Zee, zout en kabeljauw: de Portugese kust op z'n best

EEN REISVERHAAL VAN REISBLOG DICHTBIJ & VER WEG: 

Myriam en Werner (reisjournalisten en bloggers) over hun reisblog Dichtbij & Ver Weg: Samen delen we onze ervaringen in reisreportages en laten we jullie ook (te) gekke of unieke hotelletjes ontdekken, schrijven we af en toe over de leuke en minder leuke aspecten van het reizen en houden jullie op de hoogte van bepaalde evenementen die wij de moeite waard vinden, nieuwigheden en trends i.v.m. reizen en gastronomie, zowel Dichtbij als Ver Weg.

Dat de lokale gastronomie vaak mee de keuze van onze bestemming bepaalt is een feit. Een Belg wil nu eenmaal lekker tafelen op vakantie. De beleefreis 'Zee, zout & kabeljauw' van Caractère lokt ons naar de Centraal Portugese kust, van Porto naar Lissabon, met als leitmotiv de Portugese nationale plat, bacalhau. Het wordt een 'gezouten' reis, bijgekruid door véél zon en een vleugje cultuur. Helemaal op maat van veeleisers als wij.

 

 

 

Vista Alegre is meer dan gewoon een museum. Zo kan je in hun moderne shop het mooiste porselein kopen. Maar wie het helemaal ten volle wil beleven kan net als wij overnachten in Montebelo Vista Alegre, hun stijlvolle themahotel dat helemaal in het teken staat van jawel... porselein.

Kabeljauw alias bacalhau

Ílhavo was ooit een  charmant vissersdorpje. Het is dan ook geen toeval dat uitgerekend hier Museu Maritimo werd neergezet. De lange liefdesgeschiedenis van de Portugezen met hun bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw, wordt er haarfijn uit de doeken gedaan.

Want hoewel de Portugezen massa's kabeljauw eten, is er voor de Portugese kust geen kabeljauw te bekennen. Vandaag importeren de Portugezen hun bacalhau vooral uit Noorwegen en Ijsland, maar in meer heldhaftige tijden gingen ze die zelf vangen in Newfoundland en Groenland. Avonturiers waren het die vaak maandenlang over de oceaan zwierven. De vangst werd aan boord gezouten en gedroogd en kwam 'panklaar' in Portugal toe.

 

 

Wanneer we door het labyrint van kleine straatjes met opvallend witte huisjes wandelen, merken we meteen de invloed van vrouwenhanden.

Volledige reportage

De volledige reportage van deze boeiende trip kan u hier lezen:

https://www.dichtbijenverweg.be/2019/07/zee-zout-kabeljauw-de-portugese-...

ZIN GEKREGEN OM DEZE RONDREIS UIT TE PROBEREN?

U vindt alle info hier: Beleefreis Zee, zout en kabeljauw (8 dagen)
Een gastronomische route langs de kusten van Centraal Portugal

Heeft u nog vragen of wilt u reserveren?

Contacteer onze specialist Portugal, Melissa op 053/60 56 91 of via melissa.s@caractere.be
Of neem contact op met uw reisagent