Het belangrijkste feest op Madeira

banner blog kerst in madeira

Op Madeira noemen ze Kerstmis “A Festa”, Het Feest.  Het is het belangrijkste feest van het jaar waar alles draait om familie, muziek en natuurlijk eten. Tussen begin december en 15 januari is het hele eiland bezig met hun vaste tradities.

HET HELE EILAND IS VERSIERD

Officieel begint het feest op 1 december met het aansteken van de lichten.  De straten en privétuinen van het eiland worden magische plekken waar het onmogelijk is om niet te glimlachen. Wandelen door Funchal is een wandeling vol verwondering: van de met felle kleuren behangen bomen en reusachtige kerstbomen tot tunnels met fonkelende lichtjes, cadeautjes, elfen en bloemen.

madeira kerst funchal

HEERLIJKE GEUREN EN MUZIEK

In de lucht hangt een uitnodigende geur van vinha d'alhos (een traditioneel gerecht van in knoflook en wijn gemarineerd vlees), mandarijnen en junquilhos (een soort narcis die bloeit voor A Festa).  Overal klinkt muziek, van het kerstalbum van Michael Bublé tot harmonische bands en traditionele liederen die iedereen meezingt. Ook door de deuren van de kerken klinken heel vroeg in de ochtend liederen: dit zijn de Missas do Parto, missen die de maanden van Maria's zwangerschap symboliseren en die overal op het eiland worden opgedragen aan herders, vissers en zelfs fietsers.

madeira winter eten

OVERAL KERSTSTALLEN

In elk huis, elke kapel en elk plein worden Lapinhas gebouwd. Dat zijn typische kerstallen in Madeira die het leven op het eiland van nu en vroeger uitbeelden. Denk aan kribben met het kindje Jezus erop, versierd met fruit of tarwe en gerst. Ook herders, vissers, borduursters, kappers, slagers, houthakkers, schilders … vind je terug in de Lapinhas.

kerststallen madeira

LEUKE MARKTJES

Op de markt zijn tropische vruchten in overvloed te vinden, die dankzij het klimaat ook in de winter verkrijgbaar zijn. De kramen zijn gevuld met verse producten zoals vis en groenten maar ook bloemen zoals kerststerren en Sapatinho-orchideeën om de vensterbanken te versieren.  De beste dagen voor groenten en fruit zijn vrijdag- en zaterdagochtend, wanneer de lokale boeren hun producten verkopen. Op weekdagen vind je antiek- en verzamelbeurzen, kramen met gebak en handwerk en kraampjes met originele kleding en accessoires, perfect om unieke aandenkens mee naar huis te nemen.

fruit madeira markt

LEKKER GEBAK

Op 8 december komen families samen om tientallen Bolos de Mel te maken, een traditionele cake van Madeira. Kaneel, anijs en noten zijn enkele van de ingrediënten maar elke familie heeft zijn eigen recept van deze lekkernij. De oven staat uren aan en tijdens het kneden worden ook pittige broas de mel koekjes en gekleurde likeuren van onder andere kersen, anijs en mandarijn gemaakt. 

“Boas Festas", fijne feestdagen, is de meest gehoorde groet en er komen familieleden van ver om mee te kunnen vieren. Het is een tijd van licht, muziek en vreugde aan tafel.

Viva A Festa!

traditioneel eten madeira

De kerstsfeer in Funchal ontdekken?

Onze specialist Portugal helpt je graag verder!

Ontdek al onze hotels en rondreizen op Madeira.

logo madeira
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden