6033cc2978a2b

Proef Emilia Romagna

Terra di motori e sapori

10 Dagen - 9 Nachten

Inleiding

Emilia-Romagna is een regio in het noorden van Italië, bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige steden en culinaire tradities. De regio wordt ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd vanwege zijn belangrijke rol in de Italiaanse keuken. Emilia-Romagna is een perfecte bestemming voor een autovakantie, met zijn prachtige landschappen, historische steden en culinaire hoogtepunten. Of je nu door de glooiende heuvels rijdt, de adembenemende Adriatische kust verkent, of geniet van de lokale delicatessen, deze regio biedt een onvergetelijke ervaring voor elke reiziger.

Welkom in Emilia-Romagna, hét mekka van de gastronomie en dé bestemming voor wie Italië ten volle wil beleven, ver van het massatoerisme. Snuif de sfeer op in gezellige stadjes als Ferrara, Modena en Parma, waar het zalig wandelen of fietsen is door de geschiedenis, langs renaissance en middeleeuwen, langs imposante kastelen en verfijnde ‘palazzi’. Hier, in de ‘buik van Italië’, met Bologna ‘la grassa’ als hoofdstad, proef je alles wat fijnproevers bekoort: parmezaan, parmaham en balsamicoazijn, met geduld op smaak gebracht, en een rijk aanbod aan gevulde pasta’s en elegante wijnen. De Ferrari-, Lamborghini- en Ducatimusea, maken van deze streek een speeltuin voor wie houdt van motoren.

Dag 1 : Vertrek naar Bologna

Wanneer je toekomt in de luchthaven van Bologna, haal je je huurwagen op en start je jouw rit van ongeveer 52 kilometer naar Ferrara, waar je logeert in het gezellig historisch centrum van dit verrassend stadje waar bijna iedereen zich verplaatst met de fiets.

Dag 2 : Ferrara

Je verkent deze sfeervolle stad, met zijn imposant 'Castello Estense', het kasteel van de hertogen van Ferrara, zijn mooie pleinen, zijn middeleeuwse straatjes en statige 'palazzi'. Fietsen op de groene stadswallen is een absolute 'must'.

Dag 3 : de Po-delta en de abdij van Pomposa

Emilia-Romagna is een regio in het noorden van Italië, bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige steden en culinaire tradities. De regio wordt ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd vanwege zijn belangrijke rol in de Italiaanse keuken. Emilia-Romagna is een perfecte bestemming voor een autovakantie, met zijn prachtige landschappen, historische steden en culinaire hoogtepunten. Of je nu door de glooiende heuvels rijdt, de adembenemende Adriatische kust verkent, of geniet van de lokale delicatessen, deze regio biedt een onvergetelijke ervaring voor elke reiziger.

TERRA DI MOTORI E SAPORI

10 DAGEN - 9 NACHTEN

CONTACTEER INGE

Welkom in Emilia-Romagna, hét mekka van de gastronomie en dé bestemming voor wie Italië ten volle wil beleven, ver van het massatoerisme. Snuif de sfeer op in gezellige stadjes als Ferrara, Modena en Parma, waar het zalig wandelen of fietsen is door de geschiedenis, langs renaissance en middeleeuwen, langs imposante kastelen en verfijnde ‘palazzi'. Hier, in de ‘buik van Italië', met Bologna ‘la grassa' als hoofdstad, proef je alles wat fijnproevers bekoort: parmezaan, parmaham en balsamicoazijn, met geduld op smaak gebracht, en een rijk aanbod aan gevulde pasta's en elegante wijnen. De Ferrari-, Lamborghini- en Ducatimusea, maken van deze streek een speeltuin voor wie houdt van motoren.

DAG 1 : VERTREK NAAR BOLOGNA

Wanneer je toekomt in de luchthaven van Bologna, haal je je huurwagen op en start je jouw rit van ongeveer 52 kilometer naar Ferrara, waar je logeert in het gezellig historisch centrum van dit verrassend stadje waar bijna iedereen zich verplaatst met de fiets.

DAG 2 : FERRARA

Je verkent deze sfeervolle stad, met zijn imposant 'Castello Estense', het kasteel van de hertogen van Ferrara, zijn mooie pleinen, zijn middeleeuwse straatjes en statige 'palazzi'. Fietsen op de groene stadswallen is een absolute 'must'.

DAG 3 : DE PO-DELTA EN DE ABDIJ VAN POMPOSA Je gaat op verkenning in de ‘Valli di Comacchio’, een prachtig lagunegebied. Comacchio is de belangrijkste stad aan de Podelta, bekend om zijn paling en bijnaam 'klein Venetië'. Ga zeker paling proeven in het gelijknamige stadje, met zijn bruggen en kanalen. Je brengt ook een bezoek aan de 6de-eeuwse abdij van Pomposa, een van de belangrijkste van Noord-Italië, met prachtige fresco’s.

Dag 4 : Reggio Emilia en Parmigiano Reggiano

Vandaag vertrek je richting Reggio Emilia waar je overnacht in een kleinschalig luxehotel, bekend om zijn balsamico-productie.

Dag 5 : Modena en Maranello

Op dag 5 ga je sfeer snuiven in het aangename Modena, stad van de 'aceto balsamico' en geboortestad van wijlen Luciano Pavarotti, met een prachtige romaanse Dom. Hier kan je de 'Collezione Maramotti', de hedendaagse kunstcollectie van Max Mara, bezoeken. Verder ga je naar Maranello met zijn 'Galleria Ferrari'.

Dag 6 : Parma en prosciutto di Parma

In deze muziekstad, bekend om zijn parmaham, is het zalig kuieren langs de mooie 'Duomo' met zijn doopkapel, de bruisende 'Piazza Garibaldi' en het Teatro Farnese, volledig in hout.

Dag 7 : Bologna - Piazza Maggiore - Fiumana

Vandaag bezoek je Bologna, met de oudste universiteit van Europa en een bijzonder mooi historisch centrum. Een bezoek aan Bologna is zeker de moeite waard vanwege de rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Daarna ga je verder naar Fiumana, waar je logeert op een wijndomein, met een adembenemend uitzicht de wijngaarden.

Dag 8 : Ravenna en de Adriatische kust

In deze aangename stad leidt een wandeling je langs eeuwenoude en kleurrijke byzantijnse mozaïeken, beschermd door UNESCO.

Dag 9 : Cesena en Forlì

In Cesena, met zijn Malatesta-burcht en -bibliotheek, en in Forlì, met zijn wekelijkse markt, geniet je van de sfeer, mooie winkels en lekker eten, ver van het massatoerisme. Hou even halt in het heuveldorpje Bertinoro met prachtige panorama's.

Tijdens deze rondreis zijn onder andere deze activiteiten mogelijk:

  • Bezoek, samen met een gids, een 'Acetaia’ en ontdek hoe ze balsamico maken en proef natuurlijk ook van dit heerlijke goedje.
  • Om de smaakbeleving nog verder te optimaliseren, bezoek je een ' Caseificio ' in de buurt van Parma. Hier leer je hoe ze Parmigiano Reggiano maken. En ook hier ontbreekt het proef-gedeelte niet.
  • Breng een geleid bezoek aan een ' Prosciuttificio, waar je meer te weten komt over de productie van Parmaham of Culatello. En proeven uiteraard.

Dag 10: Terug naar huis

Je keert terug naar de luchthaven van Bologna, ongeveer 90 kilometer, en neemt het vliegtuig terug terwijl je nageniet van deze ongelofelijke rondreis.

Keuken en wijn

Emilia-Romagna is beroemd om zijn culinaire tradities, waaronder de wereldberoemde parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano), de delicate prosciutto di Parma, de verfijnde balsamicoazijn van Modena en de heerlijke tagliatelle. De regio is ook een paradijs voor wijnliefhebbers, met bekende soorten als Lambrusco en Sangiovese. De lokale keuken is een smeltkroes van historische invloeden, van de Etrusken en de Romeinen tot de Middeleeuwse handel. Bezoek de levendige markten en charmante winkels om een breed scala aan lokale producten en specialiteiten te proeven. Een bezoek aan een traditionele ‘Caseificio’ of ‘Prosciuttificio’ is een must om de authentieke smaken van Emilia-Romagna te ervaren.

Cultuur en geschiedenis

Emilia-Romagna heeft een rijke cultuurgeschiedenis, met vele kunstwerken en historische steden. De regio is bekend om zijn prachtige steden, waaronder Bologna, Ravenna en Ferrara. In Bologna, de hoofdstad van de regio, vind je de oudste universiteit van Europa, een ware schatkamer van kennis en geschiedenis. Ravenna betovert met zijn schitterende, kleurrijke mozaïeken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Ferrara, met zijn goed bewaarde middeleeuwse stadsmuur, biedt een reis terug in de tijd. Emilia-Romagna is ook de geboorteplaats van vele beroemde Italianen, zoals de invloedrijke edelman Pier Maria Rossi en de legendarische autobouwer Ferruccio Lamborghini. Elk hoekje van deze regio ademt geschiedenis en cultuur.

Praktische informatie

Emilia-Romagna is gemakkelijk te bereiken per vliegtuig, met de luchthaven van Bologna als beste optie. De regio heeft ook diverse grensovergangen voor een autovakantie, waardoor het een toegankelijke bestemming is voor reizigers uit heel Europa. De belangrijkste economische activiteit in de regio is de landbouw, met graan, suikerbieten en wijn als de belangrijkste landbouwproducten. Een leuk weetje: in Ferrara vind je de oudste wijnbar ter wereld, een bezoek meer dan waard! Vergeet niet om de Piazza Maggiore in Bologna te bezoeken, een van de mooiste pleinen van Italië, waar je kunt genieten van de lokale keuken in een van de vele gezellige trattoria’s en restaurants. Emilia-Romagna biedt een perfecte mix van cultuur, geschiedenis en gastronomie, waardoor het een onvergetelijke bestemming is.

Waarom boeken via Caractère?

  • Jouw rondreis op jouw maat gemaakt
  • Genieten van Caractère extra's
  • 24/7 bereikbaar voor jou, altijd
  • Veilig en verzekerd op reis
  • Geen onverwachte of verdoken kosten
Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy Aanbod
Copyright © 2025 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden