Zoete alternatieven voor paaseitjes

cover zoete alternatieven voor paaseitjes

Zoete alternatieven voor paaseitjes?

Ontdek typisch Sloveense, Kroatische en Griekse paasdelicatessen! In deze landen wordt er naast of in plaats van paaseitjes ook heel vaak gebak gegeten.

Slovenië: Potica

Een soort notenbroodje waarvan er wel dan 80 gekende soorten vulling gaande van zoet tot hartig. Zo zijn dragon, maanzaad, kokosnoot en walnoot populaire vullingen. Het gebak wordt gemaakt in een speciale vorm genaamd šarkelj

section zoete alternatieven voor paaseitjes 0

Slovenië: Pinca

In het westelijke deel van Slovenië wordt pinca heel vaak gegeten. Het gebak wordt gemaakt in de vorm van vogels of nesten en wordt gedecoreerd met kleurrijke eitjes. Als afwerking wordt het gebak ook vaak besprenkeld met rozijnen en gekonfijt fruit. 

section zoete alternatieven voor paaseitjes 1

Kroatië: Vrtanji

Een hartig brood, gemaakt met het water waarin de paasham gekookt wordt. Vaak gedecoreerd met een kruis gemaakt van wit deeg of met als verrassing een gekleurd ei in het midden.

Kroatië: Slavische bagels

Een hartige bagel met ei, bloem en een beetje zout die lijkt op doornkroon van Jezus.

Kroatië: Štrukli

Een gebak afkomstig van noordelijke regio van Kroatië, Zagorje. Het wordt gevuld met cottage cheese en wordt traditioneel goudbruin gebakken of gekookt. De afwerking gebeurt met geklonterde room, gefrituurde ui en peterselie. Het wordt zelfs sinds 2007 tot cultureel erfgoed.

section zoete alternatieven voor paaseitjes 4

Kroatië: Gevlochten zoet brood

Een zoet, boterachtig gebak met rozijnen, gedroogde veenbessen, citroen en sinaasappelzest. Het wordt afgewerkt met amandelschilfers en suiker.

Kroatië: Poppetjes van paasbrood

Traditioneel bereid in Primorje en Istrië. Het deeg wordt rondom geverfde eitjes gevlochten. Het ziet er wat uit als een baby die in een dekentje is gewikkeld. 

Kroatië: Kuglof/bundt

Een klassiek Oostenrijkse taart die zeer geliefd is in Kroatië ook. Traditioneel wordt deze bereid met rum, rozijnen, citroenzest en vanille met suikerglazuur. 

section zoete alternatieven voor paaseitjes 7

Griekenland: Koulourakia

Dit zijn zoete Griekse paaskoekjes met een boterbasis en afgewerkt met een glanzend eierglazuur. 

section zoete alternatieven voor paaseitjes 8

Griekenland: Tsoureki

Een Grieks paasbrood met een semi-zachte korst. Het is populair in Griekenland het hele jaar door, maar traditioneel eten ze dit vaak voor Pasen. Het gebak wordt gemaakt in de vorm van drie vlechten, die de Heilige Drievuldigheid symboliseren. Het gebak wordt op smaak gebracht met mastiek (kruid gevonden op het eiland Chios) en mahlab (specerij van kersenzaadjes). 

section zoete alternatieven voor paaseitjes 9

Ontdek ook hoe ze in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal snoepen met Pasen.

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden