Weinig streken spreken zo tot de verbeelding als Zuid-Bretagne. Het meest westelijke departement Finistère (Finis Terrae) betekent niet voor niets ‘het einde van de wereld’. In deze fascinerende regio kan je niet anders dan bezwijken voor de lokroep van de natuur.
Deze beleefreis voert je van grillige kustlijnen met vissershaventjes, immense stranden en uitgestrekte oesterbanken naar prehistorische sites en ongerepte natuurgebieden. Verken pittoreske kunstenaarsdorpjes, ga winkelen in eeuwenoude renaissancewijken en degusteer heerlijk verse vis, kreeft of krab in een van de vele typische havens.
Ontdek Keltische monumenten, maak fraaie wandeltochten door mythische landschappen of verken prachtige eilanden tijdens een boottocht. De veelzijdige pracht van Zuid-Bretagne heeft voor elk wat wils!
Dag 1 : Brussel – Bénodet (Pointe de Combrit) (± 870km)
Wanneer je toekomt in Bédonet, verblijf je 3 nachten in de Villa Tri Men. Hier kan je op zoek gaan naar enkele elegante vuurtorens bij het strand en de haven aan het estuarium van de Odet.
Dag 2 : Kunstenaars achterna (± 85km H/T)
Ga op verkenning in het gezellige ommuurde Concarneau, la 'Ville Close', bekend als eerste vissershaven van Frankrijk als het gaat om aanvoer van verse vis. Zo komt de tonijn die in de Afrikaanse wateren en de Indische Oceaan wordt gevangen hier aan land. Verder naar Pont-Aven, stad van de schilders, waar Paul Gauguin zich in 1886 vestigde en de 'Ecole de Pont-Aven' oprichtte. Nadien rijd je verder naar Quimper, de hoofdstad van de Cornouaille waar de St Corentin, de fraaiste gotische kathedraal van Bretagne, staat. Binnen de versterkte wallen in de oude renaissancekwartieren is het leuk winkelen en heerlijk slenteren langs de oevers van de Odet. Vermaard is het Bretoens aardewerk uit de lokale ateliers, tegel- en keramiekfabriekjes.
Dag 3 : Langousten, kreeften en krabben (± 180km H/T)
Een dagprogramma brengt je in Audierne, een typische vissershaven met befaamde 'visvijvers', een van de grootste van Europa, waar langoesten, kreeften en krabben worden opgeslagen. Nadien rijdt je langs de stranden naar de Pointe du Raz, het uiterste puntje Europa met mooi zicht op de zeestraat. Hier worden ruwe rotsen, die door de natuurelementen geërodeerd werden, ware kunstwerken. Dan ga je via Douarnenez, waar de haven voor menig schilder dé inspiratiebron was, naar Pleyben, voor de indrukwekkendste 'calvaire' van Bretagne.
Dag 4 : Keltische aanwezigheid (± 140km)
Rijd naar het zuiden via Hennebont, ooit een der onneembaarste vestingen van Bretagne en nu beroemd om zijn paardenstoeterij, naar de kleurrijke vissershaven van Lorient. Het 18de-eeuwse Lorient werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel verwoest, maar is nadien volledig uit zijn as herrezen. Deze tweede Franse vissershaven, na Boulogne, bewijst elk jaar opnieuw haar Keltische identiteit tijdens het bekende ‘Festival Interceltique’ dat veel volk aantrekt uit o.a. Ierland en Wales. Verder ga je naar de mooie Golf van Morbihan die als een hoefijzer talrijke eilandjes omarmt, als 'binnenzee' aan de zuidkust. Het landschap is er prachtig, net zoals het licht van de zonsondergang, vooral bij eb. Het is een zalige plek voor vissersboten en oesterschuiten die op Auray en de haven van Vannes varen. Je logeert 3 nachten in hotel Sofitel Thalassa Quiberon of in Le Domaine de Rochevilaine in Billiers.
Dag 5 : De megalieten van de Morbihan en/of Vannes (± 110 à 145km H/T)
Meer dan 4000 pre-Keltische dolmens, grafheuvels en menhirs tooien de Baai van Morbihan. Alleen al rond Carnac zijn er ruim 3000 massieve monolietrotsen te vinden: indrukwekkend! Op het eiland Gavrinis ligt de grootste ‘cairn’ (hoge grafheuvel) van Bretagne; Locmariaquer bezit dan weer de grootste menhir. Indien er tijd rest kan je vanuit het haventje van Trinité-sur-Mer of Locmariaquer inschepen voor een boottocht langs de Golf van Morbihan. Daarna keer je terug via het pittoreske Auray met vlakbij een drukbezocht bedevaartoord waar Sainte Anne, moeder van Maria en patroonheilige van Bretagne, wordt aanbeden. Tot slot bereik je het gezellige, ommuurde Vannes, hoofdplaats van de Morbihan, gebouwd in de vorm van een amfitheater. De stad ligt aan de getijdenrivier de Bono. Het jachthavenkwartier is ook hier de plaats voor een lekkere (vis)maaltijd.
Dag 6 : Quiberon en / of een boottocht naar Belle-Ile (± 150km H/T vanuit Billiers)
Verkenning, te voet of met de fiets, van het schiereiland Quiberon, met zijn prachtige wilde kuststroken. Hier kan je schitterende wandeltochten maken bv. rond Trescalan en omliggende dorpen of nog mooier naar La pointe de Merquel en Kerhinet of naar Piriac en Guérande. Een andere optie is met de boot naar Belle-Île, het grootste eiland voor de Bretoense kust. Al in de 19de eeuw kwamen kunstenaars zich op Belle-Île vestigen en lieten ze zich erdoor inspireren: naast zijn mythische landschap, zijn 'Côte Sauvage' is ook de 16de-eeuwse citadel van Vauban vandaag nog een bezoek waard. Dit beschermde eiland is ook een plek voor prachtige, lange wandelingen: er zijn hoge klifkusten en indrukwekkende zeepanorama's, zandstranden, kleurrijke dorpjes en een te beklimmen vuurtoren.
Dag 7 : Terugkeer naar Brussel (± 800km)
Op terugweg kan je eventueel stoppen in Nantes, de hoofdstad van Bretagne die staat bekend voor haar festivals. Indien je nog een paar extra dagen verlof hebt, kan je jouw rondreis verlengen in een van de Caractèrehotels van jouw keuze. Deze schitterende rondreis vormt een ideale verlenging van de beleefreis Noord-Bretagne.
Waarom boeken via Caractère?
- Beste prijsgarantie
- Caractère extra's
- Persoonlijk gekozen en goedgekeurde hotels
- 24/7 direct contact met Caractère medewerkers
- Aangesloten bij het Garantiefonds reizen