De Kroatische keuken: het perfecte recept voor jouw reis!

cover de kroatische keuken het perfecte recept voor jouw reis

De Kroatische keuken is ideaal voor echte levensgenieters.

Geniet van heerlijke garnalen in de Kvarnerbaai of degusteer heerlijke wijnen en olijfolie in de groene regio Istrië. Ontdek alles wat deze regio’s te bieden hebben in dit artikel. 

Kvarnerbaai

Ontdek de regio die mee de moderne Kroatische gastronomie heeft gevormd. Hier smul je van de grootste en smakelijkste garnalen van de Adriatische Zee. Liever een mals stukje vlees voor jou? Deze regio staat ook bekend voor het heerlijke lamsvlees. 

Pik ook zeker eens een lokaal marktje mee. Je vindt er talloze smakelijke ingrediënten die typisch zijn voor de regio. Verse vis, kreeft en zeevruchten worden afgewisseld met kraampjes waar heerlijke bosproducten zoals paddenstoelen, bosvruchten en wild worden uitgestald. Ook slakken, kikkerbillen, honing en kazen van koeien-, geiten- of schapenmelk zijn zeer typisch voor deze regio.

Je maaltijden hier worden vaak vergezeld door een glaasje witte wijn Vrbnička žlahtina of rode wijn Trojšćina van het eiland Susak.

Met deze rijkdom aan heerlijke ingrediënten en producten is het geen wonder dat je in de Kvarnerbaai tegenwoordig nog altijd de meest vooraanstaande restaurants van Kroatië vindt. 

Foto: Zoran Jelaca / CNTB

section de kroatische keuken het perfecte recept voor jouw reis 0

Istrië

In Buža, Karbonaca en Oblica kan je terecht voor een van de absolute culinaire hoogstandjes van Istrië: olijfollie. De olie hier behoort tot de meest gewaardeerde soorten ter wereld. Op meerdere plaatsen kan je de olijfolie degusteren met een heerlijk stukje vers brood. Een streling voor de smaakpapillen. Naast olijfolie moet je zeker ook het andere pareltje van Istrië proberen, truffels. 

Istrië is ideaal voor reizigers die graag een gastronomische toets aan hun reis toevoegen. De Istrische kust en het binnenland van de regio vullen elkaar niet alleen goed aan qua landschap en sfeer, maar samen creëren ze een magnifiek gastronomisch geheel dat de heerlijke zeevruchten van de kust aanvult met de rijke natuurlijke ingrediënten van het binnenland die worden geoogst in de tuinen, boomgaarden, wijngaarden en bossen. 

De voornaamste regionale specialiteiten zijn vis, krab, zeevruchten, bonenschotel met mais en aardappelen, pasta met Istrische truffels, wild, goulash, varkenshaas, worstjes, omelet met wilde asperges, kaas. 

Je maaltijd begin je vaak met een slokje van de unieke brandewijnen: Biska (maretakbrandewijn), medica (honingdrank) en ruta (brandewijn met wijnruit).
Als dessert doe je jezelf tegoed aan kroštule (gefrituurde deeghapjes), krafi of fritule (soorten oliebollen).

Natuurlijk heeft Kroatië meer culinaire regio's dan Istrië en de Kvarnerbaai. Ontdek nog meer culinaire regio’s van Kroatië.

Foto: Maja Danica Pecanic / CNTB

section de kroatische keuken het perfecte recept voor jouw reis 1

Loopt het water je al in de mond door deze bestemmingen? 

Onze expert Kroatië helpt je bij het stillen van jouw reishonger!

Bel +32 (0)53 60 56 81 of mail info@caractere.be.

section de kroatische keuken het perfecte recept voor jouw reis 2
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden