Het Laurissilva-woud op Madeira

cover het laurissilva woud op madeira

Het Laurissilva-woud, een van de mooiste natuurschatten ter wereld.

Dit wonderbaarlijke, exotische woud is maar liefst 20 miljoen jaar oud en wordt gekenmerkt door zijn rotsen en boomstammen gehuld in een groen jasje van mos. De mystiek van het woud wordt compleet door de magische en verleidelijke mist die er hangt. 

In bepaalde delen van Macronesië komen laurierwouden voor, zoals bijvoorbeeld op Madeira, de Azoren en de Canarische eilanden. Opmerkelijk feit aan dit type woud is dat het de IJstijd heeft weten te doorstaan. In 1999 werd het woud op Madeira erkend als Werelderfgoedsite door Unesco. Het beslaat in totaal ongeveer 20% van het eiland Madeira, vooral aan de noordkust in Florestal das Queimadas, Fanal, Rabaçal, Chão dos Louros and Chão da Ribeira Park. 

Het Laurissilva-woud barst van de natuurschatten. Je ontdekt er allerlei boomsoorten uit de laurierfamilie.

Een eerste soort is de Madeira-laurier, die door de lokale bevolking voor meerdere doelen gebruikt wordt. Enerzijds maken ze van het hout van deze boom klein gereedschap zoals hooivorken. Anderzijds worden ook de blaadjes van deze boom gebruikt in de keuken, net zoals de gewone laurier. Tot slot worden de bessen gebruikt om etherische olie te maken waarvan gezegd wordt dat die geneeskundige krachten zou hebben. 

Verder tref je er ook de stinklaurier aan, die zijn naam dankt aan de stank die vrijkomt wanneer de boom beschadigd raakt. De Apollonias barbujana is dan weer gekend voor de donkere houtsoort die ervan gemaakt wordt, genaamd Canarisch ebbenhout. Een andere boomsoort bekend voor het hout is de Persea indica, waarvan het roodbruine Madeira-mahoniehout gemaakt wordt. Een laatste soort is de lelietje-van-dalenboom. Laat je vooral van op een afstand verleiden door de pracht van deze boom, want ze is zeer giftig voor de mens. 

Bloemen op Madeira verdienen het natuurlijk ook om even vermeld te worden. De Dactylorhiza foliosa is een speciale orchideesoort die enkel op het noorden van het eiland Madeira voorkomt en die superzeldzaam is. De Geranium maderense die je ook op het noorden van het eiland aantreft en de Echium candicans, een kegelvormige plant met blauwe of heel uitzonderlijk ook witte en roze bloemen, zijn andere noemenswaardige bloemsoorten die typisch zijn voor Madeira. 

En als je geluk hebt, dan kan je misschien ook de voornaamste 'zaaiers' van de bomen in het Laurissilva spotten, de Trocazduif en het madeiragoudhaantje. 

section het laurissilva woud op madeira 0

Klaar om de groene long van Madeira te verkennen?

Onze specialist Portugal toont jou de mooiste plekjes van het eiland!


Bel (0)53 60 56 95 of mail dorien.w@caractere.be

Ontdek al onze hotels en rondreizen op Madeira.

section het laurissilva woud op madeira 1
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden