De mooiste wijnstreken van Portugal

Ruiken, degusteren en genieten

9 Dagen - 8 Nachten

Als het op wijn aankomt, moet Portugal voor niets of niemand onderdoen. De Douro-streek was zelfs het eerste afgebakende wijngebied ter wereld. De beroemde terrassen op de glooiende bergflanken zijn niet voor niets Unesco-werelderfgoed.  Port, Vinho Verde, lichte rode wijnen en frisse witte wijnen… tijdens deze beleefreis van noord naar zuid proef je van de beste, verrassendste, exclusiefste en meest gerenommeerde wijngebieden en -domeinen van Portugal. Maar er staat nog veel meer op het menu: een prachtige wandeling in het grootste beschermde natuurgebied van Portugal, desolate landschappen, authentieke dorpjes en prachtige cultuurstadjes…. Kortom, een beleefreis om met volle teugen van te genieten.Is jouw dorst naar Portugal nog niet gelest? Verleng je reis dan in de wijnregio van Lissabon. Contacteer ons gerust om samen jouw ideale reis samen te stellen.

DAG 1 : Vlucht Brussel – Porto

Met de taxi/openbaar vervoer naar je hotel. Je verblijft 2 nachten in Porto. Eerste kennismaking met de historische stad Porto en haar portwijnen. Bezoek aan één van de "Armazéns", de porthuizen aan de 'andere' oever van de Douro-rivier in de wijk Vila Nova da Gaia, verbonden met het oude centrum door de indrukwekkende brug Dom Luis, ontworpen door een Belgische leerling van Gustave Eiffel.

DAG 2 : Porto en Portwijn

Vila Nova de Gaia is het centrum van de port. Oorspronkelijk waren de porthuizen in de stad gevestigd, maar toen de bisschop van Porto ooit het monopolie op de opbrengsten eiste, vertrokken de handelaars naar de zuidoever van de rivier. Vandaar de talrijke nu nog steeds aanwezige wijnhuizen en opslagkelders, waaronder grote namen als Taylors, Sandeman, Ramos Pinto en Porto Cruz. De ‘ontdekking’ van de port stamt uit de 17de eeuw, toen Engelse kooplieden handel wilden drijven met Portugal en daarom de Douro-wijn aanlengden met brandewijn om te voorkomen dat hij tijdens het vervoer per schip zuur zou worden. Zo ontdekte men dat, hoe sterker en zoeter de wijn was, hoe beter de smaak.

Dag 3 : Guimarães en Vinho Verde (± 144/± 180km)

Afhalen van je huurauto op de luchthaven of in een stadskantoor en vertrek richting Guimarães, eerste hoofdstad van Portugal. Guimarães is een aangename en opvallend groene stad en zeker een bezoek waard: met haar trotse kasteel en het paleis van de hertogen van Bragança, maar ook door haar architecturale homogeniteit in het historische centrum, behoort dit terecht tot het Unesco Werelderfgoed. Profiteer van uw bezoek aan Guimarães om te proeven van de befaamde 'Vinho Verde' die hier – in de noordelijke provincie van Portugal – verbouwd wordt. De term 'groen' van de Vinho Verde duidt op de vroege oogst waarbij de wijnen zeer jong worden verkocht. Hij bestaat zowel in wit, rood als rosé. In Santo Amaro op ± 4km, bevindt zich de prachtige Casa de Sezim uit de 14de eeuw. Gelegen in een 21ha wijndomein biedt dit de unieke gelegenheid om kennis te maken met het hele proces van de wijnproductie, al dan niet met een wijnproeverij. Verder tot Amarante, eveneens befaamd voor zijn Vinho Verde, en een aardig provincieplaatsje dat terrasvormig aanleunt tegen de idyllische oevers van de Tâmega-rivier. Je verblijft 2 nachten in de Douro-streek in een hotel naar keuze.

Dag 4 : De Douro-vallei (± 112/± 290km H/T)

Portugals beroemdste exportproduct, port, is afkomstig van de steile, terrasvormige wijngaarden op de berghellingen rond de Douro-vallei. Een rit langs de rivier is een must. Bezoek aan de traditionele prachtig gelegen Quinta de Nossa Senhora do Carmo of het prestigieuze Quinta do Portal, een ontwerp van Alvaro Siza Vieira, met eventueel wijnproeverij. In de namiddag kan je een bezoek brengen aan de meer populaire Casa de Mateus, een landhuis of 'solar' dat de etiketten van de gelijknamige wijnflessen decoreert en het hoogtepunt van de barokarchitectuur in Portugal. Bezoek aan het landgoed en de mooie tuinen.

Dag 5 : De Dão wijnen (± 142/± 290km)

Via Lamego, bereik je de wijnregio Dão met lichte rode wijnen en frisse witte wijnen van druiven die op een granietbodem groeien. Via het aangename Viseu - zeker een halte waard! - naar de Casa de Santar, een van de oudste wijnhuizen uit de Dão regio. Verder tot de Serra da Estrela waar je 2 nachten verblijft vlakbij Manteigas in Hotel Casas da Lapa.

Dag 6 : Het hart van de Serra da Estrela (± 94km H/T)

Bezoek aan het Parque Natural da Serra da Estrela, het grootste beschermde natuurgebied van Portugal, met de Torre als hoogste punt (1993m). De bergketen is met zijn weidse hoogvlaktes en grillige rotsformaties de ideale plek voor een prachtige wandeling. Ten zuidoosten van de Serra bevindt zich de Quinta dos Termos, een wijndomein gelegen in een microklimaat waar complexe, zeer aromatische en uitgesproken wijnen ontstaan. Zeker een bezoek waard!

Dag 7 + 8 : De rijke wijnen van de Alentejo (± 319/± 353km)

Via Castelo Branco, een oude vestingstad, richting het Natuurpark Serra de São Mamede; Castelo de Vide is een rustig charmant dorpje met een 14de eeuws kasteel en een krans van witgekalkte huisjes. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de weidse vlakte van de Alentejo. Verder tot Marvão, één van de mooiste vestingstadjes van Portugal, als een arendsnest gelegen. Via Portalegre naar de schitterende stad Estremoz, waar bijna alles van marmer is, afkomstig uit de marmergroeven in de buurt. Estremoz was de geliefkoosde verblijfplaats van tal van koningen en bekende figuren zoals Vasco da Gama. De resten van het koninklijke paleis werden verbouwd tot een van de bekendste pousadas van het land. Je verblijft 2 nachten in één van onze wijnhotels zoals het L'And Vineyards of Torre de Palma of in de mooie São Lourenço do Barrocal of je kiest voor het kloosterhotel Convento do Espinheiro met een prestigieuze wijnkelder en uitstekende gastronomie. In de Alentejo worden hoofdzakelijk rode wijnen geproduceerd die vol en stevig zijn en die tot de beste van Portugal behoren. De Alentejo wordt gekenmerkt door stilte en desolate landschappen, door authentieke dorpjes en prachtige cultuurstadjes waar tradities perfect in harmonie zijn met hedendaags design: niet voor niets hebben de jetset en tal van persoonlijkheden de weg naar dit 'paradijs' gevonden. Breng zeker een bezoek aan het sfeervolle Évora met zijn Romeinse Diana-tempel, maar ook aan de marmersteden Estremoz en vooral Vila Viçosa of de burchtsteden Evoramonte en Arraiolos. Je bezoekt verschillende wijndomeinen die elk uniek zijn: de Quinta do Quetzal in Vidigueira met een restaurant en prachtig uitzicht op de wijngaarden en een hedendaagse kunststichting, of de Herdade do Freixo, volledig ondergronds gebouwd, of de exclusieve Adeja Mayor met niet alleen een spectaculair uitzicht op de wijngaarden maar ook een knappe architectuur, of het wijndomein Cartuxa in Évora, een voormalig Jezuïetenverblijf.

Dag 9 : Terugvlucht Lissabon-Brussel

Inlevering van je huurwagen op de luchthaven en terugvlucht OF verlenging van je reis in het binnenland van de Alentejo.

Jouw specialist Portugal

Dorien

+32 (0)53/60 56 94 Mail Dorien
Geef ons een seintje, ook voor jou maken we met plezier een onvergetelijke reis!
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden