Gastronomie in de Algarve

cover gastronomie in de algarve

Het eten in de Algarve is geïnspireerd door de zon, de aarde en de oceaan

De lokale bevolking staat erop om lokale, verse en eerlijke ingrediënten te gebruiken. En dat proef je! 

Bovendien heeft de regio een rijkdom aan gastronomie, waaronder een overvloed aan heerlijke zeevruchten, die te danken zijn aan de ligging vlak aan de kust. De verse dagvangst omvat vaak kokkels, mosselen, oesters en inktvis, zeebaars, zeebrasem, makreel of sardines. In veel visrestaurants in de Algarve wordt de vangst van de dag per gewicht verkocht. Bezoekers kunnen de veel gevierde "cataplana" proberen, een plaatselijk lievelingsgerecht van mosselen, kokkels, chorizo, spek, knoflook, uien en olijfolie en ook aan te bevelen is de beroemde visstoofpot "Caldeirada".

Gevogelte en varkensvlees uit het binnenland, verse groenten en gedroogde peulvruchten zijn de hoofdingrediënten van de meeste lokale gerechten. Traditionele gerechten zijn heerlijke langzaam gegaarde stoofschotels met vlees, geserveerd met peulvruchten en verse groenten, gekookt en gerookt vlees en traditioneel Algarviaans brood dat vaak als hoofdingrediënt wordt gebruikt bij de bereiding van bepaalde gerechten. Brood bakken in de regio is net zo'n belangrijk onderdeel van de cultuur als wijn, kaas en gebak.

In de zomer staan de vijgen- en sinaasappelbomen klaar om geoogst te worden en vullen de lucht met een delicate zoete geur. In september is het tijd voor de traditionele amandeloogst. Ongeschild liggen ze te drogen in de zon op dakterrassen. Als de herfst in volle gang is, zijn de kastanjes rijp. De lokale bevolking geniet het meest van hen tijdens de traditionele magustos-feesten met nieuwe wijn en aangelengde druivenbrandewijn.

section gastronomie in de algarve 0

De Algarve heeft de meeste Michelinsterrenrestaurants van heel Portugal - zes in totaal

Vanaf de laatste Michelingids 2021 zijn de restaurants die met sterren zijn bekroond:

Vistas (Vila Nova de Cacela) - Monte Rei Golf & Country Club (1*)

In restaurant Vistas kookt Rui Silvestre, deze 29-jarige chef is de jongste chef-kok ooit in Portugal om een eerste Michelinster te verdienen. Het restaurant kreeg een Michelinster in zowel de gids van Portugal als Spanje van het jaar 2020. Silvestre creëerde zijn menu's om de zintuigen uit te dagen met elk gerecht en de gasten mee te nemen op een culinaire reis met behulp van de beste lokale ingrediënten en producten.

Vista Restaurant - Bela Vista Hotel Almancil Michelinster (1*)

Chef João Oliviera werd bekroond met de prijs Chef de L'Avenir door de Internationale Gastronomie Academie die elk jaar het werk van veelbelovende jonge chefs erkent. Hij serveert een menu dat zowel de nationale als de mediterrane keuken combineert, waardoor een perfecte mix van
smaken en aroma's die verrassingen biedt voor alle 5 zintuigen. Chef João Oliveira brengt een keuken die zowel fantasierijk als chic is, en een restaurant dat gasten achterlaat met onvergetelijke herinneringen. 

Gusto by Heniz Beck - Conrad, Quinta Do Lago (1*)

Gusto is Michelinrestaurant met een levendig menu vol gerenommeerde mediterrane gerechten met een 21e-eeuwse moderne flair. Heinz Beck, een van Europa's meest gewaardeerde driemichelinsterrenchefs, is de katalysator van
de levendige open keuken die de toon zet voor een glorieuze avond. Het restaurant biedt ook een Cubaans sigarenmenu en een alfrescoterras met uitzicht op het Infinityzwembad.

Andere toppers zijn Ocean Vila Parc - Porches (2*) met chef Hans Neuner, Vila Joya (2*) in Hotel Vila Joya - Albufeira met chef-kok Dieter Koschina en restaurant The Bon Bon (1*) - Sesmarias, Praia de Carvoeiro onder leiding van chef José Lopes.  

section gastronomie in de algarve 1

BEN JIJ AL JOUW CULINAIRE UITSTAP AAN HET PLANNEN?

ONZE EXPERT PORTUGAL HELPT JE GRAAG VERDER!

Bel (0)53 60 56 95 of mail info@caractere.be

Ontdek al onze hotels en rondreizen in de Algarve.

section gastronomie in de algarve 2
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden