Een vleugje geschiedenis in de Algarve

cover een vleugje geschiedenis in de algarve

De Algarve krijgt kleur dankzij zijn rijke verleden.

De eeuwenlange Moorse invloeden zijn nog steeds voelbaar in deze regio. Wist je bijvoorbeeld dat de naam Algarve komt van Al-Gharb, wat Het Westen betekent? Andere invloeden zijn terug te vinden in de namen van dorpen en steden in de regio beginnend met 'Al', zoals Albufeira, Alvor, etc., de bouwstijl, de landbouw, de schoorstenen en de witgekalkte huizen. 

Een streek vormgegeven door het rijke zeevaardersverleden, waar jachthavens en zeevaarderstradities nog altijd een cruciale rol spelen in de kuststadjes. In het binnenland sier traditionele landbouwvelden het landschap. De lokale bevolking houdt er de traditionele ambachten in stand. Zo geniet je thuis misschien nog na van jouw reis in de Algarve met koperen cataplana's of keramiek uit de regio.

 

Faro is met zijn ongeveer 50.000 inwoners de grootste stad van de Algarve. De oude stad is een geliefde bezienswaardigheden bij bezoekers. Het oude stadsgedeelte is gebouwd op Romeinse en Moorse nederzettingen en is volledig omwald. 

De historische stad Loulé ligt 16 kilometer ten noorden van Faro en dateert helemaal terug naar 400 voor Christus. Deze stad maakt al sinds 1249 deel uit van Portugal en is bekend voor de ochtendmarkt op zaterdagmorgen en de dagelijkse markt in de markthal in Arabische stijl, de Praça da República. Nog een tip als je dit stadje wil bezoeken: het carnaval van Loulé in februari. Dit is een van de grootste evenementen in Loulé en is heel gekend in de Algarve. Een kleurrijk spektakel waarbij muziek weergalmt door de straten en er overal gedanst wordt. 

Sagres is ideaal als je rust zoekt, met heerlijke stranden waar je kan surfen en een pittoreske haven en jachthaven. De stad kijkt uit over dramatische landschappen, ruige kliffen en de indrukwekkende vesting.  

Lagos is een stad in de westelijke Algarve dat volledig ondergedompeld is in geschiedenis en dat dateert uit 2.000 voor Christus toen het nog Lacobriga werd genoemd. Lagos heeft altijd een zeevaardersconnectie gehad, oorspronkelijk bezocht door Feniciërs en Carthagers en in de 15e eeuw was het de uitvalsbasis voor de 'ontdekkingsreizen' op initiatief van Hendrik de Zeevaarder, toen de handel tussen Afrika en Portugal de stad veel rijkdom opleverde. Het is een levendige stad waar veel te beleven valt - het centrale plein, Praça de Gil Eanes, is het hele jaar door vaak het decor van avondentertainment.

Tavira, aan de kust in het oosten van de Algarve, is een van de mooiste stadjes in de regio. Gelegen aan beide zijden van de brede rivier Gilão, is dit een bestemming die beroemd is om zijn historische erfenis, een verleden gevormd door de Romeinen en later door de Moren, wiens nederzetting bij de rivier werd bekroond door een kasteel, dat nog steeds zichtbaar is. 

Olhão, de drukste vissershaven van de Algarve, staat volledig in het teken van de oceaan en enkele van de beste visrestaurants in de regio zijn hier gevestigd, evenals de beroemde markten, gevestigd in de twee marktgebouwen naast elkaar langs het water, een must visit voor de enorme variëteit aan verse vis en zeevruchten rechtstreeks uit de haven en de grote verscheidenheid aan lokaal geteeld vers fruit en groenten.

Andere populaire historische stadjes in de regio zijn de kustplaats Portimão en Monchique, het hoogste stadje van de regio.

Er zijn veel markten in de Algarve die je kan bezoeken. De meest voorkomende markt is die van de lokale gemeenschap; dagelijkse markten waar vers fruit, verse vis en groenten worden aangeboden in de meeste steden en dorpen, meestal gelegen in het centrum. Ga er vroeg in de ochtend heen om de beste vangst en heerlijke lokale producten te vinden. Elke maand zijn er vaak grotere markten met etenswaren, kunst, handwerk en plaatselijke mode, plus veilingen en vlooienmarkten. 

Het rijke culturele erfgoed wordt duidelijk in het aantal kerken en kapellen, kastelen en musea die getuigen van Romeinse, Moorse en verdere historische invloeden. Enkele van de belangrijkste plaatsen om te bezoeken zijn de Milreu-ruïnes (in de buurt van Faro), Cerro da Vila (een archeologische vindplaats in Vilamoura) en het kasteel en de kathedraal van Silves die de geschiedenis tot leven brengen. 

Bezoekers aan de regio kunnen deelnemen aan traditionele regionale activiteiten zoals de druivenoogst, vogels kijken, traditionele vijgen-, amandel- en johannesbroodrecepten leren en de handen uit de mouwen steken in pottenbakkersateliers die nauw samenwerken met de plaatselijke gemeenschappen.

section een vleugje geschiedenis in de algarve 0

Zin gekregen om deze historische regio te ontdekken?

Onze expert Portugal stippelt met jou een reisroute uit!

Bel (0)53 60 56 95 of mail info@caractere.be

Ontdek al onze hotels en rondreizen in de Algarve.

section een vleugje geschiedenis in de algarve 1
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden