Wine not? Madeira

cover wine not madeira

Op Madeira produceren ze heerlijke wijn. Als je rondtrekt op het eiland zal je vooral in het zuiden van het eiland, waar het warmste klimaat heerst, de kleine wijnbouwterrasjes zien. We bespreken kort hoe de huidige madeirawijn ontstaan is en welke verschillende soorten er bestaan.

Madeira kent trouwens heel wat magnifieke gerechten die goed samengaan met een glas madeirawijn. Lees meer over de gastronomie van Madeira

Doe nog wat inspiratie op met onze boetiekhotels en rondreizen op Madeira

Oorsprong van de huidige madeirawijn

De madeirawijn zoals we die nu kennen, is eigenlijk ontstaan onder invloed van de lange zeereizen tijdens de 15e eeuw. Toen de Oost-Indische route onstond, namen veel zeevaarders portwijn mee. Na de lange reis merkten ze dat, onder invloed van de temperatuur en oxidatie, de wijn nog veel lekkerder was geworden. 

Eind 18e eeuw, ontdekte men hoe de wijn aan haar unieke smaak kwam. Dat proces werd nagebootst op land door de vaten in kamers te plaatsen waarin er pijpen langs de muur hingen waardoor warme lucht werd geblazen. Dit principe wordt estufa genoemd en hierdoor is de productie van madeirawijn ontstaan. 

section wine not madeira 0

Soorten madeirawijn

Er bestaan verschillende soorten madeirawijn, waarbij de smaak verschilt naar gelang het type druif dat werd gebruikt. Een vaak voorkomende soort is de tinta negra mole. Deze soort werd ingevoerd na de druifluisepidemie in 1875. De wijn uit de tinta negra krijgt de benaming dry, medium dry, medium rich of rich naar gelang de smaak.

De betere rassen zijn de sercial, verdelho, boal en malvasia. Van de sercial en verdelho maakt men droge en halfdroge wijn, resepctievelijk. Terwijl uit de druivensoort boal halzoete wijnen worden gemaakt en uit de malvasia zoete wijn. 

Verder onderscheidt men ook nog volgende soorten madeirawijn:

  • Granel: zeer simpel, heeft een korte opslag in grote tanks ondergaan, is soms gezoet en gekleurd met karamel. De soort wordt gemaakt met de tina negra mole en staat bekend als keukenmadeira. 
  • Rainwater: halfdroge, zachte wijn dat wordt gemaakt van verdelho en tinta negra.
  • Finest: soms ook wel 'choice' of 'selected' genoemd. Deze wijn varieert tussen dry, medium dry, medium sweet en sweet. Ook deze wijn komt voort uit de tinta negra-druif. Bovendien is deze soort vaak drie jaar oud. 
  • Reserve: bestaat voor een groot deel uit tina negra mole en is een blend van verschillende oogstjaren. De gemiddelde leeftijd van die oogstjaren is 5 jaar. 
  • Special Reserve: Deze soort is hetzelfde als bovenstaande, met uitzondering dat de gemiddelde oogstjaren 10 jaar is. 
  • Extra Reserve/Exclusive Reserve: Deze wijn wordt meestal gemaakt uit een van de toprassen en de gemiddelde leeftijd van de wijnen die hiervoor werden gebruikt is 15 jaar. 
  • Frasqueira: dit is de absolute topsoort onder de madeirawijnen. Deze wijn heeft minstens 20 jaar in vaten gerijpt en 2 jaar op fles gelegen. Deze soort bestaat volledig uit een van de topdruivensoorten. Ze zijn afkomstig van één goed oogstjaar. 
section wine not madeira 1

Wil je nog meer leuke leestips?

Lees meer over de gastronomie van madeira

Ken jij de toboggans van madeira?

Ontdek ook onze post Wine Not? La Rioja

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden