Gastronomie van de Azoren

cover gastronomie van de azoren

De rijke gastronomie van de Azoren komt voort uit de authenticiteit en de kwaliteit van de producten, de plaatselijk gevangen vis, het vrij rondlopende vee en de groenten die op eeuwenoude akkers worden verbouwd, met ruimte, tijd en respect.

Typische gerechten en eeuwenoude recepten worden nog steeds geserveerd en winnen nog steeds nieuwe fans. Maar ze delen nu de ruimte met meer eigentijdse projecten en nieuwe manieren om de geschiedenis van deze ingrediënten te vertellen, waardoor een nieuw hoofdstuk in het culinaire kookboek van de archipel ontstaat.

Vis en zeevruchten

Elk eiland wordt omringd door een zee die rijk is aan wilde vissoorten en serveert op elk moment van het jaar verse vis en zeevruchten. Tonijn, Atlantische horsmakreel, gewone makreel, heek, zeebrasem, zwaardvis, kreeft en krab, en niet te vergeten zeepokken en zeeslakken, staan op de menukaarten van veel restaurants. Ze worden geserveerd als gebraad, in stoofpotten, soepen of gegrild en vallen bij de consument in de smaak door hun authenticiteit en versheid.

section gastronomie van de azoren 0

Vlees

De koeien, die je telkens verrassen als je blik verloren gaat in het prachtige landschap, grazen vrij op natuurlijke weiden. Het resultaat is vlees met een unieke smaak en textuur waarvan de geografische oorsprong wordt beschermd. De Bife à Regional (pepersteak), Cozido das Furnas (stoofpot gekookt in ovens die in de vulkanische grond zijn uitgegraven) en de typische Alcatra da Terceira (biefstuk die urenlang langzaam in een houtoven wordt gebakken) zijn iconische smaakvolle gerechten, samen met torresmos de
molho de fígado (soort varkensstoofpotje) en worstjes, zoals linguiça en morcela, typische eilandvoorgerechten.

section gastronomie van de azoren 1

Kaas

De kaas van het eiland São Jorge is de beroemdste uit een familie van zuivelproducten, gemaakt door vaardige handen met behulp van geheime methoden om een veelheid aan smaken en texturen te creëren. Deze kaas kan aan het begin of aan het einde van een maaltijd worden gegeten, in combinatie met andere regionale producten die variëren in pittigheid, intensiteit en textuur, afhankelijk van de smaak.

section gastronomie van de azoren 2

Fruit

Naast bananen en appelen is het klimaat op de Azoren ook perfect voor de teelt van exotisch fruit zoals araçá en custardappel. De kwaliteit van de ananas en de passievrucht van São Miguel wordt gegarandeerd door de BOB-status (beschermde oorsprongsbenaming).

section gastronomie van de azoren 3

Zoetigheden

De religieuze traditie, met name de kloosters, heeft een sterke invloed gehad op de banketbakkerijen en het gebak op de eilanden. Queijadas zijn een alledaags gezicht van Vila Franca do Campo tot Graciosa. Bole levedo is een mengsel van brood en cake dat reeds een mythisch São Miguel-product is geworden.

section gastronomie van de azoren 4

Wijnen en likeuren

Op Pico, Graciosa en Terceira wordt tegenwoordig wijn geproduceerd van nieuwe druivensoorten die de vroeger vereerde verdelho aanvullen. Bier, frisdranken, likeurwijnen, vruchtenlikeuren en brandewijnen maken deel uit van een grote verscheidenheid aan lokale producten.

section gastronomie van de azoren 5

Thee

Aan de noordkust van het eiland São Miguel liggen de theefabrieken van Porto Formoso en Gorreana. Deze staan op uniek aangelegde plantages die intense en evenwichtige thee produceren, net als de grond waarop ze groeien en de
mensen die ze tot leven brengen.

Zin om deze gerechten zelf eens te proeven? 

Onze specialist Portugal laat jou kennismaken met de Azoren!


Bel (0)53 60 56 95 of mail info@caractere.be

Ontdek onze beleefreis en onze hotels op de Azoren.

section gastronomie van de azoren 7
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden