Italie

Te gast in Italië

Alleen al met de reisgidsen over Italië kan de bibliotheek van Alexandrië worden gevuld! Daarom heeft deze pagina niet als doel u te vertellen over de rijke geschiedenis et het onschatbaar cultureel patrimonium van dit prachtige land. De historische 'palazzi', de Ponte Vecchio en de Brug der Zuchten zijn trouwens enkel het decor. Al dit moois krijgt pas écht kleur, klank én smaak door de Italianen! Door de elegante Florentijnse met opzichtige zonnebril en stiletto-hakken die haar Fiat 500 te dicht tegen een verweerde muur parkeert, door de zingende Napoletaan die zich met een overvloed aan schuim staat te scheren voor het raam, door de bankbediende die zich op zijn Vespa, in Armani-pak en met 'koffie verkeerd'-kleurige schoenen, door het Romeinse verkeer slingert. Lever u over aan hun fierheid en vriendelijkheid, aan hun tradities en aan hun lekkere keuken en zij zullen uw vakantie maken!

De Italianen en hun hotels

Wie op zoek is naar trendy hotels, moet die niet zoeken op het Italiaanse platteland. In de steden en aan de kusten zijn strakke designhotels zeer populair, maar in de groene heuvels zijn ze 'not done'. Italianen houden van traditie en harmonie en de strakke designstijl, waarvoor zij nochtans bekend zijn, past niet in hun landschappen van wijn- en olijfgaarden. Wij hebben voor u een selectie gemaakt van verzorgde hotels met een historisch karakter, en meestal met een hedendaagse, landelijke inrichting.

De Italianen en hun keuken

Italianen zijn meesters in het koken. Ze zweren bij een eerlijke en natuurlijke keuken en met de meest eenvoudige, maar verse ingrediënten toveren ze smaakvolle gerechten op tafel. Elke streek houdt vast aan de producten van eigen bodem (km 0). Zo zal u in de Baai van Napels geen ‘bisteccha alla fiorentina’ vinden en in Umbrië geen verse zeevruchten. Aarzel niet een kleine ‘trattoria’ met geruite tafelkleedjes binnen te stappen, want hier zijn de gerechten het meest authentiek en vaak spotgoedkoop. Misschien staat hier zelfs 'la mamma' aan het fornuis. Vraag wat zij aanbevelen. Er is geen mooier compliment voor een Italiaan dan hem ‘carte blanche’ te geven in de keuken. Succes gegarandeerd!

De Italianen en het verkeer

Italianen zijn goede chauffeurs, maar geen 'gentlemen' in het verkeer. Om verkeersdrukte te vermijden hebben vele steden een zone in de binnenstad gecreëerd waar enkel wagens met een vergunning zijn toegelaten. Wie in deze 'Zona traffico limitato' (ZTL) terechtkomt zonder vergunning, kan een boete krijgen. Indien u een stad bezoekt en er niet logeert, kunt u het best buiten deze zones parkeren of kiezen voor het openbaar vervoer. Indien u logeert in een stadshotel en u moet door een 'ZTL', geef dan uw nummerplaat door aan de receptie om een boete te vermijden. En ja, zelfs in het land van de 'macchine', is de fiets hip! In vele kleinere steden kunt u een fiets huren om de historische centra op een rustige manier te verkennen.

De Italianen en de zee

    Italianen zijn 'gente di mare'. Tijdens zonnige weekends en in de zomer vindt u ze, vaak in familieverband, terug aan de kusten, meerbepaald in de 'bagni', uitgebaatte stranden met ligzetels en parasols. In het hoogseizoen kunnen de prijzen van sommige stranden vrij hoog oplopen. Vergelijk voor u uw keuze maakt! Weinig Italianen brengen hun zomervakantie door op het platteland. Wie niet houdt van drukte en bebouwing, kiest in de zomer het best voor een hotel in de groene heuvels en niet in de populaire kuststeden.