De Aldeias Históricas

Route van de middeleeuwse vestingdorpjes

8 Dagen - 7 Nachten

De Aldeias Históricas, dat zijn een handvol middeleeuwse vestingdorpjes in Centraal-Portugal, en een van de best bewaarde geheimen van het land. Hier ontdek je het échte Portugal, een wereld van tradities, legendes en… graniet.

Tijdens jouw beleefreis doorkruis je pittoreske, eeuwenoude dorpjes, bergplateaus en gletsjerdalen. Je wordt overdonderd door natuurpracht en gigantische granieten rotsblokken, en ademt de “zuiverste lucht van Portugal” in. Geniet van indrukwekkende ruïnes, adembenemende uitzichten en onschatbare verzamelingen prehistorische vondsten.

Dag 1 : Vlucht Brussel-Porto / Viseu (± 127km)

Afhalen van je huurwagen en richting Viseu, waar de beroemde Dão wijn wordt geproduceerd. Viseu is een aangenaam stadje dat eeuwenlang een strategische plaats is geweest: een kruispunt van doorgangsroutes halfweg de Serra da Estrela en de vallei van de Douro. Gastronomen komen hier beslist aan hun trekken met regionale specialiteiten zoals 'cabrito assado' (gegrild geitenjong) en lokale zoete lekkernijen.

Dag 2: Viseu

De bezienswaardigheden in Viseu liggen allemaal op wandelafstand: de Igreja de São Francisco met mooie azulejos, het raadhuis en het justitiepaleis, de kathedraal, het Rossio plein met tal van terrasjes en een schitterende lange azulejoswand met taferelen uit het dagelijks leven. Het is vooral het Museu Grão Vasco, het voormalige aartsbisschoppelijke paleis, dat de belangrijkste bezienswaardigheid is. Vasco Fernandes, beter bekend als Grão Vasco, en de school van Viseu (16de eeuw) werden vooral beïnvloed door de Vlaamse primitieven en de gelijkenis is dan ook erg opvallend.

Dag 3: Het indrukwekkende hart van de Serra da Estrela (± 269km)

Vandaag staat het grootste beschermde natuurgebied van Portugal met de hoogste berg (1993m) en de hoogste weg op het programma. Via Mangualde tot Celorico da Beira, het eerste vestingstadje op je reis met een enorme vierkante donjon van de oude burcht. Verder tot Linhares, een ander vestingstadje met een schitterende omwalling in een machtige burcht op een uitstekende granieten rots en via Folgosinho, een stokoud dorpje richting Gouveia. Al snel bereik je het hoge bergplateau die vol indrukwekkende granietblokken ligt, sommige met verrassende vormen zoals de 'Cabeça do Velho', 'het hoofd van een grijsaard'. Verder richting het fraai gelegen Seia en een ommetje langs de 'Cabeça da Velha' – deze keer 'het hoofd van een oude vrouw', richting Loriga en Unhais da Serra, een klein (lucht)kuuroord in een schitterende omgeving. Verder tot Covilhã, een universiteitsstadje befaamd voor zijn wolindustrie en zijn 'street-art', ideaal voor een halte. Via Penhas da Saúde richting de Torre, de hoogste berg van Portugal. Al snel verschijnt een landschap waarin geërodeerde granietblokken verspreid liggen. Het uitzicht op een stuwmeer en het hoge gletsjerdal van Zêzere is gewoonweg spectaculair. Je weg vervolgt langs dat gletsjerdal tot het bergstadje Manteigas. Hier verblijf je 3 nachten in het Casa da Lapa.

Dag 4: Wandelen in de zuiverste lucht van Portugal

Wandeling olv een ervaren berggids, met vertrek vanuit je hotel (mits suppl.) in een prachtige natuur met indrukwekkende granietblokken waar huizen tegenaan gebouwd werden. Hier werden in primitieve omstandigheden de eerste patiënten gebracht door Dr. Sousa Martins met spectaculaire resultaten. Geniet hier van de stilte en de pure schoonheid van dit ongerepte landschap.

Dag 5: de route van de middeleeuwse vestingdorpjes (± 234km H/T)

Deze vestingen werden gebouwd in de 17de en 18de eeuw ter bewaking met de grens van Spanje. De eerste stop is Belmonte, een sfeervol stadje, geboorteplaats van Pedro Álvares Cabral, ontdekker van Brazilië. Bezoek o.a. de Igreja de São Tiago, het pantheon van de familie Cabral en de joodse wijk met haar synagoge en het 'Museu Judaico'. Ook het centrum 'A Descoberta do Novo Mundo' is interessant. Via een smalle weg met kolossale granieten rotsblokken bereik je Sortelha, een wereld van graniet, maar onvoorstelbaar mooi en schilderachtig. Verder tot Monsanto, met zijn gigantische granieten rotsblokken waarin zelfs enkele huizen zijn verwerkt. Zo is er het 'Casa de Uma Só Telha', het huis waarvan het volledige dak gevormd is door 1 enkele rots. Eventueel een ommetje naar een ander vestingdorp, Idanha-a-Velha, ooit een welvarende Romeinse stad, nu een openluchtmuseum met tal van archeologische opgravingen waarbij een 13de eeuwse toren, gebouwd door Tempeliers, vooral de aandacht trekt. Terugkeer via Castelo Novo, het laatste vestingdorp op dit traject.

Dag 6: De 'Aldeias Históricas' (± 121km)

Via Guarda, naar Castelo Mendo, een vestingstadje op een rotsachtige heuvel tussen de resten van een gotische omwalling met enkele interessante gebouwen uit de tijd van de Spaanse overheersing, een kerk uit de 17de eeuw, een schandpaal en granieten boerenhuizen. Verder via het schilderachtige vestingstadje Castelo Bom tot Almeida, op ± 6km van de Spaanse grens. De gigantische afmetingen van de verdedigingswerken spreken tot ieders verbeelding!

Dag 7: Van het adelaarsnest tot de mystieke prehistorie (± 160km H/T)

Castelo Rodrigo wordt ook wel het adelaarsnest genoemd van Oost-Portugal met mooie uitzichten op de omgeving en met een indrukwekkende ruïne. Via Pinhel met een landschap vol olijfbomen en wijngaarden, naar Trancoso met een volledig intacte middeleeuwse ringmuur. Verder tot Marialva met resten van een burcht op een rotsachtige bergrug tot het interessante Parque Arqueológico do Vale do Côa. Een bezoek aan het Museum van Kunst en Archeologie is niet alleen een must omwille van zijn ligging en architectuur, je ontdekt hier onschatbare verzamelingen prehistorische vondsten en toelichtingen bij de paleolitische graveerkunst in openlucht (Werelderfgoed Unesco). Terugkeer via Castelo Melhor, het laatste ommuurde vestingdorpje van uw reis.

Dag 8: Castelo Rodrigo / Porto-Brussel (± 246km)

Langs de Douro-vallei en Amarante, een mooi plaatsje dat terrasvormig aanleunt tegen de idyllische oevers van de Tâmega-rivier, richting Porto. Inleveren van je huurwagen op de luchthaven en terugvlucht naar Brussel OF verlenging in de Douro-vallei.

Jouw specialist Portugal

Dorien

+32 (0)53/60 56 94 Mail Dorien
Geef ons een seintje, ook voor jou maken we met plezier een onvergetelijke reis!
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden