De Kroatische natuur laat je niet lynx liggen

cover de kroatische natuur laat je niet lynx liggen

De Kroatische natuur is subliem

Kroatië en natuur gaan hand in hand. Meer dan 10% van het land werd erkend tot nationaal park of natuurpark en zelfs de nationale munt bevat verwijzingen naar de natuur! Bovendien kan je hier nog wilde diersoorten spotten zoals de lynx! 

De nauwe band van Kroatië met de natuur kan al worden herkend aan de Kroatische nationale munt. De naam van de munteenheid, kuna, betekent marter en dateert uit de tijd toen marterhuiden nog werden gebruikt als middel om te betalen. Het kleingeld, de lipa, dankt dan op zijn beurt zijn naam aan de lindebomen die heel vaak rondom de markten stonden. En op de munt van 50 lipa zie je de gele Degenia terug, de bekendste bloem van het Velebit-gebergte. 

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 0

Ook bloemen zijn enorm belangrijk. Zo is er in Kroatië zelfs een nationale bloem: de Iris croatica, een paarse iris die je overal in het land terugvindt. Het is verboden om deze bloem te plukken. En ook de 15 andere irissoorten in het land laat je beter staan. De iris wordt in het Kroatisch perunika genoemd, dat op zijn beurt komt van Perun, de Slavische god van de bliksem. Er wordt namelijk beweerd dat de perunika groeit op plaatsen die getroffen zijn door bliksem.

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 1

In de Kroatische regio Slavonië vind je imposante eikenbomen terug die zeer geliefd zijn bij wijnmakers. Van hun hout worden wijnvaten gemaakt waarin de beste wijnen rijpen. Je kan de eiken bewonderen in het bos van Županja, een woud van maar liefst 40.000 hectare groot. In het natuurreservaat Prašniki tussen Nova Gradiška en Okučani ligt een van de oudste eikenbossen van Europa verstopt. 

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 2

Kroatië telt ook indrukwekkende natuurparken, zoals dat van Lonjsko Polje en Kopački Rit in Baranja. Kopački Rit is bekend voor de herten, oermoerassen, velden, bossen en de vele vogelsoorten. Tijdens je wandeling hier spot je onder meer de zwarte ooievaar en de zeearend. Dit park staat trouwens ook op de nominatielijst van Unesco. 

Lonjsko Polje ligt vlakbij de hoofdstad Zagreb. Hier vind je 238 vogelsoorten, 10 reptieltypes, 16 soort amfibiën, 41 soorten vissen en 550 soorten planten. Zelfs libellen vind je hier in overvloed, met zo'n 38 verschillende soorten! 

Ook leuk om zeker een te doen: een bezoekje brengen aan het ooievaarsdorp Čigoč. Hier maak je het liefdesverhaal mee tussen Malena en Klepetan, een ooievaarskoppel dat elk jaar naar dit nest terugkeert als de vogeltrek over is. 

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 3

De bergen en bossen van het Kroatische binnenland zijn het toonbeeld van de wilde natuur van het land. In Gorski Kotar en het Velebit-gebergte lopen wilde zwijnen en beren rond. Deze laatste zijn samen met wolven en lynxen bijna helemaal uitgestorven in West-Europa. In Kroatië doen deze vleeseters het wel heel erg goed in de wilde natuur, aangezien het leven hier de afgelopen eeuwen maar weinig is veranderd. 

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 4

De lynx voelt zich in Kroatië goed thuis in Gorski Kotar en Velebit. Je vindt zo'n 60 lynxen in Kroatië en bij de Plitvice-meren leven zelfs enkele paren. Het Nationaal Park Risnjak zou zelfs zijn naam aan de lynx te danken hebben, aangezien het Kroatische woord voor lynx 'ris' is. 

Vroeger kwamen er in het hele land wolven voor in alle provincies. Nu leven er nog steeds wilde wolven in Kroatië, maar wel in kleinere aantallen. Je vindt ze vooral in Gorski Kotar, Lika en delen van Dalmatië. Ze zijn erkend tot beschermde diersoort in Kroatië. 

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 5

Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land. Ze lopen vrij rond in nationale parken en natuurparken. Als je zelf wilde beren wil spotten, dan moet je in het berenreservaat van Kuterevo zijn! 

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 6

Ondergronds, in het grottensysteem vind je dan weer unieke fauna zoals de Croatobranchus mestrovi. Deze speciale bloedzuiger vind je terug op 1.320 meter onder de grond. In de grotten van Ogulin leeft de zoetwaterspons Eunapius subterraneus. Deze soort is de enige sponzensoort die leeft in grondwater. 

Ook in de rivieren valt er interesante fauna te spotten. De Kroatische rivieren zijn rijk aan vissen en andere dieren zoals de witte olm, een salamander die in grotten zwemt via ondergrondse rivieren. 

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 7

Van noord tot zuid weet de diversiteit van het Kroatische binnenland je te verrassen!

Contacteer onze specialist Kroatië en ontdek het zelf! 

Bel +32(0)53 60 56 81 of mail paulien.l@caractere.be.

Ontdek onze hotels en rondreizen in Kroatië

section de kroatische natuur laat je niet lynx liggen 8
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden