Frankrijk

Te gast in Frankrijk

Niet alleen de Fransen zijn ervan overtuigd dat hun land het beste van alle werelden biedt en dat Parijs de mooiste stad van het universum is! 'La douce France' is sinds generaties een geliefde vakantiebestemming. De enorme variëteit aan landschappen, van de Mont Saint Michel tot de Mont Ventoux, van de Loire tot de Camargue, én de lekkere en befaamde keuken hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op levensgenieters. In dit elegante mekka van luxe, van Champagne en foie gras, van Louis Vuitton en Dior, van Cannes en Saint-Tropez, is het dagelijkse leven toch eenvoudig en zoet. Een spelletje petanque op zondag, de geur van een uitgestrekt lavendelveld, een stukje krokant stokbrood met rillettes, een glaasje vin de table en de 'arrivée' van de Tour de France, ze maken deel uit van het leven...als God in Frankrijk.

De Fransen en hun keuken

De Franse keuken, met zijn lange traditie en zijn enorme diversiteit, is voor velen dé basiskeuken bij uitstek. Topproducten zoals oesters, ganzenlever, escargots, truffels en hoeveboter geven smaak aan de befaamde gastronomie, hét uithangbord van het land. Maar ook de knapperige 'baguette' met een smeuïg stukje kaas en een zalig glaasje wijn maken deel uit van de kunst van het tafelen 'à la française'. Geen lekkere keuken zonder kruiden. Op elke markt in Frankrijk is er wel een kraam te vinden met verse en geurige mengsels van lavendel, rozemarijn, thijm en marjolein. 'Assaisonner' is de boodschap!

De Fransen en hun mode

Parijs en mode zijn onlosmakelijk met mekaar verbonden. Tijdens de modeweken zijn alle ogen gericht op de catwalks van de lichtstad, waar rijzige modellen de nieuwste 'haute couture' voor het volgende seizoen presenteren. De spots zijn gericht op grote namen als Yves Saint Laurent, Karl lagerfeld en Dior die uitpakken met Franse elegantie en verfijning, maar vooral met nieuwe trends die de wereld inspireren. De beroemde ontwerpster Coco Chanel zei ooit: ‘la mode, c’est capter l’esprit du temps', mode is een antenne die de tijdsgeest opvangt...

De Fransen en hun wijnen

Wijnen als Bordeaux, Bourgogne en Champagne maken van Frankrijk het bekendste wijnland ter wereld! Niet alleen de enorme bodemvariëteit en het klimaat, maar vooral de lange ervaring en de passie voor de wijnbouw geven 'body' en smaak aan kwalteitswijnen met een topreputatie. De gemiddelde Fransman drinkt net iets minder dan vijftig liter wijn per jaar, want...wijn moet niet teveel besproken worden, maar gedronken!

De Fransen en hun chansons

Dat Fransen houden van muziek, staat buiten kijf, want hun gezongen geschiedenis is lang, rijk en boeiend. Een 'chanson' is niet meer zomaar een liedje, maar een zangkunst met een verhaal, over 'joie de vivre' of 'tristesse', vrolijk of beladen, gezongen door iconen als Charles Aznavour, Edith Piaf, Gilbert Bécaud of Claude François. Hits als 'la balade des gens heureux', 'Aux Champs Elysées' en 'Je ne regrette rien' zijn o zo Frans en vooral...onsterfelijk.

De Fransen en hun festivals

Film, theater en cultuur, de Fransen zijn er dol op! Vooral in het zuiden worden bekende festivals georganiseerd, als ode aan verschillende kunstvormen. Het mondaine Cannes is elk jaar in mei het decor voor het prestigieuse filmfestival, waar flamboyante acteurs en gracieuse actrices hun rol opeisen op de rode loper. In de zomer wordt het charmante Avignon omgetoverd in een heus openluchttheater en in Aix-en-Provence staat opera centraal tijdens het Festival d'Art Lyrique.