Design van Lissabon tot Porto

Hoogmis van cultuur en creativiteit

9 Dagen - 8 Nachten

Portugal heeft een bloeiende designscene. Het land ademt architectuur. Van theehuisjes op de rotsen tot wereldvermaarde bouwwerken, deze beleefreis staat helemaal in het teken van cultuur en creativiteit.

Jouw designreis start aan de Taag, in Lissabon. Een stad die barst van de architectuurprojecten. Zoals het Parque das Nações, het terrein van de wereldtentoonstelling dat is uitgegroeid tot een heuse futuristische stad. De site huisvest onder meer het eerste Designmuseum van Portugal, en het nieuwe, met witte keramische tegels beklede Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia (MAAT).

Via Cascais en de mooie zuidkust beland je in Sintra, met zijn sprookjespaleizen en extravagante villa’s midden in een fabelachtig decor. Het hele gebied is intussen uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Verder naar Coimbra, de stad van kunst en literatuur, met haar beroemde kathedraal, oude universiteit en merk-waardig ondergronds gangenstelsel uit de Romeinse tijd.

Nog op jouw designmenu: de showroom van Vista Alegre, een van de meest prestigieuze porseleinfabrieken ter wereld, en de indrukwekkende moderne kunst en architectuur van Porto. De vele wijnkelders en trendy restaurants in de stad zijn trouwens de perfecte plek om een toost uit te brengen op zoveel moois.

Dag 1 : Vlucht Brussel-Lissabon

Met taxi/openbaar vervoer naar Lissabon-centrum. Je verblijft 2 nachten in een van onze hotels.

Dag 2 : Lissabon

Dankzij talrijke architectuurprojecten o.l.v. wereldbefaamde architecten is Lissabon meer dan ooit actueel. Naast het oude centrum is het Parque das Nações aan de Taag een must. Het terrein van de Wereldtentoonstelling is uitgegroeid tot een futuristische stad, met o.a. een Oceanário van de Amerikaanse architect Peter Chermayeff, en het Pavilhão do Portugal, ontworpen door Álvaro Siza Vieira. Het Centro Cultural de Belém, opgericht door de architecten Vittorio Gregotti en Manuel Salgado, huisvest o.a. het eerste Designmuseum in Portugal. De collectie is te danken aan Francisco Capelo, een verzamelaar die gedurende 30 jaar een kostbare collectie – meer dan duizend voorwerpen van over de hele wereld – vergaarde. Een recente aanwinst is het Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia (MAAT), geopend eind 2016 en ontworpen door de Britse architecte Amanda Levete. Het geheel is ontworpen om bezoekers onder en door het gebouw te laten lopen en is bekleed met witte keramische tegels, de moderne versie van de typisch Portugese azulejo's.

Dag 3 : Lissabon – Costa de Lisboa (± 30km)

Vervolg van je bezoek aan Lissabon. Afhalen van je huurauto en vertrek naar Cascais, waar je 2 nachten verblijft in Hotel Farol. Eerste verkenning van Cascais.

Dag 4 : Costa de Lisboa

Een bijzondere blikvanger in Cascais is het Casa das Histórias Paula Rego. De ruimte is ontworpen door architect Eduardo Souto Moura en heeft een oppervlakte van 750m² die bestaat uit expositiezalen, een auditorium, een cafetaria, een terras, een tuin en een winkeltje met originele voorwerpen. De collectie bestaat o.a. uit een privécollectie van de kunstenares Paula Rego met schilderijen en tekeningen uit verschillende periodes in haar 50-jarige carrière. Ontdek verder de zuidelijke kust van Lissabon, met het meest westelijk gelegen punt op het Europese vasteland, Cabo da Roca. Op circa 150m van de zee geniet je hier van een prachtig uitzicht op het gebergte Serra de Sintra en op de kust, waardoor de kaap zeker een bezoekje waard is. Bezoek aan Sintra met zijn sprookjespaleizen en vaak extravagante villa's, middenin een fabelachtig natuurschoon, met ongeëvenaarde vergezichten. De Romeinen richtten hier al een heiligdom op, en de Moren bouwden er een kasteel boven op de berg. Later werd het gebied de zomerresidentie van de Portugese koningen en rijke aristocraten. Dankzij de ligging en de buitengewone architecturale pareltjes is het hele gebied nu beschermd als Werelderfgoed.

Dag 5 : Fátima – Coïmbra (± 245km)

Via uitstekende wegen, met een eventuele stop in Fátima, ook vaak bezocht door architectuurliefhebbers voor zijn moderne Basilica da Santíssima Trindade, bereik je Coïmbra.

Dag 6 : Coïmbra

Coïmbra, de stad van kunst en literatuur met zijn beroemde kathedraal en oude universiteit. Liefhebbers lopen zeker langs in het Museu Nacional Machado de Castro in het voormalige bisschoppelijke paleis, waar vooral beeldhouwwerk wordt tentoongesteld. Nog meer oude beelden, grafzuilen en Visigotische kunstwerken kunt u bewonderen in de Criptoportico de Aeminium, een merkwaardig ondergronds gangenstelsel dat nog dateert uit de Romeinse tijd. Na zoveel kunst en cultuur is het wellicht een verademing om rond te wandelen in de prachtige 16de-eeuwse tuinen rond het museum of aan de oevers van de Río Mondego in de benedenstad.

Dag 7 : Ílhavo – Porto (± 145km)

In Ílhavo kan je een bezoek brengen aan het museum en de showroom van Vista Alegre, een van de meest prestigieuze porseleinfabrieken ter wereld met ook hedendaagse ontwerpen. Via Valega, met zijn typische kerk waarvan de voorgevel volledig bekleed is met veeleer uitzonderlijke en kleurrijke azulejo's, verder richting Porto, waar je 2 nachten verblijft in een hotel naar keuze.

Dag 8 : Porto

Kunstliefhebbers zullen zeker het ambitieuze Serralves Museum niet willen missen, ontworpen door de befaamde Portugese architect Álvaro Siza Vieira. Met zijn collectie moderne kunst, zijn strakke lijnen en zijn uitgestrekte parken zal het iedere kunst- en architectuurliefhebber aanspreken. Nog meer interessante hedendaagse architectuur is ook het Casa da Música, van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Een bezoek aan een van de vele wijnkelders en de hippe en trendy restaurants van Porto zijn een aangename afwisseling. Je kan er kiezen tussen tal van wijnhuizen en opslagkelders, waaronder grote namen zoals Taylors, Sandeman en Ramos Pinto. De Ponte Dom Luis I, een imposante stalen brug, gebouwd door een Belgische leerling van Gustave Eiffel, verbindt Porto met Vila Nova de Gaia en is een van de symbolen van Porto.

Dag 9 : Vlucht Porto – Brussel

Inleveren van je huurwagen op de luchthaven van Porto en terugvlucht naar Brussel OF verlenging in de Dourostreek.

Jouw specialist Portugal

Dorien

+32 (0)53/60 56 94 Mail Dorien
Geef ons een seintje, ook voor jou maken we met plezier een onvergetelijke reis!
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden