Pastéis de nata

Tegenwoordig kent iedereen in België de pastéis de nata wel. Maar wat weet jij eigenlijk echt over de pastel de nata? 

Lees hieronder vijf leuke weetjes over dit heerlijke Portugese gebakje!

Verkies jij liever de praktijk boven de theorie? Probeer dan zeker eens dit recept voor pastéis de nata

De authentieke pastéis de nata proef je natuurlijk nog altijd in Lissabon. Zin om al even te fantaseren over onze boetiekhotels en reizen in Lissabon?

1. Ontstaansgeschiedenis

Het gebakje zou ontstaan zijn in het Jerónimosklooster in Belém, een stadswijk in Lissabon. De inwoners van het klooster gebruikten eiwit om hun kleren te stijven en maakten met het overgebleven eigeel gebakjes om dan te verkopen.

2. Geheim recept

De monniken verkochten het recept aan een nabijgelegen fabriek toen alle kloosters in Portugal werden gesloten in het begin van de 19e eeuw. De Fábrica dos pastéis de Belém is sinds 1837 het enige bedrijf dat het geheime recept van de authentieke pastéis de nata kent.

 

3. Authenticiteit

Omdat deze fabriek de enige is die nog het authentieke recept kent, is het ook de enige die zijn gebakjes pastéis de Belém mag noemen. Alle andere producenten noemen hun gebakjes pastéis de nata of pastel de nata.

 

4. Populariteit

De gebakjes zijn zeer populair. Om even een beeld te scheppen: in deze fabriek alleen al worden er 20.000 pastéis de Belém per dag gemaakt!

 

5. Confraria do Pastel de Nata

Er is zelfs een Portugees verbond genaamd 'Confraria do Pastel de Nata' dat zich inzet voor de belangen van de pastéis de nata.

Heb je honger gekregen na het lezen van deze weetjes? Maak dan met dit recept eens zelf pastel de nata. 

Op jouw reishonger moet je helaas nog even blijven zitten... Maar als het helpt kan je die misschien al wat proberen te stillen aan de hand van onze unieke rondreizen en charmehotels in Lissabon.