Spanje

Te gast in Spanje

Over de Pyreneeën wordt alles anders, want Spanje is het zuiden, op een unieke wijze.

Spanje is gloed, bravoure, trots. Spanje, dat zijn ruiters met kaarsrechte ruggen. Spanje, dat zijn ritmisch stampende voeten en wervelende jurken. Spanje is de conquistador die in armadas zwaar van goud- en zilverschatten van over de oceaan kwam aanzeilen tot eer en glorie van zijn koning, in wiens rijk de zon nooit onderging. Spanje zijn guitarras en duende.

Spaans is de melancholieke Moor, die nog één keer omkijkt naar zijn Alhambra en dan zijn paard de sporen geeft, om nooit meer terug te komen naar zijn geliefde Granada. Spaans is de Matamoros en de reconquista. Spaans is de torero, die achter zijn lenden de degen verbergt die hij straks, bij de laatste charge van de stier, genadeloos tussen diens ogen plant; zijn hoed slingert hij straks naar zijn Dulcinea, hoog in de arena.

Spanje zijn ook de pelgrims met de schelp, zondig en vroom op weg naar het graf van de apostel en kloosters waar paters de poorten openden voor bedelaars, en voor koningen vruchteloos op de vlucht voor hun lot. Spanje is de eenzame hond in het zwarte meesterwerk van Goya. Spanje is de bleke Venus van Velasquez.

Moskeeën en kathedralen, haciendas en cortijos, Don Quichote en Sancho Panza, romaanse kerkjes en futuristische musea, oceaan en zee, Ebro en Duero, Sierra Nevada en Pyreneeën. Zijn rust, zijn tradities maar vooral zijn afwisselende landschappen van olijfgaarden, natuurparken tot okergele vlakten zullen onuitwisbare indrukken nalaten. In een mesón of taberna snijdt een gulle kastelein bij de tapas een heerlijk stuk jamón ibérico en brengt hij een kruik voortreffelijke wijn. Dat is Spanje, waarin u kan verdwalen en thuiskomen tegelijk.

Het binnenland van Spanje kennen wij van buiten...

Spanje heeft geen geheimen voor Caractère. Op onze eindeloze speurtocht hebben wij de platgetreden paden verlaten en er een schat aan kennis en ervaring opgedaan die wij graag met u delen. Het resultaat vindt u op de volgende pagina's: de mooiste trajecten verwerkt in onze beleefreizen, charmante herenhuizen, uitgelezen luxe-hotels, authentieke 'cortijos' en unieke 'haciendas' die u laten delen in de natuurpracht en het rijke cultuurpatrimonium. Het échte Spanje ligt langs kleine wegen, sinds eeuwen ingebed in het afwisselende landschap. Of u nu Spanje van noord tot zuid wenst te doorkruisen of Extremadura wilt verkennen, Caractère biedt u de mogelijkheid om het échte Spanje te doorgronden.

Tijdens de Semana Santa of de Goede week vindt u in vele Spaanse steden de typische en indrukwekkende processies. Met groots vertoon wordt het lijden van Christus uitgebeeld met beeldentaferelen op paso's, vergulde platformen. De 'boetelingen' die in de processie lopen, dragen hun gewaden met puntkappen, om anoniem te blijven.

Het eten van tapas is synoniem met Spanje – overal kan u genieten, hetzij van een klein hapje bij een glas tot heuse raciones, complete maaltijden.

Neem nu Andalusië...

Andalusië is altijd anders, ook voor wie er vaker is geweest. Goed om weten is dat bepaalde periodes bijzonder populair zijn: de maanden mei, juni, september en oktober, evenals de paasweek, zijn absoluut hoogseizoen in Zuid-Spanje. Vroeg reserveren is aanbevolen!

In de maand mei vinden afwisselend in verschillende steden de 'Ferias' plaats, een soort spectaculaire kermissen, waarbij de Andalusiërs zich verzamelen om te eten, te drinken en te dansen. In Jerez wordt dit zelfs een heuse parade met de mooiste kledij en de duurste paarden!

De pure hartstocht van Andalusië komt tot expressie in de flamenco. De authenticiteit en emotie die de flamenco oproept, worden uitgedrukt als 'duende', de mysterieuze, onbekende kracht die, als iets wonderlijks, uit de donkere ziel der aarde lijkt op te stijgen.

Ideale winterbestemming

Andalusië is een zonzekere bestemming, ook in het seizoen dat wij 'winter' noemen. Een verblijf tijdens de wintermaanden krijgt er een unieke dimensie en laat u nog meer genieten van Andalusië en zijn schoonheid. Aan zon geen gebrek, want zowel december, januari, februari als maart tellen gemiddeld 6 zonuren per dag!