De man achter het unieke Hotel Dexamenes

cover de man achter het unieke hotel dexamenes

Dexamenes is een opmerkelijk hotel op de Griekse Peloponnesos dat ontstaan is uit een oude wijnfabriek. De gasten slapen er in oude wijntanks en kunnen zelfs in een oude wijnsilo dineren. Wij hadden het geluk om de man achter dit unieke concept te mogen interviewen, Nikos Karaflos. 

Is Dexamenes je eerste hotel?

Ja! Dexamenes is mijn eerste hotel. Het is een jarenlange droom die nu eindelijk werkelijkheid is geworden!

section de man achter het unieke hotel dexamenes 0

Had je al ervaring in de toeristische sector?

Nee, ik, noch iemand uit mijn familie had ervaring in de toeristische sector. Laat staan de hotelindustire. Ikzelf ben eigenlijk ingenieur van opleiding. Ik ben altijd al geboeid geweest door het omzetten in de praktijk van creatieve ideeën. Daarom heb ik dan ook na mijn studies besloten om bij het architectenbureau K-studio te starten. Ik was er actief als Operations Manager tot 2016. Hierna heb ik eindelijk mijn jarenlange doel gerealiseerd: Dexamenes. 

Ik heb mijn academische en professionele ervaring gecombineerd met mijn reiservaringen om tot het concept van Dexamenes te komen:  een nieuw soort hotel  waar de hotelbeleving centraal staat en wordt bepaald door kunst, wijn, natuur en lokale cultuur. Het accent ligt evenees op bewust welzijn. 

section de man achter het unieke hotel dexamenes 1

Hoe ben je op het idee gekomen om een voormalige wijnfabriek om te bouwen in een luxehotel?

Wel voor ik dat kan uitleggen, zal ik even kort de geschiedenis van het pand schetsen. Na de onafhankelijkheid van Griekenland van het Ottomaanse Rijk in 1830, werden bessen het hoofdexportproduct. Maar op het einde van de 19e eeuw zakte de vraag massaal, waardoor er een nieuw doel moest worden gezocht voor de bessen. Zo zijn de eerste distilleries en wijnfabrieken ontstaan. De oude fabriek waar Dexamenes nu in ondergebracht is, werd rechtstreeks aan het water gebouwd zodat de wijn onmiddellijk via pijpleidingen op de boten kon worden geladen.

De geschiedenis en de vibes van de site waren zodanig sterk, dat ik vond dat de gebouwen bewaard moesten worden. Dit als een ode aan de moderne Griekse geschiedenis. De zoektoch naar goede architecten om de renovatie uit te voeren heeft lang geduurd, maar uiteindelijk ontdekte ik K-studio. Toen was dat nog een klein bureau, maar tegenwoordig is het een van de grootste en meest gerespecteerde bureaus van Griekenland. Toen we de plannen analyseerden van de wijntanks, beseften we dat ze perfect zouden dienen als hotelkamers. Bovendien konden we op die manier een unieke beleving garanderen.

section de man achter het unieke hotel dexamenes 2

Hoe heb je het gebouw gevonden? Zocht je een project of uniek gebouw om te verbouwen of was het eerder toeval?

Het was geen toeval, nee. Het gebouw was een vastgoedinvestering van mijn familie. De wijnfabriek was verlaten en was gelegen OP HET STRAND. Op puur commercieel vlak was het gewoon een verstandige investering. 

section de man achter het unieke hotel dexamenes 3

Wat is de reactie van je hotelgasten? Want het concept is echt wel uniek, nee?

Het merendeel van de gasten zijn zeer enthousiast wanneer ze het hotel zien. Volgens hen combineert het alles: een unieke ervaring dankzij de kamers in oude wijntanks uit de jaren 1920, het gevoel van een fijne zeebries, de zee zelf en een perfect zandstrand. Het merendeel komt eigenlijk met heel wat reisplannen naar het hotel. Zo willen ze bijvoorbeeld Olympia bezoeken en andere nabijgelegen bezienswaardigheden, maar de meerderheid vindt het zo heerlijk vertoeven in ons hotel dat ze van die plannen afstappen om ons hotel verder te ontdekken. De meerderheid is ook gek op de mogelijkheid om te privé te dineren in een van de wijnsilo's. 

section de man achter het unieke hotel dexamenes 4

Heb je ook toekomstige projecten?

Momenteel zijn al mijn plannen gelinkt aan Dexamenes om zo een nog holistischere en energiekere ervaring te garanderen. Deze zomer zullen er bijvoorbeeld nog zaken worden toegevoegd.

Een van de twee silo's wordt omgedoopt tot 'Healing silo'. Een plek volledig gewijd aan unieke behandelingen zoals 'sound healing', massages en meditatie. Bovendien zal er in de silo ook de mogelijkheid zijn om te overnachten onder de blote sterrenhemel. 

Tegen de zomer zullen we ook een in-house yoga-instructeur hebben. 

Het strand zal ook enkele veranderingen ondergaan. Er komen privécabines en een deelt onder de bar wordt omgedoopt tot 'sunset lounge'. Deze lounge zal een open vuurkuil hebben met daarrond ligstoelen voor zonsondergangrituelen en andere aangelegenheden. 

Er komt ook een wijnkelder waar meer dan 100 verschillende soorten wijn bewaard zullen worden. Het aanbod zal hoofdzakelijk, maar niet exclusief, uit Griekse wijnen bestaan. Ook zullen er gerelateerde events worden georganiseerd zoals wine tastings en druivenplukken. 

Op gastronomisch vlak willen we ons ook graag nog verder onderscheiden. Onze taverne zal authentieke mediterrane specialiteiten aanbieden, gemaakt van lokale producten. We zullen ook menu's met bijpassende wijnen aanbieden in de silo. Er komen zelfs kooklessen Grieks en live kooksessies met bekende gastchefs.

We willen ook graag onze "Kantharos Gatherings by Eleni Tranouli" verderzetten. Dat zijn unieke wijndegustaties, georganiseerd door een gastartiest. We werken telkens met een volledig nieuw concept en een nieuwe artiest.
(Voor wie nieuwsgierig is : https://www.youtube.com/watch?v=Y_TpPKGZbCg

section de man achter het unieke hotel dexamenes 5
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden