10 bijzondere dorpen en steden in de Algarve

cover 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve

Pittoresk en uitbundig, modern en authentiek, net als heel de Algarve zijn ook de dorpen en steden zeer divers en uitnodigend. De Algarve staat gekend voor zijn zacht klimaat het hele jaar door, ideaal voor de mooiste plekjes te ontdekken. Benieuwd naar enkele bijzondere dorpen en steden in de Algarve? Wij geven je alvast een overzicht van 10 mooie plaatsen van west naar oost.

Sagres

Sagres is een plaats in het westen van de Algarve, bij Kaap Sint-Vincent, het meest zuidwestelijkste punt van het Europese vasteland. De naam van het dorp is afgeleid van ‘Sagrado’ wat heilig betekent. De natuurlijke schoonheid van de stranden, de hoge kliffen die direct in contact staan met de zee en de rijkdom van het lokale historische erfgoed zijn de belangrijkste kenmerken rond deze regio.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 0

Lagos

Lagos betekent ‘meer’ in het Arabisch en biedt alles wat je nodig hebt om van een heerlijke strandvakantie te genieten. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven in dit stadje. Tijdens een wandeling door de straten van het historisch centrum proef je de charme van de eeuwenoude stad. Op zoek naar het beste uitzicht over de stad? Beklim de oude stadsmuren voor een panoramisch uitzicht over de stad, de baai en de heuvels van de Serra de Monchique.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 1

Monchique

Monchique is één van de hoogst gelegen dorpjes van Portugal. Het dorpje kenmerkt zich door straatjes met hobbelige kasseien en veel 18e en 19e-eeuwse huizen. Het centrale plein is erg sfeervol met zijn fonteinen en mooie bloemperken. Alleen al de rit naar boven, door de prachtige natuur, is een bezoek aan Monchique meer dan waard.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 2

Silves

Gelegen op een heuvel van het gebergte Serra de Monchique, dankt de stad Silves haar stichting en ontwikkeling aan de rivier Rio Arade, een belangrijk communicatiekanaal dat al volkeren trok tijdens het IJzeren Tijdperk. Silves was de hoofdstad van de Algarve tijdens de Arabisch bezetting, waaraan de stad zijn statige herenhuizen en indrukwekkende rode kasteel heeft overgehouden. Het rode kasteel van Silves wordt beschouwd als het mooiste islamitische militaire bouwwerk in Portugal en het is ook het grootste van de Algarve. De torens en vestigingsmuren dienden vroeger als verdediging van het grondgebied en zijn nu uitstekende uitkijkpunten over de vruchtbare velden met sinaasappelbomen aan de oevers van de rivier.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 3

Alte

Alte is een pittoresk plaatsje in het binnenland van de Algarve, ten noorden van Albufeira. Het is een typisch Algarviaans dorpje met witte huizen en smalle straatjes aan de voet van de Serra do Caldeirão. Rust uit met een drankje in één van de vele gezellige kleine cafés rondom de dorpskerk. Net ten oosten van Alte bevinden zich de bronnen waar het plaatsje bekend om staat. Vooral het gebied rond Fonte Pequena is erg mooi: een brug over het water, het begin van een serie watervallen uit de heuvels en een grasvlakte aan de oevers om te picknicken.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 4

Loulé

Eén van de leukste historische plaatsjes van de Algarve met tal van interessante overblijfselen is Loulé. Het middeleeuwse kasteel, restanten van de oude stadsmuur, smalle witte straatjes, talloze kerken en kloosters en de minaret van een oude moskee bepalen het beeld van het stadje. Loulé heeft een gezellig centrum waar je heerlijk kunt ronddwalen door de smalle steegjes en waar je je kunt laten verrassen door leuke oude huisjes, binnentuinen en kapelletjes. Breng zeker een bezoek aan de markt, die gebouwd is in Moorse stijl uit begin 20e eeuw.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 5

Faro

Faro, de hoofdstad van de Algarve, is een charmante stad met mooie gebouwen en sfeervolle straatjes. Begin met een wandeling in het hart van de stad doorheen de geschiedenis van Faro. Daar zie je onder andere de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en de Arco da Vila. Buiten de stadsmuren ontdek je verschillende historische kerken en de meest geliefde plekjes in de stad zoals de tuinen van Jardim Manuel Bívar en de elegante en levendige straat Rua de Santo António. Op de gemeentelijke markt, Largo Sá Carneiro, vind je verse producten en kunstnijverheidswerk. Vanaf de kapel Ermida de Santo António heb je een prachtig uitzicht op zee en de zoutbanken.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 6

São Brás de Alportel

Brás de Alportel is een rustig en gastvrij stadje omringd door glooiende heuvels. De lage witte huizen hebben populaire architectonische kenmerken en de gebouwen zijn versierd met tegelpanelen, natuursteen en ijzeren veranda’s. Tussen de straten torent het silhouet van de klokkentoren van de kerk. Via een wandeling doorheen de straten en  over pleinen ontdek je het beste wat het stadje te bieden heeft. Een van de bekendste en oudste paastradities in de Alagrve is ‘Festa das Tochas Floridas’. Op Paaszondag is São Brás de Alportel versierd met echte bloemen. Naast de versierde huizen vol bloemstukken kan je ook het kilometerlange bloementapijt bewonderen.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 7

Olhão

Olhão is een gezellig vissersdorp dat vlak aan een natuurgebied ligt. Vanaf de Igreja Matriz, het hoogste punt van de stad, onthult zich de verborgen betovering van Olhão. Honderden huizen zijn voorzien van een dakterras, een typerende ‘açoteia’ in de Algarve. Laat je hier betoveren door de kleurrijke sfeer van de lokale markt, waar je verse vis, groenten en fruit kan kopen. Sluit je bezoek aan Olhão af door een wandeling langs het water, door de prachtige tuinen en langs gezellige terrasjes. 

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 8

Tavira

Het prachtige stadje Tavira ligt aan de rivier de Gilão en wordt ook wel het Venetië van de Algarve genoemd. Over de rivier loopt een oude Romeinse brug die de twee gedeeltes van het stadje verbindt. Aan weerszijde van de rivier vind je mooie oude huizen met de voor Tavira zo kenmerkende puntdaken. ‘s Avonds zorgen allerlei evenementen voor een leuke sfeer in dit stadsdeel. Het mooiste uitzicht over de stad ontdek je vanop de toren van het kasteel. Hier heb je zicht over de golvende daken, de koepels van de kerken, de rivier en de zoutpannen, met aan de horizon de blauwe lijn van de zee.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 9

BEN JIJ AL JOUW STEDENTRIPS AAN HET PLANNEN?

ONZE EXPERT PORTUGAL HELPT JE GRAAG VERDER!

Bel (0)53 60 56 94 of mail info@caractere.be

Ontdek al onze hotels en rondreizen in de Algarve.

section 10 bijzondere dorpen en steden in de algarve 10
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden