De toboggans van Madeira

cover de toboggans van madeira

Als je Funchal op een andere manier wil ontdekken, dan moet je zeker eens meerijden in een toboggan. Rij helemaal van bovenaan het hoger gelegen stadsdeel Monte door de steile straten naar beneden. Een unieke ervaring die je nergens anders ter wereld kan beleven! Wat zijn toboggan rides op Madeira nu juist?

Op een toboggan ride word je vervoerd met een soort slee, gemaakt van hout en riet, over een afstand van 2 km. Als je niet snapt waarom dat zo indrukwekkend is, beeld je dan maar eens in dat je supersnel door de prachtige, steile straten van Funchal naar beneden glijdt.  

section de toboggans van madeira 0

Hoe is deze traditie ontstaan?

De traditie is ontstaan midden 19e eeuw als snelle manier om goederen en personen te vervoeren van Monte naar Funchal centrum. Er wordt gezegd dat de rijke eigenaars van quintas (authentieke landhuizen) voor het eerst hiervan gebruik maakten. Met de groei van het toerisme eind 19e eeuw, werd ook deze traditie telkens populairder bij de bezoekers. Vandaag de dag staat deze traditie gekend als iets typisch voor Madeira. 

section de toboggans van madeira 1

Carreiros do Monte

De 'carreiros do Monte' zijn de bestuurders van de toboggans. Zij zijn verantwoordelijk voor het conserveren van deze traditie. 

Er zijn 150 carreiros en ze hebben ook allemaal een eigen nummer. Dat nummer bepaalt de volgorde waarin de ritjes plaatsvinden. Een voorbeeld: als de dag eindigt met een ritje door nummer 25, dan begint de dag erna de carreiro met het nummer 26. 

Wanneer iemand stopt als carreiro, dan leidt hij ook de persoon op die zijn nummer zal overnemen. 

Je kan de carreiros do Monte herkennen aan witte broek en wit shirt waarop hun nummer staat. Ze dragen ook een hoed uit stro met een zwart lint. Daarnaast hebben ze ook typische laarzen aan met rubberen zolen. Die zijn essentieel voor bij het remmen. 

section de toboggans van madeira 2

Ontdek ook deze leuke content over Madeira

Kende je deze prachtige natuurschatten op Madeira?

Dromen over reizen kan gelukkig nog altijd. Met deze prachtige rondreizen en boetiekhotels op Madeira helpen we je daar graag een handje bij. 

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden