Procida: de Italiaanse culturele hoofdstad van 2022

cover procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022

Ken jij het Italiaanse eilandje Procida? Grote kans dat je het niet kent, want het stadje is amper vier km² groot. Dit eilandstadje is veel minder gekend dan de nabijgelegen en mondainere Capri of Ischia, maar dat maakt Procida net zo uniek. Je ervaart er de authentieke charmes van Zuid-Italië, omdat het eiland net zo naturel is gebleven.  

En toch maakte dit kleine eilandje een grote indruk. Groot genoeg om benoemd te worden tot culturele hoofdstad van Italië van 2022. Ontdek hieronder het culturele programma voor 2022 en de voornaamste bezienswaardigheden. 

Dit eilandje is trouwens vlot te combineren met onze beleefreizen 'Mijmeren in il Mezzogiorno' en 'Fascinerend Napels'. 

Of ga op daguitstap naar Procida vanuit Anna Belle Elegant AgriResort.

Italiaanse culturele hoofdstad 2022, Procida

Met de verkiezing van Procida tot culturele hoofdstad van Italië, is het ook ineens de eerste keer dat een eiland benoemd wordt. 

Het eiland lanceerde een programma 'La Cultura non Isola' waarbij de nadruk ligt op langzaam en duurzaam toerisme. Met het programma wil Procida aantonen dat het meer is dan zomaar een zon-, zee- en strandbestemming. Met het project belooft 2022 een goed gevuld jaar te worden op het eiland, want er staan activiteiten gepland voor alvast 330 dagen van het jaar.   

Aangezien er in 2021 geen activiteiten konden plaatsvinden door corona, blijft ook Parma in 2022 nog culturele hoofdstad. 

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 0

Bezienswaardigheden Procida: Marina Grande

Je vind Procida op een half uurtje varen van Napels en je komt er meteen aan in een van de voornamste bezienswaardigheden: de Marina Grande. Dit is de hoofdhaven van Procida. Vanaf je aankomst in de haven waan je jou onmiddellijk in vakantiestemming met gezellige terrasjes en winkels aan het water. Je kan er gezellig iets eten of eens rondsnuisteren door de artisanale producten die in de lokale winkeltjes worden verkocht. Het decor wordt helemaal afgemaakt door de aangemeerde boten van waarop vaak zelfs vers gevangen vis wordt verkocht. 

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 1

Bezienswaardigheden Procida: Marina di Corricella

De Marina Grande mag dan de grootste haven zijn van het eiland, toch blijft de Marina di Corricella de bekendste haven van Procida. De hoofdreden hiervoor? De vele gekleurde huisjes en kleurrijke bootjes die de haven sieren. Hier zie je de lokale vissers in actie bezig wanneer ze hun rijkelijk gevulde visnetten uit het water halen. Onze tip: probeer hier de vers gevangen vis op een van de terrasjes met zicht op zee. Hemels!

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 2

Bezienswaardigheden Procida: Abdij van Aartsengel St. Michael

Op het hoogst gelegen punt van Procida vind je de Adbij van Aartsengel St. Michael. Deze adbij dateert uit de 16e eeuw en diende vooral als bescherming tegen zeerovers en andere bedreigingen. Ook het panoramisch uitkijkpunt van Terra Murata ligt hier vlakbij. Hier heb je een prachtig uitzicht over de gekleurde haven van Corricella. 

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 3

Bezienswaardigheden Procida: Palazzo d'Avalos

Dit historische paleis dat dateert uit de jaren 1500. Enkele eeuwen later, werd het Palazzo omgebouwd in 1830 tot gevangenis. Het gebouw doet al sinds 1998 geen dienst meer als gevangenis, maar kan wel nog steeds worden bezocht. 

We adviseren wel om je toegangsticket op voorhand te kopen, want je kan het paleis niet zonder afspraak bezoeken. 

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 4

Bezienswaardigheden Procida: Piazza dei Martiri

Dit kleine pleintje ligt redelijk hoog op Procida, waardoor je van hieruit een prachtig uitzicht hebt over de zee. Als je op het pleintje staat zullen de lokale cafeetjes en de imposante gele Kathedraal van Santa Maria della Grazie ongetwijfeld in het oog springen. 

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 5

Bezienswaardigheden Procida: Isolotto di Vivara

Ook eens de moeite is het eilandje van Vivara. Dit eiland werd geclassificeerd als beschermd natuurreservaat. Wat het eilandje zo speciaal maakt, is dat je het enkel kunt bereiken via een lange brug. 

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 6

Bezienswaardigheden Procida: Santa Margherita Nuova

Dit kerkje werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw, maar werd in de jaren 1990 opnieuw gebouwd. De weg hiernaartoe is al magnifiek, maar de uitzichten vanaf het kerkje zijn pas helemaal spectaculair. Het kerkje ligt namelijk helemaal bovenaan een klif. Sublieme uitzichten gegarandeerd! 

section procida de italiaanse culturele hoofdstad van 2022 7

Klaar om weg te dromen?

Combineer een bezoekje aan Procida met onze beleefreis Mijmeren in il Mezzogiorno of onze beleefreis Fascinerend Napels

Contacteer onze expert Italië om samen de ideale route uit te stippelen. 


Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden