602be7aa0dc5f

De mooiste wijnstreken van Portugal

Ruiken, degusteren en genieten

9 Dagen - 8 Nachten

Als het op wijn aankomt, moet Portugal voor niets of niemand onderdoen. De Douro-streek was zelfs het eerste afgebakende wijngebied ter wereld. De beroemde terrassen op de glooiende bergflanken zijn niet voor niets Unesco-werelderfgoed.  Port, Vinho Verde, lichte rode wijnen en frisse witte wijnen… tijdens deze beleefreis van noord naar zuid proef je van de beste, verrassendste, exclusiefste en meest gerenommeerde wijngebieden en -domeinen van Portugal. Maar er staat nog veel meer op het menu: een prachtige wandeling in het grootste beschermde natuurgebied van Portugal, desolate landschappen, authentieke dorpjes en prachtige cultuurstadjes…. Kortom, een beleefreis om met volle teugen van te genieten.Is jouw dorst naar Portugal nog niet gelest? Verleng je reis dan in de wijnregio van Lissabon. Contacteer ons gerust om samen jouw ideale reis samen te stellen.

DAG 1 : Vertrek naar Porto

Je komt aan in Porto, waar je huurwagen op je wacht. Eenmaal aangekomen op hotel ben je klaar om Porto te gaan verkennen. Maak kennis met de historische stad en de zogenaamde portwijnen. Bezoek één van de "Armazéns", de porthuizen aan de 'andere' oever van de Douro-rivier in de wijk Vila Nova da Gaia, verbonden met het oude centrum door de indrukwekkende brug Dom Luis, ontworpen door een Belgische leerling van Gustave Eiffel.

DAG 2 : Porto en Portwijn

Vila Nova de Gaia is het centrum van de port. Oorspronkelijk waren de porthuizen in de stad gevestigd, maar toen de bisschop van Porto ooit het monopolie op de opbrengsten eiste, vertrokken de handelaars naar de zuidoever van de rivier. Vandaar de talrijke nu nog steeds aanwezige wijnhuizen en opslagkelders, waaronder grote namen als Taylors, Sandeman, Ramos Pinto en Porto Cruz. De ‘ontdekking’ van de port stamt uit de 17de eeuw, toen Engelse kooplieden handel wilden drijven met Portugal en daarom de Douro-wijn aanlengden met brandewijn om te voorkomen dat hij tijdens het vervoer per schip zuur zou worden. Zo ontdekte men dat, hoe sterker en zoeter de wijn was, hoe beter de smaak.

Dag 3 : Guimarães en Vinho Verde

Op de derde dag van je reis rijd je naar Guimarães, eerste hoofdstad van Portugal. Guimarães is een aangename en opvallend groene stad en zeker een bezoek waard: met haar trotse kasteel en het paleis van de hertogen van Bragança, maar ook door haar architecturale homogeniteit in het historische centrum, behoort dit terecht tot het Unesco Werelderfgoed. Profiteer van je bezoek aan Guimarães om te proeven van de befaamde 'Vinho Verde' die hier – in de noordelijke provincie van Portugal – verbouwd wordt. De term 'groen' van de Vinho Verde duidt op de vroege oogst waarbij de wijnen zeer jong worden verkocht. Hij bestaat zowel in wit, rood als rosé. In Santo Amaro op 4 km, bevindt zich de prachtige Casa de Sezim uit de 14de eeuw. Gelegen in een 21 ha wijndomein biedt dit de unieke gelegenheid om kennis te maken met het hele proces van de wijnproductie, al dan niet met een wijnproeverij. Hierna rijd je verder tot Amarante, eveneens befaamd voor zijn Vinho Verde, en een aardig provincieplaatsje dat terrasvormig aanleunt tegen de idyllische oevers van de Tâmega-rivier. Je verblijft 2 nachten in de Douro-streek in een hotel naar keuze.

Dag 4 : De Douro-vallei

Portugals beroemdste exportproduct, port, is afkomstig van de steile, terrasvormige wijngaarden op de berghellingen rond de Douro-vallei. Een rit langs de rivier is een must. Bezoek de traditionele en prachtig gelegen Quinta de Nossa Senhora do Carmo of het prestigieuze Quinta do Portal, een ontwerp van Alvaro Siza Vieira, met eventueel een wijnproeverij. In de namiddag breng je een bezoek aan de meer populaire Casa de Mateus, een landhuis of 'solar' dat de etiketten van de gelijknamige wijnflessen decoreert en het hoogtepunt van de barokarchitectuur in Portugal. Je verkent er het landgoed en de mooie tuinen.

Dag 5 : De Dão wijnen

Via Lamego, bereik je de wijnregio Dão met lichte rode wijnen en frisse witte wijnen van druiven die op een granietbodem groeien. Via het aangename Viseu - zeker een halte waard! – ga je naar de Casa de Santar, een van de oudste wijnhuizen uit de Dão regio. Je sluit de dag af in de Serra da Estrela waar je 2 nachten verblijft vlakbij Manteigas.

Dag 6 : Het hart van de Serra da Estrela

Je zet je reis verder met een bezoek aan het Parque Natural da Serra da Estrela, het grootste beschermde natuurgebied van Portugal, met de Torre als hoogste punt (1993m). De bergketen is met zijn weidse hoogvlaktes en grillige rotsformaties de ideale plek voor een prachtige wandeling. Ten zuidoosten van de Serra bevindt zich de Quinta dos Termos, een wijndomein gelegen in een microklimaat waar complexe, zeer aromatische en uitgesproken wijnen ontstaan. Zeker een bezoek waard!

Dag 7 + 8 : De rijke wijnen van de Alentejo

Je zet je reis verder via Castelo Branco, een oude vestingstad, richting het Natuurpark Serra de São Mamede; Castelo de Vide is een rustig charmant dorpje met een 14de eeuws kasteel en een krans van witgekalkte huisjes. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de weidse vlakte van de Alentejo. Verder ga je tot Marvão, één van de mooiste vestingstadjes van Portugal, als een arendsnest gelegen. Via Portalegre ga je naar de schitterende stad Estremoz, waar bijna alles van marmer is, afkomstig uit de marmergroeven in de buurt. Estremoz was de geliefkoosde verblijfplaats van tal van koningen en bekende figuren zoals Vasco da Gama. De resten van het koninklijke paleis werden verbouwd tot een van de bekendste pousadas van het land. Je verblijft 2 nachten in één van onze wijnhotels. In de Alentejo worden hoofdzakelijk rode wijnen geproduceerd die vol en stevig zijn en die tot de beste van Portugal behoren. De Alentejo wordt gekenmerkt door stilte en desolate landschappen, door authentieke dorpjes en prachtige cultuurstadjes waar tradities perfect in harmonie zijn met hedendaags design: niet voor niets hebben de jetset en tal van persoonlijkheden de weg naar dit 'paradijs' gevonden. Breng zeker een bezoek aan het sfeervolle Évora met zijn Romeinse Diana-tempel, maar ook aan de marmersteden Estremoz en vooral Vila Viçosa of de burchtsteden Evoramonte en Arraiolos. Je bezoekt verschillende wijndomeinen die elk uniek zijn: de Quinta do Quetzal in Vidigueira met een restaurant en prachtig uitzicht op de wijngaarden en een hedendaagse kunststichting, of de Herdade do Freixo, volledig ondergronds gebouwd, of de exclusieve Adeja Mayor met niet alleen een spectaculair uitzicht op de wijngaarden maar ook een knappe architectuur, of het wijndomein Cartuxa in Évora, een voormalig Jezuïetenverblijf.

Dag 9 : Terug naar huis

Je levert je huurwagen in op de luchthaven en neemt je vlucht terug naar huis. Natuurlijk kan je ook je reis verlengen naar het binnenland van de Alentejo, wij helpen je hier graag mee verder.

Waarom boeken via Caractère?

  • Beste prijsgarantie
  • Caractère extra's
  • Unieke collectie boetiekhotels in Europa
  • Slechts één telefoontje of mail verwijderd van onze enthousiaste reisexperts
  • Elke maand nieuwe vondsten
  • 30 jaar specialist in Europa
  • Betaal veilig
  • Geen extra of verdoken kosten
  • Flexibel annuleren (ex. non-refundable)
Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy Aanbod
Copyright © 2024 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden