Slovenië

Te gast in Slovenië

Het kleine Alpenland aan de Middellandse Zee combineert het beste van twee werelden. Van de alpenweiden aan de noordelijke grens met Oostenrijk tot de Adriatische Kust tegenover Venetië ligt alles wat het Zuiden van Europa tot de mooiste streek op aarde maakt. De mythische toppen en koele meren, de ongrijpbare helderheid van het water dat zich een weg baant langs wijngaarden en dorpjes, om op te gaan in het eindeloze blauw van de Adriatische Zee. Die zee die slaat en gaat aan de zeedijken van mediterrane stadjes die men Koper, Trst, Izola, Portorož of Piran kan noemen, maar evengoed Capodistria, Trieste, Isola, Portorose of Pirano. Het land kan er prat op gaan de sterkst groeiende economie in de eurozone te zijn, wat maakt dat men zich nog moeilijk kan voorstellen dat het in 1991 nog aan de andere kant van het Gordijn lag, en dat het traditionele Westen nu met verbazing en bewondering kijkt naar deze beste leerling van de klas.

Uw reisdocumenten

Voor Benelux-inwoners: geldige identiteitskaart of paspoort (max. 3 maanden verblijf). Kinderen moeten een eigen identiteitskaart met pasfoto hebben!

Met de auto

Op autowegen en snelwegen is een autowegenvignet verplicht. Het vignet is verkrijgbaar bij Sloveense tankstations, krantenwinkels of grotere benzinestations in buurlanden in de grensstreek met Slovenië. Verkrijgbaar voor 1 week: ± 15€ of 1 maand: ± 30€.

Overdag dient u met groot dimlicht te rijden. Bij winterse omstandigheden is het in de periode van 15 november tot 15 maart verplicht om winterbanden of sneeuwkettingen te hebben en is de Vršič-pas (Kranjska Gora – Bovec) dikwijls gesloten. In dat geval dient u langs Tarvísio (Italië) naar Bovec te rijden.

Goed om weten

* de munteenheid in Slovenië is de euro. Kredietkaarten worden geaccepteerd in vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en benzinestations.

* restaurants zijn meestal open van 11u00 tot 23u00. Slovenië kent geen sterren, maar behoort tot de absolute top op gastronomisch vlak. Hetzelfde geldt voor een selectie wijnen die gemiddeld kunnen concurreren met de meest befaamde ter wereld! Caractère geeft een gratis lijst met de beste adresjes in Slovenië.

* musea, winkels en diensten: over het algemeen zijn de Sloveense musea geopend van 10u00 tot 18u00; vrijwel alle musea zijn in de winter en soms ook in de zomer op maandag gesloten. Banken zijn meestal geopend van maandag tot vrijdag van 08u30 tot 12u30 en van 14u00 tot 17u00, zaterdag van 08u30 tot 12u00.Winkels zijn meestal geopend van maandag tot vrijdag van 08u00 tot 18u00 en op zaterdag van 08u00 tot 12u00.

* taal: Sloveens, maar in enkele gebieden met verschillende bevolkingsgroepen is men tweetalig. Veel Slovenen spreken bovendien Engels of Duits.

    Klimaat

    Behalve aan de Adriatische kust kent Slovenië een Midden-Europees, zwak continentaal klimaat. Een smalle strook aan de kust heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en relatief milde winters; mild is het ‘s winters zeker niet als de gevreesde sterke noordoostenwind, de “burja” waait. In de rest van het land heerst dus een continentaal klimaat met milde tot hete zomers en, met name in de bergen, koude winters. De gemiddelde temperatuur is in juli 20°C in Ljubljana (in Piran 23°C).