Michelinrestaurant Hiša Franko en chef Ana Roš

cover michelinrestaurant hisa franko en chef ana ros

Vanwege haar passie voor koken heeft Ana Roš haar diplomatieke carrière opzij gezet.

Maar vandaag de dag vermengt ze nog steeds op diplomatieke wijze de smaken uit de Soča-vallei in een perfecte kosmopolitische ervaring die zelfs de meest veeleisende fijnproevers bekoort.  

Bekijk de video van Michelin en zie Ana's creatieve keuken, Hiša Franko, die twee Michelinsterren en het Michelin-duurzaamheidslabel heeft gekregen. 

Het duurzame verhaal van Hiša Franko

Hiša Franko heeft het Michelin-duurzaamheidslabel meer dan verdiend. Zo gelooft chef Ana Roš in het gebruik van lokale, traditionele en regionale ingrediënten. Die tovert ze om in unieke gerechten zoals wilde reebok uit het nabijgelegen woud met een saus van gefermenteerde bijenwas en bijenpollen met wortelgroenten. Sommige producten komen rechtstreeks uit de Soča-vallei en vind je nergens anders ter wereld terug!

Bij Hiša Franko geloven ze heel sterk in samen een verhaal opbouwen met leveranciers. Zo kennen ze zowel de leveranciers als de oorsprong van de producten. Zo is het Valtar Kramar, de echtgenoot van Ana en eigenaar van het restaurant, zijn taak om leveranciers te zoeken voor wijnen die de gerechten van Ana moeten vergezellen. De voorkeur gaat hier hoofdzakelijk naar natuurlijke wijnen van Sloveense oorsprong.  

Het restaurant werkt ook met lokale verzamelaars. Zo is Miha bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vinden en verzamelen van ingrediënten. Hij moet hiervoor wel enkele regels naleven om duurzaam te werk te gaan. Zo mag hij enkel ingrediënten meenemen die op 10 à 15 km van het restaurant liggen en mag hij bijvoorbeeld op eenzelfde plaats slechts 20 à 30% van eenzelfde plant of paddenstoel plukken. Anders bestaat het risico dat er na 5 à 10 jaar niets meer overblijft. 

Dit duurzame verhaal is niet het enige. Er is ook een verzamelaar voor bessen en groenten komen uit de groentetuinen van locals. Een laatste samenwerking heeft het restaurant met Jeanne & Matteo. Zij hebben een klein, duurzaam boerderijtje. Ana gelooft dat hun manier van landbouw de toekomst van de Soča-vallei is. Kleine boerderijen die volledig biodynamisch zijn. Zo wordt er zelfs geen water gegeven aan de planten. Als je je oogst verliest, dan is dat enorm jammer, maar niets aan te doen. Dit is de enige manier volgens Ana om de planeet niet te belasten. 

section michelinrestaurant hisa franko en chef ana ros 0

Chef Ana Roš

Ana vindt eigenheid enorm belangrijk. In een sterk geglobaliseerde wereld vindt ze dat je trouw moet blijven aan jezelf en moet durven om uniek te zijn en jezelf uit te drukken. En dat merk je aan de gerechten die ze serveert. 

Ze studeerde internationale wetenschap en diplomatie en had eigenlijk nooit gedacht dat ze chef zou worden. Ze werd verliefd op haar man Valter en hij had een restaurant. Toen ze dat vertelde aan haar ouders vroeg haar moeder al snel of ze dan toch zeker niet zou beginnen met koken. Ana verzekerde haar van niet omdat ze niet kon koken. Uiteindelijk heeft Ana toch de weg naar de keuken gevonden en gelukkig maar, want zo haalde ze 2 Michelinsterren binnen voor het restaurant Hiša Franko. 

section michelinrestaurant hisa franko en chef ana ros 1

Loopt het water jou al in de mond van dit smakelijke, duurzame verhaal? 

Onze specialist Slovenië regelt voor jou een bezoek aan dit unieke restaurant!


Ontdek onze hotels en beleefreizen in Slovenië

section michelinrestaurant hisa franko en chef ana ros 2
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden