Ontdek Spanje aan de hand van zijn wijnen

cover ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen

Spanje is een paradijs voor wijnliefhebbers.

Van noord tot zuid lopen verschillende wijnroutes die je laten kennismaken met de geschiedenis, het karakter en de cultuur van het land. Geniet van de grote diversiteit aan rode, witte, rosé- en schuimwijnen aan de hand van een reis vol sensaties, aroma’s, smaken en unieke ervaringen. 

De wijnroute van Jerez in Andalusië

Gelukzaligheid, zon en een smeltpot van culturen. Deze woorden typeren Andalusië. Juweeltjes zoals de wijnen van Jerez en typische tavernes sieren deze regio, waarin je ook een verleidelijke mengeling van natuur en cultureel erfgoed terugvindt. Wandel door een landschap waar je zowel het platteland als de bergen ervaart, de moerassen van Guadalquivir en de Costa de la Luz, met hun immense fijnzandstranden. Stap eens binnen in een van de grootste bodega’s van Europa, de zogeheten 'kathedralen van de wijn’ of ontdek de driehoek van dorpjes waar deze godendrank op handen en voeten gedragen wordt: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda. 

section ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen 0

De wijnroute van Ribera del Guadiana in Extremadura

Langs deze route liggen de beste plekjes voor wijntoerisme in Extremadura verborgen. Een van de pareltjes van deze route is Almendralejo, die overigens in 1987 benoemd werd tot Internationale Stad van de Wijn in 1987. Bezoek er het Museum van de Wijnwetenschappen en wandel langs de arena, de enige ter wereld die onder de tribune ook een bodega verstopt. Via deze route kom je ook langs een stuk van de Zilverroute die gelijk loopt met een oude romeinse rijbaan die in de regio een grote hoeveelheid historisch-artistiek patrimonium heeft nagelaten. Onderweg zie je archeologische sites, kloosters, kastelen en verbluffende voorouderlijke huisjes.

section ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen 1

De wijnroute van Rueda en Castillië en León

De Castiliaanse vlaktes zijn een paradijs voor personen die graag genieten van een goed glas wijn. Tussen de provincies Valladolid, Segovia en Ávila cultiveren ze de bekende verdejo-druif. Ontdek de geheimen van deze regio terwijl je het bodegalabyrint, Ariadne’s Draad, verkent zo’n 20 meter onder de grond. Of spendeer de dag aan wijnproeverijen op een landgoed met ecologische wijngaarden op de Castiliaanse hoogvlakte. Laat tijdens jouw bezoek ook de kans niet liggen om indrukwekkende architecturale werken van dichtbij te zien zoals het romeins aquaduct van Segovia of de stadsmuur van Ávila. Beiden benoemd tot Unesco-werelderfgoed.

section ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen 2

De wijnroute van Rías Baixas in Galicië

Wie Galicië bezoekt, wordt ongetwijfeld betoverd door de regio. De hoofdrolspelers binnen deze regio zijn vruchtbare velden, uitmuntende gastronomie en de Atlantische Oceaan. Een bezoekje aan Sanxenxo, O Grove of Cambados kan ook niet ontbreken. Hier drink je een heerlijk glas albariño-wijn terwijl je jezelf tegoed doet aan heerlijke zeevruchten. Het groene landschap nodigt jou uit om er zorgeloos door te flaneren. De regio bruist van het cultureel erfgoed, waaronder uitzonderlijke stranden, natuurparken en badsteden waar je even helemaal kunt ontsnappen aan het alledaagse lawaai.

section ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen 3

De wijnen van de Spaanse eilanden

De Balearen en de Canarische eilanden hebben een diverse en zeer aantrekkelijke wijncultuur. 

Van de Balearen is Mallorca de grootste wijnproducent. Hier proef je heerlijke wijnen vergezeld van traditioneel mallorcaanse gerechten. Bezoek het exotische Ibiza of het magische Formentera, waar je sublieme soorten chardonnay en moscatel proeft. Waag zeker ook eens een bezoekje aan een andere mediterrane parel: Menorca, Biosfeerreservaat. 

Tenerife gaat aan de haal met de titel van grootste wijnproducent van de Canarische eilanden. Een zonnige omgeving, vulkanen en wijngaarden in unieke paren. Dit wijnparadijs ligt bezaaid met rustieke haciënda’s waar je deelneemt aan workshops en wijnproeverijen. Ook Lanzarote mag niet vergeten worden, met de kostbare, vulkanische malvasia-druif die uniek is in de wereld. Een eiland dat natuurlijke monumenten herbergt zoals het Natuurpark van Timanfaya of het Natuurpark van Los Volcanes.

section ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen 4

Cava

Spaanse schuimwijn wordt natuurlijk automatisch cava genoemd. Een product dat hoofdzakelijk in Catalonië geproduceerd wordt en internationaal geliefd is. Ontdek cava via georganiseerde excursies naar wijn- en cavabodega’s van de Penedès. Dit allemaal beleef je in een bevoorrechte omgeving gekenmerkt in natuurlijke zones zoals de Montmell-rots of het regionaal park van Olèrdola.

section ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen 5

Klinkt een Spaans wijntje drinken jou als muziek in de oren? 

Onze expert Katrien deelt de leukste logeeradresjes van deze regio's met jou!

Bel +32 (0)53 63 00 77 of mail katrien.dm@caractere.be.
 

Ontdek meer op https://www.spain.info/en/topic/wine-routes-spain/

section ontdek spanje aan de hand van zijn wijnen 6
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden