602a7e84e89b4

Cultureel genieten in Catalonië

DALÍ, GAUDÍ EN PICASSO ACHTERNA

10 Dagen - 9 Nachten

Wat hebben Salvador Dalí, Picasso en Gaudí met elkaar gemeen? Catalonië was hun thuis én hun muze. Niet verwonderlijk, met zoveel over-weldigende natuurpracht en een van de meest verfijnde keukens van heel Spanje.

Waar anders dan Barcelona om jouw ontdekkingstocht door Catalonië te starten? De stad is een bruisende mix van traditie en modernistische architectuur. Dat wordt snel duidelijk tijdens een wandeling langs wereldbekende monumenten zoals het MACBA-museum, de Sagrada Família, de Passeig de Gràcia en het Park Güell.

Onderweg naar de spectaculaire ‘heilige’ berg Montserrat is een tussenstop in de Colònia Güell een must voor alle Gaudí-liefhebbers. De crypte in zijn onafgewerkte kerk hier, is geklasseerd als Unesco-werelderfgoed. Verder naar het vissersdorpje Cadaqués, Dalí’s favoriete plek. Het Dalímusuem in Figueres, enkele kilometers verder, is trouwens het grootste surrealistische museum ter wereld. Je maakt er ook een wandeltocht naar het beschermde natuur-gebied Cap de Creus, nog zo’n belangrijke inspiratiebron voor tal van artiesten.

Er is natuurlijk ook uitgebreid plaats voor gastronomie. In Gerona, met zijn wirwar van smalle steegjes, kleurrijke gevels en pittoreske bruggen, is het heerlijk tafelen in een van de vele gastronomische restaurants met wereldfaam. En in Sant Sadurní d’Anoia, het mekka van de cavaproductie, geniet je van een verfrissend glaasje Freixenet of Codorníu.

Tot slot verken je ook enkele prachtige badplaatsen en paradijselijk witte zandstranden. In Sitges, bijvoorbeeld, waar Picasso kind aan huis was en waar de lokale ondernemer Don Facundo Bacardí prachtige woningen en paleizen optrok. Jouw be-leefreis eindigt met een dagje heerlijk relaxen op de gouden stranden van de Costa Brava.

Dag 1: Vertrek naar Barcelona

Je komt aan op de luchthaven en met het openbaar vervoer of een taxi naar uw hotel. Je maakt kennis met deze pittoreske en hippe stad: een parel van kunstgeschiedenis. Je verblijft hier drie nachten in een hotel naar keuze. Ontdek ook de autovariant van deze rondreis.

Dag 2 & 3: Barcelona, traditie en avant-gardisme

Een wandeling in het historische centrum, dat is de Ciutat Vella en de sfeervolle Gotische wijk, met nauwe straatjes en aan weerszijden gedateerde huizen. Deze elementen staan in schril contrast met de Placita de la Seu (de kathedraal), waar op zondagochtend nog steeds de Sardana wordt gedanst, en het MACBA-museum (voor hedendaagse kunst), ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier. Barcelona is trouwens dé stad van de modernistische architectuur, waarvan de architecten Antoni Gaudí en Domenech i Montaner de belangrijkste vertegenwoordigers zijn. Neem voldoende tijd om deze wondere architectuurwereld in zich op te nemen: de beroemde Sagrada Família, de Passeig de Gràcia, Casa Batllò en Casa Milà (La Pedrera) en het Park Güell, de bijzondere concertzaal Palau de la Musica Catalana, de Fundació Antoni Tapies en het Hospital Santa Creu i Sant Pau, wellicht het 'vrolijkste' ziekenhuis van de stad. Uitblazen kunt u aan het Front Maritime, dat volledig heringericht werd ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1992, of op de Montjuïc, de 'Jodenberg', een 173m hoge heuvel met prachtig zicht over de haven en de stad. Hier werd in 1929 de Wereldtentoonstelling gehouden waarvan de restanten zeker de moeite waard zijn: het Bauhauspaviljoen van Ludwig Mies Van der Rohe, het Museu Nacional de Art de Catalunya en de Fundació Joan Miró, een van de boegbeelden van het 20ste-eeuwse avant-gardisme.

Dag 4: Van industrieel erfgoed tot het spirituele hart van Catalonië (± 80km / ± 180km)

Gefascineerd door Gaudí? Dan is de Colònia Güell, op weg naar Montserrat, een must: de droom van zakenman Eusebi Güell, grondlegger van het Park Güell, was om een aangenaam industriedorp te vestigen voor zijn textielarbeiders en hun gezinnen: het mooiste bouwwerk op dit 'kolonieterrein' is de onafgewerkte kerk, ontworpen door Gaudí, de crypte werd zelfs uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed! Wat de Tafelberg is voor Zuid-Afrikanen, dat is de Montserrat voor Catalonië. Tijdens de Spaanse burgeroorlog en de onderdrukking van dictator Franco, was deze berg de enige plek waar Catalaans gesproken kon worden en waar bevrijdingsplannen werden gesmeed. Vandaag is deze 'heilige berg' het toevluchtsoord van talrijke pelgrims die hier de 'Zwarte Madonna' vereren.De spectaculair gelegen berg is niet alleen beroemd voor het klooster maar ook voor zijn unieke silhouet. Op een heldere dag kan je de Pyreneeën en zelfs Mallorca zien liggen. Zeker de moeite waard is het Museum van Montserrat, een modernistisch gebouw van Josep Puig i Cadafalch. Verder richting Costa Brava waar je drie nachten verblijft.

Dag 5: Rondom Cadaqués, Dali's favoriete plek

Je start de dag, het best op het openingsuur van het Dalímusuem in Figueras, met het meest bezochte en grootste surrealistische museum ter wereld. In het visserdorpje Cadaqués vond niet alleen Dalí maar ook Picasso zijn inspiratie: je kan er aangenaam wandelen in de steile straatjes naar de inham waar de bootjes op het strand liggen. Dali's voormalige villa ligt op amper ± 3km in Port Lligat. Sinds 1997 is deze villa een museum, het Casa Museum Salvador Dalí. Van hieruit vertrekt een wandelpad naar het beschermde natuurgebied Cap de Creus dat een belangrijke inspiratiebron was voor tal van artiesten en poëten. Verder tot Sant Pere de Rodes, een prachtige plaats met ruïnes van een indrukwekkend benedictijnenklooster. Eventueel terugkeer langs El Castell Peralada de Roses, een museum-kasteel en Roses, een populaire badplaats.

Dag 6: Girona en de Baix Empordà, het Spaanse Toscane

Het beeld van Girona, dat zijn de schilderachtige uitzichten op de bruggen van de Onyarrivier en de okerkleurige gevelrijen. De oude stadskern, en dan vooral de joodse wijk - de best bewaarde van Europa - is een wirwar van smalle steegjes, lommerrijke patio's en oneindig veel trappen. Naast de kathedraal kan je ook Banys Árabs bezoeken, een badcomplex uit 1194 en een kopie van de traditionele moslimbadhuizen. Girona heeft naast een aangenaam shoppingcenter ook tal van gastronomische restaurants met wereldfaam. In de vruchtbare vlaktes van de Empordá vind je tal van rustige middeleeuwse landbouwdorpen die in schril contrast staan met de soms overbevolkte badplaatsen van de Costa Brava: La Bisbal met zijn keramiektraditie, het middeleeuwse Begur, Monells, Pals, Peratallada, alle zijn ze een bezoek waard.Hier is ook de kust op zijn mooist, en doet de Costa Brava zijn naam alle eer aan: een ruige kust met prachtige inhammen, exclusieve stranden en turquoise water.

Dag 7: Cava en bohemiens

Op weg naar Sitges kan je halt houden in Sant Sadurní d'Anoia, het mekka van de cavaproductie met o.a. Freixenet en Codorníu als grote namen. Een rondleiding langs de installaties van Freixenet duurt ± 1 uur en gebeurt met een treintje. Uiteraard proef je de verschillende soorten cava (suppl.).Verder tot Sitges, een bijzondere badplaats met een prachtig wit zandstrand en tal van mooie badhuizen en paleizen, dit dankzij de beroemde ondernemer uit Sitges, Don Facundo Bacardi, die fortuin maakte in Cuba met zijn rumdistilleerderij. Net zoals vele andere gefortuneerde mensen bouwde hij bij zijn terugkomst prachtige woningen en paleizen volgens de Cubaanse bouwstijl.Sitges heeft steeds tal van kunstenaars aangetrokken, waaronder Picasso: een snuifje van de bohemiensfeer proef je nog steeds in het Santiago Rusiñol huis, vandaag het Museu Cau Ferrat. Een bezoek aan de zomerresidentie van Pau Casals, vandaag een museum, laat u toe om binnen te dringen in het leven van een van de grootste cellospelers uit de 20ste eeuw.Vandaag is Sitges nog steeds een mooie badplaats met een gezellig oud centrum met veel mediterraanse sfeer en een berucht uitgaansleven, dat vooral populair is bij de gayscene.

Dag 8: Art Nouveau en Cisterciënzers

Bezoek aan Tarragona, ooit een belangrijke Romeinse hoofdstad. Bijna alles herinnert hier aan de Romeinse hoogtijdagen: de indrukwekkende stadsmuren, het amfitheater en het aquaduct enz.Verder naar Reus, geboorteplaats van Gaudí, met een interessant interactief informatiecentrum – het Gaudí Centre – dat je meer vertelt over zijn leven en werk. Reus is een typisch Catalaans stadje met prachtige modernistische gebouwen.Via de mooi versterkte stad Montblanc, waar Sint Joris 'de draak' doodde, en met een quasi volledig intacte stadsmuur met kantelen, naar het klooster van Poblet, een van de mooiste cisterciënzerkloosters van Catalonië met een prachtige ligging in een natuurgebied. Als jonge architect kwam Gaudí hier vaak en had hij grootse plannen voor de restauratie. Terugkeer via het Monasterio de Santes Creus, het wellicht op één na indrukwekkendste cisterciënzerklooster van Catalonië.

Dag 9: De gouden stranden

De Costa Dorada, letterlijk 'goudkleurige kust' telt maar liefst 216 km strand en is bijgevolg aangewezen voor een relaxte dag aan zee. Of u kunt het Palau de Maricel bezoeken, een van de meest emblematische gebouwen van Sitges en een prestigieus decor voor tal van meetings en events.

Dag 10: Terug naar huis

Je levert je huurwagen weer in en je neemt afscheid van dit mooie land. Wil je toch enkele dagen extra blijven? We zorgen ervoor!

Prijs vanaf bedraagt 4.930 euro. Dit is een prijsindicatie voor twee personen op basis van een standaardkamer inclusief ontbijt, vluchten en huurauto in hoogseizoen. De juiste prijs van jouw rondreis is afhankelijk van een aantal factoren zoals onder andere de periode waarin je reist, de periode waarin je je reis boekt, de keuze van jouw hotels, de duur van je reis ... Deze indicatie geeft je in ieder geval alvast een idee van het budget voor deze reis.

Prijs vanaf bedraagt 4.930 euro. Dit is een prijsindicatie voor twee personen op basis van een standaardkamer inclusief ontbijt, vluchten en huurauto in hoogseizoen. De juiste prijs van jouw rondreis is afhankelijk van een aantal factoren zoals onder andere de periode waarin je reist, de periode waarin je je reis boekt, de keuze van jouw hotels, de duur van je reis ... Deze indicatie geeft je in ieder geval alvast een idee van het budget voor deze reis.

Waarom boeken via Caractère?

  • Beste prijsgarantie
  • Caractère extra's
  • Unieke collectie boetiekhotels in Europa
  • Slechts één telefoontje of mail verwijderd van onze enthousiaste reisexperts
  • Elke maand nieuwe vondsten
  • 30 jaar specialist in Europa
  • Betaal veilig
  • Geen extra of verdoken kosten
  • Flexibel annuleren (ex. non-refundable)
Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy Aanbod
Copyright © 2024 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden