Snoepen met Pasen, zoveel meer dan paaseitjes

cover snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes

Snoepen met Pasen moet je de inwoners van Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk niet leren!

Terwijl wij hoofdzakelijk paaseitjes eten, worden er in die landen ook van talrijke soorten gebak gesmuld. Ontdek ze in dit artikel. 

Spanje: Torrijas

Torrijas zijn heel populair in Spanje. Het zijn dikke sneden brood gedrenkt in melk, door ei gehaald, gefrituurd in olijfolie en tot slot geserveerd met suiker of een kanneellaagje. Je zal ze ook heel vaak in bars en restaurants terugvinden. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 0

Spanje: Roscos fritos/rosquillas

Dit is een soort donut, gefrituurd in olie. Elke regio in Spanje heeft een eigen versie, waarvan de vulling varieert van room tot anijslikeur, en waarvan de structuur ofwel zacht of knapperig kan zijn. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 1

Spanje: Panquemado/panquemao

De letterlijke vertaling hiervan is verbrand brood. Hoewel de naam van deze typisch Valenciaanse specialiteit niet zo smakelijk lijkt, zal je tegen deze suikerrijke taart moeilijk nee kunnen zeggen. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 2

Spanje: ​​​​​​​Buñuelos de viento

Buñuelos zijn zoete deegballetjes gevuld met room die eigenlijk heel het jaar door worden gegeten, maar traditioneel het vaakst rond Pasen en Halloween. Van deze balletjes bestaar er ook een hartige versie met kabeljauw. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 3

Spanje: Pestiños

In de kleinere dorpen van Andalusië worden deze gevouwen vierkantjes heel vaak gemaakt. Traditioneel komt het hele dorp samen om ze te maken. Ze zijn gevuld met Sherry of een anijsdrankje. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 4

Spanje: Gañotes de Ubrique

Dit gebakje is ook typisch voor Andalusië, zeker de provincie Cádiz. In Ubrique, het dorpje waarnaar dit gebakje ook vernoemd is, wordt er elk jaar een wedstrijd georganiseerd.

Spanje: Mona de Pascua

Mona is een ronde taart, redelijk gelijkaardig aan de roscón wat Spanjaarden eten bij Driekoningen. Het is heel herkenbaar aan de hardgekookte eieren die in het midden van de taart worden ingebakken. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 6

Spanje: Borrachuelo malagueño

Een deel van de naam is afgeleid van het woord borracho, wat dronken betekent. Die naam is niet toevallig, want het gebak wordt eerst in wijn geweekt voordat het wordt gefrituurd in olie en een suikerlaagje krijgt. Het gebak is zeer typisch voor de provincie Málaga.

Italië: Colomba

De colomba is de paasvariant van panettone en pandoro. Het gebak wordt in de vorm van een duif gemaakt, wat symbool staat voor vrede. Als afwerking, wordt het gebak bestrooid met gekonfijt fruit, amandel en parelsuiker. Het wordt vaak gegeten als ontbijt tijdens de paasvakantie of als middagsnack. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 8

Italië: Pastiera napoletana

Een gebakje van kruimeldeeg met vulling van ricotta, ei en tarwebessen, op smaak gebracht met oranjebloesemwater. Volgens het traditionele recept dien je reuzel te gebruiken in plaats van boter, om zo het gebak extra zacht te maken.

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 9

Italië: Casatiello napoletano

Populair in Lazio en Campania. Deze rustieke taart wordt gevuld met kaas, pancetta, salami en volledige eieren. Ze blijft na het bakken zeker nog enkele dagen zacht. Dit komt dankzij dat het mengsel deels gemaakt wordt met niervet. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 10

Italië: Pizza di Pasqua/Crescia di Pasqua/Torta al formaggio

Een hartig gebakje, gemaakt van bloem, ei, pecorino en parmezaan, dat zeer typisch is voor Centraal-Italië. Italianen eten dit als ontbijt op Pasen of als antipasto tijdens de paasmaaltijd.

Italië: Torta pasqualina

Een hartige taart, gemaakt van 33 lagen fylovellen, evenveel als de leeftijd van Christus. Het wordt gemaakt volgens een oud recept dat dateert van het 15e eeuwse Genua. De vulling bevat snijbiet, artisjok en ei. Traditioneel gebruikt men voor dit gebakje ook Prescinsêua, een zachte kwark met lichtzure smaak. Nu wordt deze kaas heel vaak vervangen door ricotta. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 12

Italië: Scarcella

Dit paasgebak op basis van kruimeldeeg komt oorspronkelijk van Puglia, maar is bekend in heel Zuid-Italië.

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 13

Frankrijk: Sinaasappeltaart

Dit wordt vaak gezien als een zoetere versie van citroentaart. Het heeft een vlokkerige korst, gevuld met oranje pudding en afgewerkt met slagroom. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 14

Frankrijk: Mouna/brioche de Pâques

Dit lijkt op een traditionele Franse brioche, maar het heeft een dikkere textuur en het wordt op smaak gebracht met anijs en oranjebloesem. 

Frankrijk: Nids de Pâques

Dit amandelgebakje is versierd met dunne lintjes gemaakt van glazuur. Daarnaast is het gevuld met paaseitjes. De vorm doet denken aan een nestje, vandaar ook de naam. 

Portugal: Pão de Ló

Een zachte sponasachtige taart, gemaakt van suiker, ei en bloem. Je vindt het terug op praktisch elke paastafel. Traditioneel wordt de taart niet gesneden, maar worden de stukken met de hand genomen. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 17

Portugal: Folar da Páscoa

Dit 'paasbrood' kan zowel zoet of hartig zijn. In het midden zit er een gekookt ei, wat de wedergeboorte van Christus symboliseert. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 18

Portugal: Salame de chocolate

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bevat dit gebak geen vlees. De salame de chocolate bestaat uit kleine stukjes koek die worden samengerold en in chocolade gedompeld, waardoor het wel lijkt op salami. 

section snoepen met pasen zoveel meer dan paaseitjes 19
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden