602bf85c4d42e

Puur Alentejo

Het land van de overvloed

8 Dagen - 7 Nachten

Droom je van stilte, desolate landschappen en authentieke dorpen vol eeuwenoude tradities? Dan is de Alentejo, een van Portugals grootste en dunbevolktste regio’s, de ideale bestemming voor jou. ‘Slow travel’ in al zijn eenvoud.

De weidsheid en ongereptheid van de Alentejo komen volledig tot hun recht vanuit het machtige 14de-eeuwse kasteel in Castelo de Vide, een van de mooiste stadjes van deze streek. Nog een must-see onderweg: het vrijlaten van de merries in de open weide van de koninklijke paardenfokkerij Coudelaria Altér Real. Die is vermaard om haar Sorraia- en Przewalskipaarden.

In de schitterende stad Estremoz is bijna alles van marmer. Dit was niet toevallig de geliefkoosde verblijfplaats van koningen en bekende figuren. De resten van het koninklijk paleis herbergen nu een van de  bekendste pousadas (logeerplaatsen) van het land. Nog op het programma: Een bezoek aan de universiteitsstad Évora (Unesco-werelderfgoed) en haar aquaduct, imposante kathedraal en Romeinse ruïnes. Een rit door Planicia Dourada, het goudgele ‘land van de overvloed’ waar je de beste olijfoliën en wijnen vindt. En natuurlijk is er ook tijd voor het strand. Wat dacht je van het 25 km lange Praia da Comporta en zijn designvilla’s van befaamde Portugese architecten? Trek zeker ook wat tijd uit voor een bezoek aan Alcácer do Sal en het Reserva Natural do Estuário do Sado. Tip: voor de allermooiste vakantiefoto’s moet je in het schilderachtige vissersdorpje Carrasqueira zijn. Aan dobberende bootjes alvast geen gebrek!

Dag 1 : Vertrek naar Lissabon - Crato/Marvão

Vandaag is dé dag. Je pikt je huurauto vol enthousiasme op van de luchthaven. Je vertrekt via Santarém, een mooi gelegen plek aan de oever van de Taag en zeker een bezoek waard, richting Abrantes. Op enkele kilometers hiervan ligt het rustige dorpje Costância en de burcht van Almourol, gelegen op een eilandje in de Taag. Hier overnacht je twee keer in een designhotel.

Dag 2 : Alto Alentejo

Verkenning van het beschermde natuurpark Serra de São Mamede, een 1.000m hoge bergrug met een arendsnest als vestigingstadje, Marvão. Tien kilometer verderop ligt Castelo de Vide, een van de mooiste stadjes van de Alentejo. Vanuit het machtige kasteel uit de 14de eeuw met rondom de oude Jodenbuurt en een krans van witgekalkte huisjes met steile straten, heb je een fenomenaal uitzicht op de weidse vlakte van de Alentejo. Ook het hedendaagse Castelo de Vide in de benedenstad is de moeite waard met mooie huizen uit de 17de en 18de eeuw. In deze streek tref je ook metershoge granietblokken met dolmen, grafkamers en menhirs. Portalegre is de poort naar de Serra de São Mamede en heeft eveneens een schitterende ligging. De topbezienswaardigheid is het Museu da Tapeçaria Guy Fino dat gevestigd is in een mooi herenhuis. De tapijtencollectie is van wereldniveau, zelfs kunstenaars zoals Le Corbusier wensten hun werk op deze manier geproduceerd te zien. Ook het vroegere klooster São Bernardo is een must, met een voorportaal in de kerk dat is versierd met indrukwekkende murenhoge azulejo's en een graftombe van maar liefst 12m hoog.

Dag 3 : Van de koninklijke paardenfokkerij richting zuiden

Vlak bij Alter do Chão ligt de koninklijke paardenfokkerij, de Coudelaria Altér Real. Hier worden o.a. Sorraia- en Przewalskipaarden gefokt in samenwerking met andere stoeterijen. Naast het fokhengstencentrum en paardenmuseum is de grootste attractie het vrijlaten van de merries in de open weide (namiddag). In de schitterende stad Estremoz is bijna alles van marmer, afkomstig uit de marmergroeven in de buurt. Estremoz was de geliefkoosde verblijfplaats van tal van koningen en bekende figuren zoals Vasco da Gama. De resten van het koninklijke paleis werden verbouwd tot een van de bekenste pousada's van het land. Je verblijft drie nachten in Évora of in de regio.

Dag 4 : MARMER- EN BURCHTSTEDEN

Richting Monsaraz, nog zo'n prachtig wit vestigingsdorp op een hoge rots met een schitterend uitzicht op het dal van de Guadianarivier. Hier heerst de onverstoorbare stilte en rust, en zijn zowel zonsopgang als zonsondergang van een zelden geziene schoonheid. Via Vila Viçosa, een aantrekkelijke stad van wit marmer met een groot paleis van de hertogen van Bragança, naar Borba, waar u de belangrijkste marmergroeven tot 100m diep zal aantreffen. Verder tot Elvas, een belangrijke vestigingstad die nog binnen zijn oude ommuring ligt. Het indrukwekkende aquaduct voorziet nog steeds het zuidwesten van de stad van water. Terugkeer naar uw hotel met eventuele stop onderweg in Evoramonte, als een arendsnest gelegen en met het mooiste panorama over de weidse vlakten van de Alentejo.

Dag 5 : Evora, Werelderfgoed Unesco

Bezoek aan deze aangename universiteitsstad met zijn aquaduct, zijn imposante kathedraal en zijn ruïnes van een Romeinse tempel. Overal ontdekt u Moorse invloeden, en in de Igreja da Misericordia bevinden zich schitterende azulejostaferelen.

Dag 6 : Baixa Alentejo: olijfolie, wijn en kurk

Na een bezoek aan Beja, de hoofdstad van de Baixa Alentejo, rijdt u door de Planicia Dourada, het goudgele laagland dat bezaaid is met korenvelden, olijf- en wijngaarden, en eikenbossen met tal van 'montes', de typische boerderijen. Dit is 'het land van de overvloed', een belangrijk landbouwcentrum waar de beste olijfoliën en wijnen vandaan komen, maar ook de wol en traditionele kurk. Verder richting westkust tot Santiago do Cacém, een belangrijk centrum voor de kurkindustrie, met een interessant Museu Municipal. Op 2km liggen de Romeinse ruïnes van Miróbriga in een schitterend groene omgeving.

Dag 7 : De mooiste stranden

De vrijwel intacte kustlijn waar de oceaan tegen de rotsen tekeergaat of zijn golven laat uitrollen op de mooie stranden: ook u zal in de ban raken van al dat overweldigend natuurschoon. Niet voor niets is het 25km lange Praia da Comporta een geliefkoosde vakantiebestemming van de jetset die zich hier discreet terugtrekt in buitenverblijven of designvilla's die door befaamde Portugese architecten zijn ontworpen. Een must is een bezoek aan Alcácer do Sal dat door zijn strategische ligging – de open weg naar de oceaan – eeuwenlang zout, kurk en rijst voortgebracht heeft. In het centrum loont een bezoek aan de burcht (pousada) en de Igreja Santa Susana, een romaans kerkje uit de 12de eeuw met een prachtig interieur met azulejospanelen en met een witte toren waarop ooievaars nestelen. Alcácer do Sal is ook de vertrekplaats voor een bezoek aan het Reserva Natural do Estuário do Sado, niet alleen interessant voor zijn vogelbestand maar ook om de oude vissersdorpen en het rijke culturele erfgoed. Zo is Carrasqueira een fotogeniek vissersdorp met dobberende bootjes en tal van visrestaurants.

Dag 8 : Terug naar huis

Je avontuur komt tot een smakelijk eind. Nadat je je huurauto op de luchthaven van Lissabon aflevert, vlieg je naar huis. Snak je toch nog naar meer? Verleng je vakantie door met ons contact op te nemen.

Waarom boeken via Caractère?

  • Beste prijsgarantie
  • Caractère extra's
  • Unieke collectie boetiekhotels in Europa
  • Slechts één telefoontje of mail verwijderd van onze enthousiaste reisexperts
  • Elke maand nieuwe vondsten
  • 30 jaar specialist in Europa
  • Betaal veilig
  • Geen extra of verdoken kosten
  • Flexibel annuleren (ex. non-refundable)
Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy Aanbod
Copyright © 2024 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden