De witte dorpen van de Portugese Alentejo: betoverend mooi!

cover de witte dorpen van de portugese alentejo betoverend mooi

Op zoek naar pure Portugese schoonheid? Stippel dan een roadtrip uit door het adembenemende binnenland van de Alentejo, de grootste streek van het land.

Tussen glooiende weilanden, idyllische wijngaarden en indrukwekkende kurkbomen hop je van het ene wondermooie witte dorp naar het andere.

Prachtige huizen, kerken en kastelen zorgen er voor een magisch plaatje. Al wat jij nog hoeft te doen, is zitten en genieten.

Castelo de Vide

Tussen de ruige heuvels in het noorden van de Alentejo start je reis in het piepkleine Castelo de Vide. Vanuit het historische kasteel waaraan het dorp z’n naam dankt, kijk je uit over de smalle, steile straatjes die zich een weg tussen de spierwitte huizen banen. In het historisch centrum ontdek je sporen uit de middeleeuwen, al is het vooral de Joodse wijk die van Castelo de Vide een waardevolle parel maakt. Breng ook zeker een bezoek aan de eeuwenoude kerk Igreja de Santa Maria da Devesa, recht tegenover het stadhuis. 

Marvão

Vanop de heuvels van Castelo de Vide verschijnt Marvão aan de horizon. Op een steenworp van de Spaanse grens torent dit dorp hoog boven het landschap uit. En dat ging in tijden van oorlog en crisis niet onopgemerkt voorbij. Een stevige verdedigingsmuur moest de inwoners tegen krijgers en veroveraars beschermen. Gelukkig is die tijd al lang voorbij. Vandaag is Marvão een rustgevende, witte oase die baadt in stilte en schoonheid. Van die rust proef je ook in Convento de Nossa Senhora da Estrela, een charmant klooster dat net buiten de stadsmuren ligt.

Évora

In het hart van de Alentejo schuilt het geweldige Évora. Geen dorp, maar een bruisende stad. En wel de belangrijkste van de streek. Dankzij haar uitzonderlijke architectuur, rijke geschiedenis en fenomenale monumenten schopte Évora het tot op de Unesco-werelderfgoedlijst. Je verkent de nauwe, kronkelende straatjes makkelijk te voet en vergaapt je intussen aan de Romeinse tempel, de arcades op het levendige stadsplein Praça do Giraldo en de vele kerken en kathedralen. Het hoeft je niet te verbazen dat ooit zelfs de Portugese troon als een blok voor deze stad viel en ze als uitvalsbasis koos.

Monsaraz

Vlakbij de oevers van de Rio Guadiana katapulteert Monsaraz je terug in de tijd. Hier snuif je de middeleeuwen op en beleef je het authentieke Portugal. Vanuit dit omwalde dorp tuur je over wijnvelden en kurkbomen, terwijl je tussen de witte huizen kennismaakt met enkele oeroude ambachten. ’s Avonds schuif je aan tafel en nip je bij zonsondergang van een fantastisch glas wijn. Het zuiden op z’n best.

Moura

De naam van deze plek doet het al vermoeden: ooit was Moura in handen van de Moren. Hoewel het volk in 1166 werd verdreven, is hun invloed nooit helemaal uit het witgekalkte dorp verdwenen. In Mouraria wandel je nog door een typisch Arabische wijk. Al doe je dat wel in de schaduw van enkele mysterieuze torens en muren. Het zijn de ruïnes van een majestueus 15e-eeuws kasteel dat tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen dienst deed als militair fort. 

Serpa

Nog voor je het centrum van het zuiderse Serpa binnenwandelt, sta je vast al aan de grond genageld. Een schilderachtige verdedigingsmuur met torenhoge Romeinse aquaducten leidt je naar het hart van het dorp. Daar zet je pas voet aan wal nadat je door de imposante toegangspoorten stapt. Van een ‘big entrance’ gesproken… Eenmaal aangekomen, flaneer je door vrolijke straten en over levendige pleinen. Kerken, kloosters, musea en paleizen nemen je mee op een culturele ontdekkingstocht en branden deze feeërieke plek voorgoed op je netvlies.

section de witte dorpen van de portugese alentejo betoverend mooi 0

Zin om alles even door een witte bril te zien?

Onze specialist Portugal helpt jou bij het kiezen van de leukste dorpjes voor jouw volgende reis!

Bel (0)53 60 56 95 of mail info@caractere.be

Ontdek al onze hotels en rondreizen in de Alentejo.

section de witte dorpen van de portugese alentejo betoverend mooi 1
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden