6 Europese kastelen om bij weg te dromen

cover 6 europese kastelen om bij weg te dromen

Net zoals het begin van een nieuw jaar, brengen ook kastelen altijd iets magisch met ze mee. Europa is bezaaid met ongelooflijke kastelen, verspreid over een verscheidenheid van tijdperken en verschillende stijlen. Deze bouwwerken zijn vervuld met mysteries en trekken al eeuwen de aandacht van de mensen. Verborgen in de bergen, op heuveltoppen en aan de meren, dit zijn de mooiste kastelen van Europa.

Kasteel Miramare

Dit dromerige kasteel werd gebouwd in de 19e eeuw en kijkt uit over de Adriatische zee in het noordoosten van Italië. Het kasteel werd gebouwd als zomerverblijf voor Maximiliaan van Habsburg en Charlotte van België. Het terrein is 22 hectare groot met een tuin vol tropische bomen en planten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisselde het kasteel regelmatig van eigenaar: van het hoofdkwartier van de nazi’s tot Nieuw-Zeelandse troepen, Britten en Amerikanen. Vandaag de dag is het een museum met in alle vertrekken nog de originele inrichting, ornamenten en meubilair. Enkele kleine kamers van het kasteel zijn met donker hout ingericht alsof het kajuiten zijn. Dat kwam omdat Maximiliaan dol was op de zee en zich in Miramare wilden voelen alsof hij op een schip zat.

section 6 europese kastelen om bij weg te dromen 0

Het Paleis van Pena

Het mag dan wel een paleis worden genoemd, maar het is in feite een kasteel, en er zijn er maar weinig die zo hartveroverend mooi zijn als het paleis van Pena. De botergele torentjes en baksteenrode torens steken boven de boomtoppen uit in het heuvelachtige Sintra, net buiten Lissabon. De veelkleurige schoonheid, een voorbeeld van 19e-eeuwse romantiek, werd gebouwd in opdracht van koning Ferdinand II en voltooid in 1854. Door de jaren heen is het paleis de thuishaven geweest van de Portugese royals.

De buitenkant en het terrein zijn gevuld met sprookjesachtige details, van kleine waterspuwers tot verborgen paden die door het bos slingeren. Het opvallende interieur sluit aan bij de weelderige sprookjesachtige buitenkant. De eetkamer en de aangrenzende provisiekamer hebben bijvoorbeeld gewelfde plafonds en muren die bedekt zijn met ingewikkelde tegels.

section 6 europese kastelen om bij weg te dromen 1

Kasteel van Bled

Alsof het Sloveense Meer van Bled nog iets anders nodig had om het mooier te maken, staat hier toevallig ook een kasteel dat uitkijkt over het glinsterende water en de dichte bossen. Het middeleeuwse kasteel, gebouwd op een afgrond boven de stad Bled, wordt vaak beschouwd als het oudste kasteel van Slovenië. Het kasteel werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1011 en het oudste overgebleven deel is de Romaanse toren. Tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance werden vele verbeteringen aangebracht, waardoor het kasteel een unieke mix van stijlen is geworden.

Een schilderachtig bospad leidt naar het kasteel met enkele van de beste uitzichten op het meer. Binnen is er nu een museum over de geschiedenis van Bled vanaf de eerste nederzettingen tot vandaag, evenals een restaurant en een wijnkelder.

section 6 europese kastelen om bij weg te dromen 2

Alhambra

Het uitgestrekte Alhambra is een middeleeuws fort en paleis in Granada. Het werd gebouwd tussen 1238 en 1358 en is een indrukwekkend Moors meesterwerk. De naam Alhambra komt van een Arabische uitdrukking die rood kasteel betekent en komt van de roodachtige tint van de torens en de muren. Het werd door Moorse dichters beschreven als "een parel bezet met smaragden", dat verwijst naar de ligging in de bossen.

Het Alhambra diende als koninklijk paleis waarvan de prachtige tuinen vele mooie wandelpaden en fonteinen omvatten. Het Alhambra bestaat uit een kasteel, verschillende hoven en zalen, en een verzameling bijgebouwen.

section 6 europese kastelen om bij weg te dromen 3

Kasteel van Chambord

Het kasteel van Chambord in de Loirevallei is een adembenemend voorbeeld van Franse renaissancearchitectuur. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als jachthuis voor koning Frans I en was rond 1547 voltooid. De ontwerper is niet bekend maar men denkt dat meesterarchitect en kunstenaar Leonardo Da Vinci hierin een rol heeft gespeeld. Chambord was bedoeld als een tijdelijk onderkomen voor feesten en jachtpartijen maar groeide al snel tot een van de grootste en fraaiste kastelen van de Loire-streek in Frankrijk.

section 6 europese kastelen om bij weg te dromen 4

Kasteel Hohenwerfen

Misschien herken je de 900 jaar oude vesting Hohenwerfen wel: ze was te zien op de achtergrond van de beroemde musical The Sound of Music. Het kasteel werd voor het eerst gebouwd rond 1077 en heeft in de loop der jaren vele verbouwingen ondergaan, van zijn geboorte als eenvoudig houten bouwwerk tot het versterkte gebouw dat het vandaag de dag is. Het werd gebruikt als een statig huis, een militair opleidingscentrum en zelfs als een politieschool. Het middeleeuws rotskasteel is gelegen op een 623 meter hoge afgrond met uitzicht op de Salzach-vallei in Oostenrijk.

section 6 europese kastelen om bij weg te dromen 5
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden