Op weg: van kust naar kust op de Nacional 222

cover op weg van kust naar kust op de nacional 222

Het zigzaggen van de rivier de Douro is voelbaar op Estrada Nacional 222 (A-weg 222)

Deze route voert je van Vila Nova de Gaia naar Vila Nova de Foz Côa, om stukje bij beetje drie Unesco-werelderfgoedplaatsen te onthullen: Ribeira van Porto, de Douro-wijnstreek en de Rotstekeningen van de Côa-vallei. Ben je klaar om de weg op te gaan?

Van Vila Nova de Gaia naar Vila Nova de Foz Côa, Estrada Nacional (EN) 222 biedt eindeloos veel redenen voor een tocht die je onderweg meermaals zal doen stoppen. Velen zeggen dat het de mooiste weg van Portugal is en veel is te danken aan het feit dat hij een paar kilometer lang de rivier de Douro en het landschap van de Douro-wijnstreek volgt. Als je van autorijden houdt, is dit een van de routes die je niet mag missen, want deze tocht voert door drie plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan: het historische gebied (Ribeira) van Porto, de Opper-Douro-wijnregio en de Rotstekeningen van de Côa-vallei.

Er wordt meer dan 220 kilometer weg afgelegd en de meest iconische plaatsen zijn ongetwijfeld die met uitzichtpunten over het Douro-landschap. Maar, omdat een reis niet alleen maar adembenemende uitzichten inhoudt, komen de suggesties tegemoet aan twee factoren die in Portugal nogal sterk zijn: gastronomie en wijnen!

section op weg van kust naar kust op de nacional 222 0

Als we vanuit Porto vertrekken, zijn er redenen om meteen met de gastronomie van Porto te beginnen, ook al houden de Dourowijnen je ongetwijfeld gedurende de hele reis gezelschap. De eerste stop is verplicht in het "centrum van de geschiedenis" van de portwijnen en de Dourowijnen: Peso da Régua. Het Douro Museum verdient een bezoek, zodat je jou nog dichter bij de traditie en de duizend jaar oude geschiedenis van deze regio voelt, de terrassen en wijngaarden die deze heuvels en valleien sieren. In de buurt stop je bij Lamego Hotel & Life die jou uitnodigt om hun wijnen te proeven en in alle rust te genieten van de Douro-keuken (op weg naar Pinhão kan je stoppen bij het DOC-restaurant).

En juist tussen Peso da Régua en Pinhão bevindt zich een van de meest filmische gedeelten van EN222. En het is dat gedeelte van de weg, dat jou het meest doet stoppen, duidelijk vanwege zijn schoonheid. Voornamelijk omdat er bij elke stap (of beter, bij elke bocht!) een nog mooier uitzicht is dan het vorige - gedurende 27 kilometer houdt de rivier de Douro ons gezelschap, met bijna 100 bochten, die ons in staat stellen de meander en de bedding van deze prachtige rivier te volgen ... de Douro!

Bij aankomst in Pinhão, voor de beroemde wijnproeverijen of de onvergetelijke boottochten, klim je nog een stukje verder om "opgeslokt" te worden door het landschap: bij het uitzichtpunt Casal de Loivos. Geconfronteerd met zo'n "overdaad aan natuur", zoals Miguel Torga de Douro noemde, voelen we ons gedwongen om daar te blijven: overnachten kan heel dichtbij in The Vintage House Hotel.

section op weg van kust naar kust op de nacional 222 1

Als je nog tijd over hebt - vergeet dan niet naar het pittoreske station van Pinhão te gaan om de azulejos-panelen te bekijken die representatief zijn voor het dagelijkse leven van de boeren in deze streek - vergeet dan niet wat te sparen voor de rest van de weg in EN222: São João da Pesqueira is een van de steden die het meest verbonden is met de nectar van de goden die in deze streek wordt geproduceerd, en het is dan ook een ware trekpleister voor reizigers. Meer aangeplante wijngaarden op de terrassen volgen, in een geometrisch meesterschap dat alleen de Douro-wijnstreek ons kan tonen.

En natuurlijk zijn er nog meer redenen om te stoppen, ook al is het aan het eind van de reis: Vila Nova de Foz Côa, waar een bezoek aan het Côa Museum en de Côa Valley Rock Engravings een must is, 80 sites met rotskunst en ongeveer 1.200 gegraveerde rotsen, daterend uit het Boven-Paleolithicum, gelegen langs de oevers van de rivier. Er zijn dag- en nachttochten, te voet, per jeep en per kajak.

Een mooie manier om ons verleden te leren kennen, te genieten van het heden, altijd kijkend naar de toekomst. Goede reis!

Neem ook zeker een kijkje op de officiële website van Noord-Portugal!

section op weg van kust naar kust op de nacional 222 2

NOG MEER INSPIRATIE OPDOEN OVER DEZE REGIO? 

ONZE EXPERT PORTUGAL VERTELT JOU GRAAG MEER OVER Noord-Portugal!

Bel (0)53 60 56 95 of mail dorien.w@caractere.be

Ontdek al onze hotels en rondreizen in Noord-Portugal.
 

section op weg van kust naar kust op de nacional 222 3
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden