Kleurrijke bijnamen voor de eilanden van de Azoren

blog azoren header

De Azoren eilanden zijn negen groene, heuvelachtige eilanden, bedekt met een deken van bloemen en planten middenin de Atlantische Oceaan. Stuk voor stuk adembenemend en opvallend verschillend. Ieder eiland heeft bijzondere kenmerken die hen elk een bijnaam opleverde die naar een kleur refereert. 

São Miguel: het groene eiland

Het grootste eiland van de Azoren is het enige uit de negen dat zich het groene eiland mag noemen, de weelderige bergwanden, glooiende heuvels, botanische tuinen en vele theevelden voegen elk hun eigen tinten groen toe aan het exotische landschap. Hier kom je terecht in jungleachtige bossen met indrukwekkende watervallen en natuurlijke warmwaterbronnen. Een andere reden voor deze bijnaam is de vruchtbare grond. De ananasteelt is hier een belangrijke activiteit en je vindt hier één van de enigste theevelden in Europa.

1 sao miguel island

Terceira: het lila eiland

Overal op de Azoren zijn blauwe en paarse hortensia’s te vinden, maar ze zijn nergens zo zacht gekleurd als op Terceira. Hier groeien veel pastelkleurige hortensia’s, waaronder lila hortensia’s, vandaar de bijnaam het lila eiland. Wat het plaatje compleet maakt is de pastelkleurige kerk in de hoofdstad van Terceira, Angra do Heroísmo.

2 terceira island portugal

São Jorge: het bruine eiland

São Jorge heeft zijn bijnaam te danken aan de lange strook bruine rotsen en kliffen die langs de kust loopt. Het is zeker niet het enige eiland met vulkanische kliffen en rotsformaties, maar het is wel het meest opvallende kenmerk van dit eiland. Ook de beroemde fajãs dragen bij aan de bruine kleur. Dankzij de kleur van het eiland, krijgt het soms ook een tweede bijnaam, het drakeneiland. Want vanuit de lucht zou je São Jorge kunnen verwarren met een slapende draak…

3 sao jorge brown island

Santa Maria: het gele eiland

Santa Maria zou het eerste ontdekte eiland van de Azoren zijn... Ook dit eiland is vernoemd naar zijn overvloed aan bloemen, deze keer – kan je het al raden – gele bloemen. De fel gele struiken noemen ze genistas en groeien langs de groene hellingen van het eiland. Ook de vegetatie van Santa Maria kleurt geel tijdens de zomer omdat de zon er namelijk veel schijnt en het er droger is dan op de andere eilanden. 

4 santa maria azoren portugal

Pico: het grijze eiland

Men noemt Pico het grijze eiland om verschillende redenen, de voornaamste is dankzij de gelijknamige vulkaan Pico. Deze vulkaan liet na zijn uitbarstingen bijzondere rotsformaties van gedroogde lava achter langs de zwarte kustlijnen. Rond de Unesco wijngaarden van Pico werden stenen muren gebouwd die ook voor de grijze kleur zorgen en tot slot zijn er ook de mysterieuze maroiços – stenen piramides, een uniek verschijnsel op het Pico eiland.

5 pico

Faial: het blauwe eiland

Opnieuw spelen de hortensia’s een rol in het verhaal achter de bijnaam van dit eiland, maar deze keer is het niet de enige reden. Het blauwe eiland heeft zijn bijnaam ook te danken aan zijn rijke scheepvaartgeschiedenis, Faial heeft namelijk al eeuwenlang een sterke band met de zee. Elk jaar in augustus feesten de inwoners een week lang om de geschiedenis en de band met de zee te vieren, dit feest heet Semana do Mar. Natuurlijk zorgen de prachtige blauwe hortensia’s ook voor de bijnaam van het blauwe eiland. Je vindt ze overal naast de wegen en rond uitkijkpunten. 

6 faial

Graciosa: het witte eiland

Graciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren, je kan er op een dag omheen wandelen. Ook dit eiland heeft vulkanische rotsen, maar hier kleuren ze echter lichter, vandaar de bijnaam het witte eiland. De rosten bestaan uit vulkanisch trachiet en zijn over de jaren heen lichter geworden door geologische processen. In het Portugees betekent Graciosa ook ‘sierlijk’, het eiland heeft namelijk een zacht landschap zonder extreme kliffen en heuvels.

7 graciosa azores

Flores: het roze eiland

Flores vertaalt zich letterlijk naar ‘bloemen’, het zal je dan ook niet verbazen dat je hier heel wat flora kan vinden. De vele azalea’s en hortensia’s vallen bijzonder goed op tussen de groene bossen en velden. De lokale bevolking en bezoekers noemen Flores ook het mooiste eiland van de Azoren. Hier valt namelijk meer regen dan op de andere eilanden waardoor de bossen nóg groener en nóg weelderiger zijn. Het is ook het eiland bij uitstek om watervallen te bewonderen, in het groen-roze decor schittert het blauwe water extra hard. 

flores blog azoren

Corvo: het zwarte eiland

De naam Corvo betekent ‘van de raaf’ en dan denk je waarschijnlijk dat de bijnaam daarvan afkomstig is, maar dat is niet het geval. Het zwarte eiland verwijst naar de met opgedroogde lava bedekte grond en de rotsen die men gebruikt om akkers af te bakenen. Sommigen zeggen ook dat de bijnaam verwijst naar de omvang van Corvo, het is namelijk het kleinste eiland van de Azoren en vanaf zijn buureiland Flores lijkt het eiland een zwarte vlek aan de horizon. 

9 corvo island

Welk eiland van de Azoren wil jij graag ontdekken?

Stuur een mailtje naar info@caractere.be of bel naar +32 (0)53 63 00 77 en wij stippelen je reis naar de Azoren helemaal uit volgens jouw wensen.

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden