Rijeka de ongekende hoofdstad

cover rijeka culturele hoofdstad van europa in 2020

EEN TIP VAN UW SPECIALIST KROATIË:

Ik was enorm gecharmeerd door het bruisende cultuurlandschap en de ligging van Rijeka. Wanneer je vanuit de omliggende bergen afdaalt, is het prachtig om deze kuststad opeens te zien opdoemen. Het is dan ook goed nieuws dat deze stad dit jaar eens extra in de kijker staat en uit de schaduw treedt van grote steden als Split en Dubrovnik!

 

Geen nood als Rijeka even geen belletje doet rinkelen of als je de stad niet meteen exact kan aanduiden op de kaart van Europa: wij praten je eerst even bij. Rijeka is een stad in het noordwesten van Kroatië, gelegen aan de prachtige Kvarnerbaai. Rijeka betekent trouwens letterlijk ‘rivier’, in het Italiaans heet deze stad Fiume. Tijdens het hele jaar 2020 mag de derde grootste stad van Kroatië, samen met het Ierse Galway, de titel van Europese Culturele Hoofdstad dragen.

Rijeka is een stad met een geschiedenis die meer dan 2.000 jaar teruggaat, en door haar rijke industrie en havenactiviteit is het vandaag een stad waar mediterrane gewoontes samengaan met Oost-Europese invloeden. Onder de projectnaam ‘The Port of Diversity’ toont Rijeka in 2020 wat voor culturele evenementen en festivals de stad al jaren in huis heeft: zo heeft Rijeka tegenwoordig het grootste carnaval van Kroatië, is er een festival gewijd aan de zee en maritieme activiteiten en een drukbezocht jazzfestival. Daarnaast heeft het Kroatische Nationaal Theater, een prachtig gebouw uit de 19de eeuw, een enorm rijk aanbod aan theater- en muziekvoorstellingen. Ter gelegenheid van het feestjaar worden hier nog heel wat extra tentoonstellingen, concerten en activiteiten aan toegevoegd.

section rijeka culturele hoofdstad van europa in 2020 1

We zouden bijna vergeten om ook nog aan te halen wat Rijeka bijzonder maakt ook zonder in de schijnwerpers te staan als Culturele Hoofdstad. Hét symbool van de stad is zonder twijfel het Trsat kasteel, waar je na het beklimmen van meer dan 500 trappen beloond wordt met een prachtig uitzicht over de stad en de Kvarnerbaai. Daarnaast is het maritiem en historisch museum absoluut de moeite, al was het maar voor het neoklassieke paleis waarin het gevestigd is. Als je de lokale geuren en kleuren wil ontdekken, zet je het best koers naar de prachtige art nouveau markthallen.

section rijeka culturele hoofdstad van europa in 2020 2

Het feit dat Rijeka in 2020 in de schijnwerpers staat als culturele hoofdstad van Europa is dus het ideale moment om kennis te maken met deze minder bekende Kroatische stad. Een leuk uitstapje dus als je logeert aan de Kvarnerbaai of zelfs vanuit Istrië! 

P.S. Voor het volledige programma, klik hier

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden