De kleurrijke kusten van Centraal-Portugal

Proeven van cultuur en kabeljauw

8 Dagen - 7 Nachten

Zin om Portugal eens helemaal anders te beleven? Dan moet je aan de westkust zijn. Gouden stranden, woeste golven, kleurrijke azulejos, prachtig porselein, meesterlijke beeldhouwwerken en… de allerbeste kabeljauw.

Jouw gastronomische route start in Costa Nova. Via Ílhavo, de bakermat van de kabeljauwvisserij, trek je naar Aveiro, voor een boottocht langs de indrukwekkende zoutpannen. Verder naar het wijngebied Bairrada en naar Coïmbra, de stad van kunst en literatuur, met zijn beroemde kathedraal, prachtige oude universiteit en vooral een gigantisch ondergronds tunnelstelsel dat doet denken aan de Parijse catacomben.

En natuurlijk is er ook uitgebreid de tijd om de mooiste stranden van de westkust te ontdekken. Je bezoekt niet alleen de bekende badplaatsen Nazaré en Peniche, de op één na grootste vissershaven van Portugal, maar ook kleinere pareltjes langs de machtige oceaan.

Dag 1 : Vlucht Brussel - Porto - Ílhavo (± 80km)

Afhalen van je huurwagen en vertrek naar Ílhavo, waar je 3 nachten verblijft in het Vista Alegre Hotel. Op weg naar je hotel kan je halthouden in Valega met zijn typische kerk waarvan de voorgevel volledig bekleed is met - eerder uitzonderlijk - kleurrijke azulejos. Eventueel bezoek aan het museum van de prestigieuze porselein-fabriek van Vista Alegre.

DAG 2 : Costa Nova & Ílhavo, bakermat van de kabeljauwvisserij (± 30km H/T)

Je start de dag met een bezoek aan de kleurrijke vismarkt van Costa Nova, een pittoresk kustplaatsje met houten huisjes met strepen in felle kleuren afgewisseld met witte strepen. Ze werden vroeger door de vissers gebouwd om te schuilen en om hun visgerei in op te bergen. Het uitgestrekte strand, Praia de Costa Nova ligt aan de ruige oceaan, populair bij vele surfers en ideaal voor heerlijke lange wandelingen. In de namiddag bezoek aan Ílhavo, een stadje met een lange traditie van kabeljauwvisserij, zelfs tot in de wateren van Newfoundland. Een aanrader is een bezoek aan het maritiem museum (gesloten op maandag), waar je meer kan leren over dat bewogen verleden.

DAG 3 : Aveiro en zijn zoutpannen (± 20km H/T)

Aveiro: dat betekent een landschap gedomineerd door het water, gelegen aan de zee en de rivier en doorkruist door kanalen waarop de kleurrijke moliceiroboten varen. Voorheen dienden deze slanke boten om algen en zeewier uit de Ria te halen, nu kan je hiermee een boottochtje maken. Aveiro beschikt over een aantal prachtige Art Nouveau gebouwen in het centrum dat je te voet kan bezoeken, alsook een museum met het mausoleum van prinses Joana. Wie van hedendaagse architectuur houdt, mag zeker de gebouwen van de universiteit niet missen. Je kan de rivier met de boot oversteken en tussen de zoutpannen het witte zout bewonderen dat in de zomer in de vorm van piramides in de zon ligt te drogen. In het Reserva Natural das Dunas de São Jacinto kan je heerlijk wandelen op de ongerepte stranden.

DAG 4 : De Bairrada wijnen en Coïmbra (± 90km)

Het wijngebied Bairrada, gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de Serra do Buçaco, biedt de ideale omstandigheden voor de productie van mousserende wijnen. In één van de wijnkelders kan je tevens de plaatselijke witte en rode wijnen proeven. Je verneemt er alles over in het Museo do Vinho da Bairrada. Verder richting Coïmbra, waar je 2 nachten verblijft in het historische Quinta das Lagrimas hotel. Coïmbra, de stad van kunst en literatuur met zijn beroemde kathedraal en prachtige oude universiteit die aanzien geniet tot ver buiten de grenzen. Liefhebbers lopen zeker langs het Museu Nacional Machado de Castro in het voormalig bisschoppelijk paleis, waar vooral beeldhouwwerk tentoongesteld wordt. Nog meer oude beelden, grafzuilen en Visigotische kunstwerken kan je bewonderen in de Criptoportico de Aeminium, een merkwaardig ondergronds gangenstelsel dat nog dateert uit de Romeinse tijd. Na zoveel kunst en cultuur is het wellicht een heerlijke verademing om rond te wandelen in de prachtige 16de-eeuwse tuinen rond het museum.

DAG 5 : De mooiste stranden van de Westkust (± 168km H/T)

Richting kust met halte in Montemor-o-Velho, een belangrijke verdedigingspost van Coïmbra in de middeleeuwen, met een indrukwekkend kasteel 'Paço dos Condes'. Aan de monding van de Rio Mondego tegenover een landschap van zoutpannen ligt Figueira da Foz, een vissershaven (vooral sardines en kabeljauw) met scheepswerven en een reusachtig strand met fijn zand. Het is vooral geliefd bij surfers wegens de hoge golven. Op het strand van Tocha bemerk je nog de typische palheiros, een soort paalwoningen die vroeger dienden als graanschuren. Terugkeer via Mira met zijn bontgekleurde vissersboten op het strand tot Catanhede. Eventueel een ommetje naar Buçaco, het mooiste bos van Portugal, met het indrukwekkende Hotel-Palácio de Buçaco, een voormalig jachtpaviljoen van de koninklijke familie en een voorbeeld van manuelijnse stijl met veel azulejostaferelen. Op drie kilometer ligt het stadje Luso, bekend om zijn mineraalwater, waar je van een koffie of thee kan genieten in het Art Deco theehuis, het Casa de Chà.

DAG 6 : Verder Zuidwaarts (± 120/± 210km)

Bent je geïnteresseerd in Romeinse ruïnes, dan kan je onderweg halt houden in Conímbriga. Ook het nabijgelegen en gezellige stadje Condeixa-a-Nova met enkele mooie paleizen, is een bezoek waard. Verder zuidwaarts richting Batalha en Alcobaça met hun monumentale kloosters. Je verblijft 2 nachten in het romantische Areias do Seixo Hotel of in het eco-hotel Noah Surf House.

DAG 7 : De almachtige oceaan (± 183/± 270km H/T)

Naast de bekende badplaatsen Nazaré en het minder drukke Peniche, de op een na grootste vissershaven van Portugal, is het ook de moeite waard om kleinere badplaatsen te bezoeken zoals São Martinho do Porto. Het volledig ommuurde witgekalkte Óbidos is voor velen een must, maar is ook een van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden van Portugal met alle drukte vandien. Toch maar verder uitwaaien aan zee?

DAG 8 : Lissabon – Brussel

Inlevering van je huurwagen op de luchthaven van Lissabon en terugvlucht naar Brussel OF verlenging in je hotel.

Jouw specialist Portugal

Dorien

+32 (0)53/60 56 94 Mail Dorien
Geef ons een seintje, ook voor jou maken we met plezier een onvergetelijke reis!
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden