'Viva da Vinci': 500 jaar geleden stierf da Vinci aan de Loire

EEN TIP VAN UW SPECIALIST FRANKRIJK:

Van Normandië tot Corsica en van de Loire tot de Elzas: Ann kent Frankrijk op haar duimpje. De verfijnde gastronomie, rijke geschiedenis en gezellige dorpjes charmeren haar keer op keer. Zij helpt u, samen met haar collega's, graag verder met al uw vragen. 

Contacteer Ann op 053/60 56 90 of via ann.r@caractere.be

Wist u dat Leonardo da Vinci, de Italiaanse 'homo universalis', de laatste jaren van zijn leven in de Loirestreek doorbracht? Exact 500 jaar geleden liet het genie het leven in het Clos Lucé in Amboise. De jonge koning François I had de kunstenaar-ingenieur aan zijn hof uitgenodigd, waarop Leonardo met twee bedienden een een stel muilezels de Alpen overstak. Tussen zijn bagage zaten ook drie onvoltooide schilderijen, waaronder zijn meesterwerk, de Mona Lisa. Het Clos Lucé werd enkele jaren geleden gerestaureerd en stelt nu maquettes, werktuigen en reproducties van de meester tentoon. Tot en met 8 september kunt u hier trouwens ook een meesterlijk wandtapijt bewonderen, geïnspireerd op da Vinci's beroemde fresco 'Het Laatste Avondmaal'.

 

 

Catherina de'Medici kocht trouwens het kasteel van Chaumont-sur-Loire, een prachtig kasteel dat hoog boven de stad torent en een plekje heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

En er is nog een reden om deze rijke streek te bezoeken. In 1519 werd Catherina de'Medici geboren in Firenze. Als dochter van Lorenzo II de'Medici speelde ze een belangrijke rol in het Franse politieke landschap van die tijd. Catherina de'Medici kocht trouwens het kasteel van Chaumont-sur-Loire, een prachtig kasteel dat hoog boven de stad torent en een plekje heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

Met zijn 440 kamers, zalen en vertrekken is het kasteel van Chambord het ultieme toonbeeld van de Franse Renaissance-architectuur.

Het is ondertussen duidelijk: 1519 was een allesbepalend jaar voor de Loire-vallei: alsof er nog niet genoeg bewoog, begon men er toen ook te bouwen aan het kasteel van Chambord. Met zijn 440 kamers, zalen en vertrekken is het het ultieme toonbeeld van de Franse Renaissance-architectuur.

2019 is dus het perfecte jaar om de Loire-vallei met een bezoekje te vereren. Bovendien is het de ideale bestemming voor een vakantie dicht bij huis!

ZIN GEKREGEN OM DE LOIRE-STREEK TE ONTDEKKEN?

Contacteer uw specialist Frankrijk Ann: 
053/60 56 90 - ann.r@caractere.be 
Of neem contact op met uw reisagent