

De reden? De zogenaamde Super Tuscan wordt niet gemaakt van typisch Italiaanse druiven zoals de Sangiovese voor de Chianti, maar van Franse variëteiten. Dat is voor bepaalde Italianen zoals vloeken in de kerk!

 

Enkel Italiaanse druivensoorten zijn volgens de officiële wetgeving toegelaten, tot grote frustratie van een Toscaanse wijnboer in de jaren 70 die de regels aan zijn laars lapte

 

De categorie 'Indicazione Geografica Tipica' geeft veel meer vrijheid in de productie

Enkel Italiaanse druivensoorten zijn dus volgens de officiële wetgeving toegelaten, tot grote frustratie van een Toscaanse wijnboer in de jaren 70 die de regels aan zijn laars lapte en een blend produceerde van enkel Franse druiven. En met succes. De eerste beroemde Super Tuscan is de Tignanello ('71) van het gerenommeerde wijnhuis Antinori. Deze kwam in '71 op de markt als... tafelwijn, oftewel vino da tavola.

Ondertussen werd de Super Tuscan “gepromoveerd” tot IGT (Indicazione Geografica Tipica), dat geeft de wijnboeren veel meer vrijheid in de productie want zo mogen zij zowel lokale als internationale druiven gebruiken. Het is de enige manier om de oude omslachtige tradities van zich af te schudden.

 

 

Vandaag de dag behoren de Super Tuscans tot de top van de Toscaanse wijn.

 

Vandaag de dag behoren de Super Tuscans tot de top van de Toscaanse wijnen. Ondanks het feit dat ze geen DOGC label kregen, kost een Super Tuscan vandaag de dag tussen de 30€ en 350€ per fles!

ZIN GEKREGEN OM DEZE WIJNTIP TE ONTDEKKEN IN TOSCANE?

Contacteer uw specialist Italië Caroline:
053/60 56 93 - caroline.vl@caractere.be
Of neem contact op met uw reisagent