Olivia Le Calvez: zakenvrouw, echtgenote, moeder

cover olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder

Ontmoet Olivia Le Calvez, succesvolle zakenvrouw, echtgenote en moeder. Zij bewijst dat vrouwen zowel een succesvolle carrière als gezin kunnen hebben!

Een eigen project voelt altijd wel een beetje aan als je kindje,maar Olivia vernoemt haar zakelijke projecten ook effectief naar haar kinderen. Zo vernoemde ze onder meer haar wijndomein naar haar dochter, Clarisse. 

Bent u nog steeds actief in de hotelindustrie? Of gaat al uw tijd nu naar het runnen van het wijndomein?

Ja, ik ben zeker nog steeds actief in de hotelindustrie met mijn hotels op Ile de Ré: Hôtel de Toiras & Villa Clarisse, Relais & Châteaux. Ook al woon ik niet meer op Ile de Ré zoals tijdens de eerste 8 jaar van het Toiras-avontuur, toch ben ik al 15 jaar lang zeer gefocust op deze "eerste steen van het verhaal".
 
We werken ook aan 8 nieuwe hotelprojecten, allemaal fascinerend, op een min of meer grote schaal, dankzij een nieuwe structuur die samen met mijn man in Parijs meer dan 2 jaar geleden is opgericht: Ré Management (www.re-management.fr). 

Tot slot speel ik sinds 2013 een actieve rol in de organisatie Relais & Châteaux als algemeen secretaris en lid van het Uitvoerend Comité. 

Wat het wijnmanagement betreft, heeft het ons veel tijd gekost om de juiste organisatie te vinden. Frequente rondreizen en dagelijkse betrokkenheid is noodzakelijk. Door nieuwe activiteiten te ontwikkelen zijn we in staat geweest om synergieën te creëren. 

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 0

Vanwaar de keuze om een wijndomein over te nemen? Was het al lang een droom?

Mijn man en ik zijn altijd al gepassioneerd geweest over de wereld van de wijn. Mijn man is geboren in de Périgord en bracht zijn jeugdvakanties door in Pessac Léognan. Wat mij betreft, mijn herinneringen situeren zich meer in de haut Médoc. De keuze voor de Bordeaux-regio was dan ook een natuurlijke keuze. Bordeaux blijft ook een wereldwijd gekend merk. Wij profiteren van uitzonderlijke bodems op minder dan 10 minuten van Saint-Emilion en Pomerol. Aan de andere kant moeten we leren hoe we zeer goede wijnen kunnen produceren met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding om een vervanger te kunnen bieden voor de Grands Crus Classés.  

Het is ook de diversificatie van het erfgoed die ons in staat stelt om onze 3 kinderen oriëntatiepunten aan te bieden, om hen waarden bij te brengen, met de notie van "tijd".

Wij zetten ons ook in voor het respecteren van de aarde en haar biodiversiteit. We hebben dit jaar officieel een biocertificering verkregen. 

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 1

Hoe is de overname praktisch gegaan? Is het vlot verlopen? Want ik kan me inbeelden dat een wijndomein uitbaten toch nog anders is dan een hotel runnen.

We hebben ons zeer goed omringd met advies en deskundigen, waarbij we ook aandacht hebben voor naburige onafhankelijke wijnbouwers. We hebben een aantal fouten gemaakt, wat normaal is als je iets nieuws begint, maar na 11 jaar werken en dankzij ervaren wijngaardmanager, Philippe Gracieux, gaat het goed en creëren we synergieën tussen onze verschillende activiteiten. We hebben gedurfde keuzes gemaakt door direct te verkopen zoals in Bourgondië. Het is een alledaagse klus, maar het stelt ons in staat om ons verkoopnetwerk te controleren. Bovendien zijn we al sinds de eerste dag onverbiddelijk met de kwaliteit bezig. We hebben talrijke onderscheidingen ontvangen, zoals de gouden medaille van het Concours Agricole of de "Coup de Coeur" van de Conseil des Vins de Saint Emilion voor de wijnjaren 2012, 2015 en 2016. 
2019 wordt onze eerste biologische vintage onder leiding van Julien Viaud, landbouwkundig ingenieur en Vincent Bussière, keldermeester. 

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 2

Zowel het wijndomein als het hotel Villa Clarisse zijn vernoemd naar uw dochter Clarisse. Zijn er ook bepaalde zaken vernoemd naar uw andere kinderen Héloïse & Georges?

Héloïse's Choice staat voor een selectie van zaken waarmee we een bevoorrechte relatie onderhouden.

Héloïse's Choice zet prestigieuze etablissementen met een sterke identiteit in de schijnwerpers. Elk van hen cultiveert zijn eigenheid, voedt de ziel die hem drijft en die hij graag wil delen met zijn gasten.

Hoewel elk van onze partners uniek is, delen ze allemaal dezelfde essentiële waarden die ons dierbaar zijn: authenticiteit, gastvrijheid en menselijkheid. Héloïse's Choice stelt deze onafhankelijke eigenaren in staat om hun commerciële vertegenwoordiging te bundelen en de krachten te bundelen om hun reputatie te vergroten door gebruik te maken van de synergie van hun markten.

Héloïse is ook de naam van onze laatste dochter, die 5 jaar oud is. 


Mijn man en ik zijn ook van plan om een investeringsfonds voor hotels op te richten dat we zullen hernoemen naar onze oudste zoon: Georges' Investment Fund.

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 3

Ik heb gezien dat het domein vijf hectare groot was toen jullie het hebben overgenomen. Ondertussen is dat al 20 hectare geworden. Is het de bedoeling dat dit naar de toekomst toe nog verder wordt uitgebreid?

We hebben de omvang bereikt die we in eerste instantie wilden en die het landgoed vanuit operationeel oogpunt kon ondersteunen. Van nu af aan zullen we ons meer richten op kwaliteit dan op uitbreiding. 

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 4

Worden er ook geleide bezoeken georganiseerd op het domein of kunnen mensen de wijn komen degusteren?

Ja, natuurlijk. We stellen 3 bezoeken/voorstellingen voor: 
- Proeven van 3 wijnen, 2 benamingen : Gratis
- Van de wijnstok tot het glas door de wijnmakerij : Gratis
- Vatproeverij: 15€/volwassene

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 5

Is de wijn verkrijgbaar in al uw hotels?

Inderdaad, onze 3 wijnen worden aan onze gasten geserveerd in het Hôtel de Toiras en Villa Clarisse. 

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 6

Als ik het goed heb, dan produceren jullie voorlopig enkel rode wijn. Is het een bewuste keuze om enkel rode wijn te maken of komt er in de toekomst misschien ook een witte wijn of roséwijn van Château Clarisse op de markt?

Ja, we produceren momenteel alleen rode wijn: de Cuvée Classique, de Vieilles Vignes en de Côtes de Castillon. 

We hebben 2 AOC-benamingen in de wijngaard: Puisseguin Saint Emilion en Castillon Côtes de Bordeaux. 
We hebben het AB-label behaald met de jaargang van 2019.
 
Wat betreft de benaming Puisseguin Saint Emilion, hebben we 2 jaargangen:
Château Clarisse Puisseguin Saint Emilion - 13 ha - 
Mengsel : 27% Cabernet Franc, 70% Merlot, 3% Carménère 
Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 35 jaar.
 
Château Clarisse Puisseguin Saint Emilion Vieilles Vignes - 2 hectare 
Bijmenging : 30% Cabernet Franc, 70% Merlot 
Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 55 jaar.
 
Voor de benaming Castillon Côtes de Bordeaux hebben we 1 cuvée:
Château Clarisse Castillon Côtes de Bordeaux - 1u52
100% Merlot-mix 
Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 35 jaar. 
 
3% van de wijngaard is beplant met Carménère, Malbec en Petit Verdot. 
 
We spelen met het idee om een witte Chardonnay te produceren in Puisseguin Saint Emilion. Het is een druivensoort die veruit in de minderheid is in de Bordeaux-regio (witte druivensoort van de meerderheid: Semillon en Sauvignon).


Deze cuvée zal niet de benaming Puisseguin Saint Emilion hebben, maar een generieke Bordeaux-appellation. 

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 7

De wijnen van Château Clarisse zijn in 25 landen beschikbaar over de hele wereld. Is er een reden waarom België daar niet bij zit? Of komt dat naar de toekomst misschien nog?

We zouden heel graag in België aanwezig zijn. We zijn actief op zoek naar een verdeler.

section olivia le calvez zakenvrouw echtgenote moeder 8

OVERNACHTEN IN EEN VAN OLIVIA'S HOTELS?

Contacteer info@caractere.be voor meer informatie!

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden