Hoogtepunten van Madeira

Een drijvende tuin, midden in de oceaan

8 Dagen - 7 Nachten

Madeira is één van ’s werelds bekendste drijvende tuinen. Met zijn uitzonderlijke combinatie van een zacht klimaat, spectaculaire landschappen en prachtige subtropische plantengroei is het niet verwonderlijk dat natuurliefhebbers Madeira het allermooiste plekje van Europa noemen.

De beste manier om de gezellige hoofdstad Funchal te ontdekken, is ongetwijfeld met de ‘tobogans’, sleeën uit hout en riet. Neem eerst een kabellift naar het hoog gelegen Monte en geniet van de onweerstaanbaar mooie tropische tuinen. Van hieruit maak je al glijdend een fantastische afdaling door de straten van de stad. Vergeet ook zeker niet de overdekte markthallen, de sfeervolle promenade langs zee en de bodega van de befaamde wijnfamilie Blandy te bezoeken.

Nog zo’n hoogtepunt – maar dan in figuurlijke zin – is het Parque Natural de Madeira, dat maar liefst 2/3 van het eiland inneemt. Langs de prachtige ‘levadas’ (minikanalen) verken je op een unieke manier het binnenland van Madeira.

Meer natuurpracht vind je langs de west- en noordkusten. Ga zwemmen in een natuurlijk meer op één van de vele pittoreske rotseilandjes, geniet van prachtige vergezichten op de spectaculaire rotskust en ontdek het oudste vissersdorp van Madeira, dat bezaaid is met bontgekleurde bootjes. Maar de indrukwekkendste uitstap is de bergwandeling naar de Pico Ruivo (± 1.862 m). Blijf je jouw hoogtevrees de baas?

Dag 1 : Brussel-Funchal/Ponta do Sol (± 20 / ± 40 km)

Je bent er! Haal snel je huurwagen af op de luchthaven en je vakantie begint! Je eerste rit is jouw hotel, waar je 7 nachten logeert.

Dag 2 : Funchal

Al eeuwenlang is Funchal het economische centrum en de hoofdstad van Madeira, een stad als een reusachtig amfitheater tegen de berghellingen. Het kleinschalige centrum is ongelooflijk gezellig. Kuieren, een terrasje doen, shoppen en nu en dan bezienswaardigheden bezoeken. De tijd vliegt er voorbij. Bezoek zeker de overdekte markt 'Mercado dos Lavradores', waar bloemen, groenten, fruit en vis in overvloed te krijgen zijn. Na je bezoek aan de markthallen kan een wandeling langs de Avenida do Mar, de sfeervolle promenade langs de zee, niet ontbreken. Proef zeker de typische degenvis die in verschillende restaurantjes op de kaart staat. Vlak achter het Palácio de São Lourenço, met zijn 15de-eeuwse fort, ligt de Adegas de São Francisco, de bodega die genoemd is naar het voormalige klooster, en nu gerund wordt door de befaamde wijnfamilie Blandy, een grote naam in de meer dan twee eeuwen wijnproductie. Zeker de moeite waard om te bezoeken! Funchal bekijken vanuit de hoogte kan wanneer je de Teleférico da Madeira bij de haven neemt. Een kabellift brengt je naar het hoog gelegen Monte, met zijn onweerstaanbaar mooie tropische tuinen en de majestueus gelegen Igreja de Nossa Senhora do Monte, waar Karel I, de laatste keizer van Oostenrijk-Hongarije, begraven ligt, en vanwaar je de schitterendste uitzichten hebt over Funchal en omgeving. Indien de bloemenpracht van Madeira je blijft betoveren, dan mag een bezoek aan de Jardim Botânico niet ontbreken, zo'n 4 km ten noordoosten van Funchal. Terugkeren naar Funchal moet je absoluut doen met de 'tobogans', sleeën uit hout en riet, waarin je plaatsneemt en geleid wordt door twee 'carreiros'. Glijdend maak je de afdaling door de straten van Funchal, een niet te missen ervaring.

Dag 3 : De beroemde 'levadas' (± 30 km H/T)

Bezoek het Parque Natural de Madeira, dat niet minder dan 2/3 van de oppervlakte van het eiland beslaat. Langs de prachtige 'levadas' verken je het binnenland van Madeira op een andere manier, met o.a. Rabaçal en de hoogvlakte van Paúl da Serra in het westen of Ribeiro Frio in het oosten. 'Levada' komt van het Portugese woord 'levar', 'transporteren', en betekent dus zoveel als een 'transportweg'. In realiteit is een levada niets meer of minder dan een minikanaal (een watergang of irrigatiekanaal), niet breder dan een beek, dat deel uitmaakt van een irrigatiesysteem, dat het water uit de bronnen van het vochtige noordelijk gedeelte van het eiland naar het drogere zuiden transporteert. De paden naast de kanaaltjes, de oorspronkelijke 16de-eeuwse onderhoudspaden, zijn mettertijd bijzonder populair geworden als wandelpaden en vormen tegenwoordig een van de grootste en bekendste attracties van Madeira.

Dag 4 : De west- en noordkust (± 111 / ± 128 km)

Vanuit Ponta do Sol of Funchal rijd je langs de westkust naar Calheta, waar moderne kunst één wordt met de prachtige natuur: het 'Casa das Mudas' Arts Center, op de rand van een klif, bied je een prachtig vergezicht en een indrukwekkende collectie moderne kunst. Je rijdt door naar het uiterste noorden, tot Porto Moniz, een van de oudste dorpen op Madeira aan een spectaculaire rotskust, vol pittoreske rotseilandjes waar er zich natuurlijke meren bevinden waarin je kan zwemmen. Vervolgens daal je af naar São Vicente, gekend om zijn witgekalkte huisjes, getooid met bloemen, tegen de helling, met elkaar verbonden door nauwe steegjes en steile trappen, en via Ribeira Brava rij je terug naar jouw hotel voor een avond van welverdiende rust.

Dag 5 : Câmara de Lobos-Eira do Serrado (± 38 / ± 65 km H/T)

Ontdek het schilderachtige Câmara de Lobos, het oudste vissersdorp van Madeira, waar op het strand nog de traditionele bontgekleurde bootjes liggen. De plaats dankt zijn naam aan de monniksrobben die hier vroeger leefden, 'lobos', maar die nu geheel verdwenen zijn. De 'peixe espada' is hier in overvloed aanwezig. Dit is de beroemde zwarte degenvis, waarop traditioneel gevist wordt en die beschouwd wordt als een delicatesse. Vervolgens verlaat je de kustweg en maak je een ommetje naar de belvedères van Pico dos Barcelos en Eira do Serrado, adembenemende uitzichten op o.a. het in het vulkanische dal gelegen dorpje Curral das Freiras.

Dag 6 : Pico do Arieiro en Pico Ruivo of Santana

De meest indrukwekkende uitstap is die naar de Pico do Arieiro: de top (± 1.818m) is het startpunt van een spectaculaire bergwandeling naar de Pico Ruivo (± 1.862 m). Dit een wandeling voor echte wandelaars zonder hoogtevrees(heen en terug ± 6 uur). Liever iets minder spectaculair? Dan is er dit alternatief: doorkruis het eiland via Ribeiro Frio, naar Faial, tot in Santana, bekend om zijn houten huisjes met puntig strodak. Deze kleine driehoekige huisjes zijn de traditionele woningen van de boeren uit de regio. Je rijdt terug via de oostkust, met een stop aan de spectaculaire Pta. de São Lourenço.

Dag 7 : Funchal

Een relaxte dag: bekijk Madeira eens vanop het water: scheep in op de Santa Maria, een replica van de boot waarmee Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte.

Dag 8 : Funchal-Brussel

Je reis zit er jammer genoeg op dus rest je nog het inleveren van je huurauto op de luchthaven van Funchal en je terugvlucht naar Brussel. Nog een paar dagen vakantie over? Laat het zeker weten, wij verlengen je vakantie op Madeira met veel plezier.

Waarom boeken via Caractère?

  • Beste prijsgarantie
  • Caractère extra's 
  • Persoonlijk gekozen en goedgekeurde hotels
  • 24/7 direct contact met Caractère medewerkers
  • Aangesloten bij het Garantiefonds reizen

Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden