Madeira, schoonheid ligt in haar natuur!

cover madeira schoonheid ligt in haar natuur

Madeira is zo'n heerlijke bestemming met een heel natuurlijke charme. En ja, dat mag je ook best letterlijk nemen. 
De volledige natuurpracht van het eiland in de kijker zetten, daarvoor zouden we een boek moeten schrijven.
Daarom lichten we in dit artikel enkele van onze persoonlijke favorieten voor jou uit!

Laurissilva-woud

Wist je dat twee derde van Madeira beschermd is als natuurreservaat? Dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk, aangezien het Laurissilva-woud al 15.000 hectare (= 1/5) van het eiland beslaat! Het is dan ook de grootste in zijn soort ter wereld. 

Wie het oorspronkelijke woud wil zien, die moet in het noorden zijn. Het zuidelijke deel is hoofdzakelijk heraangeplant woud. Toen de Portugezen in 1419 Madeira begonnen te koloniseren, was het overgrote deel van het eiland nog bebost. Maar om aan landbouw te kunnen doen, werden stukken grond in brand gestoken. 

section madeira schoonheid ligt in haar natuur 0

Levadas en natuurparken

Madeira is natuurlijk ook beroemd voor haar levadas. Omdat het aangenamer vertoeven was in het zuiden, bleven de kolonisten voornamelijk in het zuiden wonen. Het enige probleem was dat er hier niet voldoende water beschikbaar was. Als oplossing werd er meer dan 3.000 km aan irrigatiekanalen aangelegd die het overvloedige water uit het noorden naar het zuiden konden brengen.

Tegenwoordig staan de levadas vooral bekend bij wandelliefhebbers. De kanalen lopen namelijk langs impressionante landschappen, variërend tussen zee en bergen. Bovendien nemen de routes je mee tot hoogtes van maar liefst 1862 meter!   

De levadas lopen ook heel vaak door natuurgebieden zoals Parque Natural da Madeira en Parque Ecológico do Funchal. Een tip van ons: sommige afgelegen dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn, zijn enkel te bereiken te voet via de levadas. Een zeer authentieke ervaring dus!

De levadas hebben verschillende moeilijkheidsgraden, dus het is zeker aangeraden om op voorhand het niveau van de wandelroute even na te kijken. Ook aangepaste kledij is aangeraden. 

section madeira schoonheid ligt in haar natuur 1

Natuurlijke zwembaden van Porto Moniz

Aan de noordkust eiland van het eiland liggen de natuurlijke zoutbaden van Porto Moniz. Die baden zijn volledig gevorm door lava. Een vulkaanuitbarsting onder de oceaan heeft ervoor gezorgd dat lava zich een weg baande naar het oppervlak in het binnenland van Madeira. Die lava liep vervolgens via een vallei naar beneden en vervoegde zich met de oceaan. De lava koelde en verharde, en liet als resultaat natuurlijke zwembaden na die constant aangevuld worden met vers oceaanwater. Een unieke, natuurlijke beleving! 

section madeira schoonheid ligt in haar natuur 2

Nog meer ontdekken over Madeira?

Helemaal enthousiast geworden over Madeira?

Bekijk al eens onze leuke charmehotels en rondreizen op Madeira.

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden