Autovakantie Spaans Baskenland, een aanrader!

cover autovakantie spaans baskenland een aanrader

Een autovakantie Spaans Baskenland? Negen heerlijke redenen waarom je deze regio moet ontdekken!

Denk jij aan een autovakantie Spaans Baskenland? Of jij nu cultuur wil opsnuiven in Bilbao, heerlijk wil vertoeven in de mondaine kuststad San Sebastián, de rijke gastronomie van de regio wil proeven of minder gekende vissersdorpjes en heerlijke golven wil meepikken. Spaans Baskenland biedt dit allemaal en zelfs nog meer!

Cultuur in Bilbao

Tijdens een autovakantie in Spaans Baskenland moet je absoluut wat cultuur in Bilbao meepikken, volgens onze expert Spanje. 

Bilbao was oorspronkelijk een industriestad, gespecialiseerd in scheepsbouw. De komst van het Guggenheimmuseum in een ernstig vervuild stadsdeel van Bilbao, was dan ook het startschot voor de heropleving van de stad. Dankzij het unieke ontwerp is dit architecturaal hoogstandje een absolute blikvanger geworden binnen de stad. 

Daarnaast is dit kunstmuseum, dat in 1997 het levenslicht zag, sinds kort voorzien van unieke advertenties die de lucht zuiveren! De billboards van het Guggenheim hebben een speciale coating gekregen waardoor die even veel lucht kunnen zuiveren als 700 bomen.

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 0

Kustvibes in San Sebastián

Grote kans dat tijdens een autovakantie in Spaans Baskenland Donostia-San Sebastián een van je eerste haltes zal zijn. Deze mondaine kuststad ligt vlakbij de Franse grens en is geliefd bij de hogere klasse van Spanje. Redenenen genoeg daarvoor, volgens onze expert Spanje. 

Deze stad combineert het heerlijke karakter van een bruisende stad met de relaxte sfeer van de Cantabrische kust, een uiterst geslaagd huwelijk. 

San Sebastián is de thuisbasis van culturele hoogstandjes en je vindt er in het straatbeeld nog diverse sporen terug van het belle-époqueverleden van de stad.

Daarnaast staat Donostia-San Sebastián bekend als een waar cultureel mekka. Hier vind je talrijke befaamde restaurantjes waar je de lekkerste delicatessen van Spaans Baskenland kunt uitproberen. Hiervoor alleen al is deze stad een bezoekje waard!
 

Een heerlijk verblijfsadresje in Donostia-San Sebastián is Hotel Arima

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 1

Gastronomie overal in Spaans Baskenland

Basken houden van lekker eten. In Baskenland zal je naast tapas ook de heerlijke pintxos aantreffen. Terwijl je vrijwel overal in Spanje tapas zal aantreffen, zijn pintxos iets typisch voor het noorden van Spanje. Ze worden traditioneel op een sneetje stokbrood geserveerd en hoofdzakelijk ook daarop gespiesd.  

In de Baskische keuken wordt vaak gebruik gemaakt van gegrilde lam, heerlijke soorten gedroogd vlees, gezouten kabeljauw, schapen- en geitenkaas, pepers, artisjok en ansjovis. 

Spaans Baskenland heeft het tweede hoogste aantal restaurants bekroond met Michelinster per Capita ter wereld. Echte bon vivants zullen tijdens een autovakantie in Spaans Baskenland dus zeker aan hun trekken komen. 

Probeer daarnaast ook zeker eens de Baskische cider of txakoli , een sprankelende witte wijn dat vaak als aperitiefje wordt gedronken. 

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 2

Zilte lucht in de pittoreske vissersdorpjes

Een vakantie met de wagen in Spaans Baskenland is pas compleet als je ook eens de ruige Baskische kustlijn afrijdt. Impressionante kliffen en pittoreske vissersdorpjes zoals Elantxobe en Lekeitio wisselen elkaar af.

Aan de Cantabrische kust zal je trouwens ook de heimat van modeontwerper Cristóbal Balenciaga, Getaria, terugvinden. Hier kan je trouwens ook een museum bezoeken dat volledig gewijd is aan de ontwerper. 

Wat deze stadjes in ieder geval al allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat ze stuk voor stuk sublieme pintxobars hebben en mysterieuze middeleeuwse straatjes die praktisch smeken om verkend te worden. 

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 3

Avontuur in Gaztelugatxe

Deze religieuze site dateert van de 9e eeuw. Helemaal bovenop de heuvel werd de Kerk van Sint Johannes de Doper gevestigd. Tegenwoordig vind je er een replica, want de oorspronkelijke kerk werd vernietigd en later heropgebouwd. 

Bovenop de heuvel vind je naast het heiligdom ook een goddelijk uitzicht: je ziet er de woeste golven slaan tegen de ruige kustlijn. Al moet je voor dat uitzicht wel wat avontuurlijk zijn. Je komt er namelijk enkel als je via een zigzaggend pad van 241 treden de steile heuvel opklimt. 

Als je ooit Game of Thrones gezien hebt, dan zal je deze plek misschien ook wel herkennen als Dragonstone. 

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 4

Ontdekkingstocht in Vitoria-Gasteiz

De hoofdstad van Spaans Baskenland is veel minder gekend bij reizigers dan Bilbao of San Sebastián. Net daarom is deze stad zeker een bezoekje waard als je tijdens jouw autorondreis in Spaans Baskenland even de drukte wil vermijden. 

Kuier gezellig door de geplaveide straatjes in het historisch stadscentrum, dat trouwens wordt gezien als best bewaarde middeleeuwse centrum van het Baskenland. Ook de 13e eeuwse Catedral Santa María, een absoluut hoogstandje van de gotische bouwkunst, is een verborgen pareltje. 

Ook hier kan je naast jouw culturele honger, ook je gewone honger stillen in een van de toffe bars met heerlijke pintxos.

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 5

Rust en vrede in Gernika

Je mag het stadje Gernika misschien niet onmiddellijk kennen, je hebt ongetwijfeld wel al eens gehoord van het gelijknamige schilderij Guernica van Pablo Picasso.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937 werd Gernika volledig gebombardeerd. Het schilderij van Picasso is dan ook gemaakt als aanklacht tegen het geweld en de chaos die oorlogen met zich meebrengen. 

Vandaag vind je in deze stad een museum gewijd aan vrede, het Museo de la Paz de Gernika

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 6

De beste golven van Europa in Mundaka

Aan de Baskische centrale kust vind je volgens velen de beste golven van Europa. De natuurlijke ligging zorgt ervoor dat er hier fantastiche golven gevormd worden. Als surfliefhebber moet je dan ook sowieso eens gesurft hebben in Mundaka.

Zelfs als je niet surft, is het nog altijd zeker de moeite om dit stadje aan de stops van je autovakantie in Spaans Baskenland toe te voegen. Het is een prachtig spektakel om vanaf de kust de golven wild tekeer te zien gaan.

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 7

Excellente wijnen in de Baskische Riojastreek

Ja, de wijnstreek waar de riojawijnen gemaakt worden, bevindt zich niet enkel in de Spaanse Autonome Gemeenschap La Rioja, maar ook een deeltje in Spaans Baskenland. In de provincie Álava vind je de regio Rioja Alavesa die grenst aan La Rioja, waar je talrijke bodega's aantreft.  

De voornaamste wijnregio's hier zijn Samaniego, Laguardia, Elciego en Labastida. Je zal in de lokale bars dan ook vaak deze namen terugvinden op de wijnkaart. Tijdens je autorondreis in Spaans Baskenland kom je langs futuristische wijnbodega's. 

section autovakantie spaans baskenland een aanrader 8

Wil je graag meer info of stippel je graag een reisroute uit met onze expert Spanje?

Contacteer dan onze specialist Spanje op +32 (0)53 63 00 77 of via info@caractere.be.

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden