Siciliaanse cannoli

cover siciliaanse cannoli

Bij een vakantie op Sicilië kan een heerlijke cannoli niet ontbreken! Deze gebakken buisvormige schelpjes worden gevuld met een heerlijk romige vulling. Puur genieten! Leer meer over de geschiedenis en over de bereiding van dit heerlijke gebak.

Verkies jij als gebakje toch liever een pastéis de nata?

Of ontdek je liever onze reizen en kleinschalige hotels op Sicilië?

Bereiding cannoli

Van cannoli bestaan er talloze variaties. Volgens het traditionele recept wordt de vulling echter bereid met ricottakaas afkomstig van schapenmelk. Die wordt gemengd met verschillende lekkernijen zoals vanille, chocolade, pistache, Marsalawijn of een andere smaakmaker. 

Ook het formaat van cannoli ligt niet vast. Als je op Siclië op vakantie bent, dan zal je ze in verschillende groottes tegenkomen. 

Het deeg van de schelp wordt onder andere bereid met meel, boter en suiker. Vervolgens wordt het deeg tot een ovaal gerold, rond een deegring bevestigd en daarna gebakken. Pas nadat ze gebakken zijn, worden ze opgevuld met een lepel of een spuitzak. 

section siciliaanse cannoli 0

Geschiedenis cannoli

Hoe deze Siciliaanse lekkernij exact ontstaan is, dat zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven. Er zijn wel twee gangbare theorieën en beide zijn ze het over twee zaken eens: vrouwen zouden de cannoli hebben uitgevonden in de buurt van de Siciliaanse stad Caltanissetta

De eerste legende stelt dat er tijdens de Arabische overheersing van Sicilië een Arabische prins woonde in Caltanissetta samen met zijn harem. Zijn concubines wilden graag zijn aandacht trekken en zouden daarvoor gebakjes bakken. Een gebakje was cilindervormig en werd gevuld met ricotta, amandelen en honing. Dit verhaal wordt verder ondersteund door de naam van de ontdekkingsplaats, Caltanissetta. In het Arabisch zou Kalt el Nissa namelijk losjes vertalen als vrouwenkasteel.

Een andere theorie beweert dat de zusters van een klooster in de buurt van Caltanissetta ter ere van carnaval een buisvormig gebak maakten, gevuld met ricotta, hazelnoot en chocoladeschilfers. 

Wat sowieso vaststaat, is dat de Siciliaanse cannoli voor het eerst werden gemaakt tijdens de Arabische overheersing van Sicilië tussen de 9e en de 11e eeuw. Veel van de gebruikte ingrediënten zijn namelijk van Arabische oorsprong en werden dus tijdens de overheersing ingevoerd door de Arabieren. Vandaag kan je nog altijd deze invloeden terugvinden in de Siciliaanse keuken. Denk maar aan ingrediënten zoals amandel, jasmijn, saffraan,...

section siciliaanse cannoli 1

Wil je nog meer smakelijke tips?

Ontdek dan de gastronomie van madeira.

Heb je naast goesting in cannoli ook reisgoesting gekregen? Bekijk dan onze rondreizen en charmehotels op Sicilië.

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden