Cultuur en gastronomie in Alcobaça

cover cultuur en gastronomie in alcobaca

De stad Alcobaça is een toonbeeld van cultuur en gastronomie

Alcobaça in Centraal-Portugal ligt vlakbij de rivieren Alcoa en Baça. Volgens verschillende schrijvers dankt de stad zijn naam dan ook aan deze rivieren. Volgens anderen heeft de stad dan weer een Arabische oorsprong en werd de naam van de stad in twee gesplitst om de nabijgelegen rivieren te benoemen. De oorsprong van de naam mag dan onzeker zijn, wat wel zeker is, is dat de stad bekend staat voor zijn appelen, zoete gebakjes en imposante kloosters!

Klooster van Alcobaça

Dit prachtige klooster, dat in 1989 door de Unesco op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, is een van de mooiste en indrukwekkendste voorbeelden van cisterciënzerarchitectuur in Europa. Na bijna 900 jaar heeft het klooster nog steeds zijn middeleeuwse decor behouden. De kerk is de grootste primitieve gotische kerk die in de middeleeuwen in Portugal is gebouwd.

Het klooster werd gebouwd in dezelfde tijd als de stichting van Portugal als natie en deelt ook een deel van de geschiedenis van Portugal. De cisterciënzerorde werd gesticht door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, na de schenking van landerijen in Alcobaça in ruil voor de overwinning op de Moren tijdens de verovering van Santarém.

Van de voorgevel van het klooster dateert alleen de gotische portiek nog van het oorspronkelijke ontwerp. De sierlijke standbeelden van São Bento en São Bernardo, die zich aan weerszijden van de portiek bevinden, contrasteren met de barokke voorgevel en de klokkentorens die in de 18e eeuw werden toegevoegd.

Bezoek ook het indrukwekkende geheel van middeleeuwse gebouwen, waaronder de refter, slaapzaal en kapittelzaal, samen met de kloostergang van D. Dinis, de verrassende keuken en de Koningskamer.

section cultuur en gastronomie in alcobaca 0

Het klooster van Santa Maria de Cós

Het klooster van Santa Maria de Cós, gelegen in de omgeving van Alcobaça, was in de 16e eeuw een van de rijkste vrouwenkloosters in Portugal. In 2021 werd het klooster van Santa Maria de Cós geclassificeerd als Nationaal Monument.

Het werd gesticht op 20 april 1279, maar de huidige kloosterstructuur is het resultaat van de werken die in de laatste helft van de 17e eeuw werden uitgevoerd. Opmerkelijk zijn het portaal van de voorgevel uit 1671 en de beelden van de belangrijkste personages van de cisterciënzerorde: St. Benedictus en St. Bernardus. De indrukwekkende eenvoud staat in schril contrast met het interieur dat dateert uit de 1ste Portugese barok.

De plafondschildering van de kerk en de sacristie is een uniek voorbeeld onder de cisterciënzerabdijen in Portugal en Spanje. De decoratie van de 5 rijen van de koepel is een kenmerk van de sacrale schilderkunst, beroemd in de 18e eeuw.

section cultuur en gastronomie in alcobaca 1

Patisserie van Alcôa

Pastelaria Alcôa is een fantastische patisserie in het hart van Alcobaça, recht tegenover het klooster van Alcobaça.

Hier proef je de meest verbazingwekkende gebakjes, evenals het beroemde bekroonde custardgebakje "pastel de nata".

Alcôa Patisserie produceert de verrukkelijke "cornucópias". Hoewel de oorsprong ervan onzeker is, schijnt het dat de cornucópias zijn gemaakt in het klooster van Coz, dat in de 12e eeuw is gesticht, onder de paraplu van het klooster van Alcobaça. De vorm is geïnspireerd op een hoornvormige vaas, die in de oudheid symbool stond voor vruchtbaarheid en overvloed, omdat er fruit en bloemen uit vloeiden. Deze snoepjes zijn gevuld met zachte eieren, gemaakt met dooiers en suiker, bijna de enige ingrediënten die in het recept van Portugese kloostersnoepjes voorkomen. Onweerstaanbaar zoet!

section cultuur en gastronomie in alcobaca 2

Appels van Alcobaça

De Alcobaça-appel is niet zomaar een appel. Het is eigenlijk een combinatie van 9 verschillende appelvariëteiten: Casa Nova, Golden Delicious, Red Delicious, Royal Gala, Fuji, Granny smith, Jonagold, Reineta en Pink! Deze voortreffelijke vrucht, die is erkend met de Beschermde Geografische Aanduiding, is ook het leitmotiv van een toeristische route langs de producenten van de Alcobaça-appel en het rijke historische erfgoed van de regio Alcobaça.

Het bedrijf Somos da Terra organiseert rondleidingen met als thema Alcobaça-appels die beginnen in Granja de Sabores en die bezoekers leiden naar de boomgaarden waar deze heerlijke Alcobaça-appel wordt geproduceerd. Deze tochten omvatten ook bezoeken aan de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van de regio, een ware smeltkroes van culturen en Arabische, Christelijke en Romeinse invloeden.

De Alcobaça-appel wordt geplukt van augustus tot november en wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Het microklimaat van Alcobaça speelt een belangrijke rol wat betreft de unieke smaak en knapperigheid.

section cultuur en gastronomie in alcobaca 3

EEN ROUTE UITSTIPPELEN naar Alcobaça?

ONZE SPECIALIST PORTUGAL HELPT JOU GRAAG!

Bel (0)53 60 56 95 of mail info@caractere.be

Ontdek onze beleefreizen en hotels in Centraal-Portugal.

section cultuur en gastronomie in alcobaca 4
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden