De gastronomie van Madeira

cover de gastronomie van madeira

Dankzij haar subtropisch klimaat en vulkanische bodem, vind je op Madeira een overvloed aan heerlijke groenten en fruit. 

Aan de veeteelt en varkensteelt dankt Madeira haar malse vleesgerechten en de Atlantische Oceaan voorziet het eiland dan op haar beurt van zalige zeevruchten en verse vis. 

De keuken van Madeira combineert het beste van haar rijkdom aan ingrediënten tot een heerlijk traditionele keuken met eigentijdse invloeden. 

Visgerechten en schaaldieren

Vis en zeevruchten zijn heel populair op Madeira. Je kan er genieten van octopus, filet van espada preto (soort zwaardvis), napjesslakken, wulken en nog veel meer.

Zo zal je er ook heel vaak tonijnfilet aantreffen. Die wordt bereid met zout en een sausje van olijfolie, azijn, look, orgeano en peper. De tonijnsteaks worden vaak vergezeld door gefrituurde maïs. 

In de zomer worden er ook vaak genoten van gegrilde schaalhoren, een soort waterslak, met citroen en boter.

Tot slot, wordt er ook vaak zwarte haarstaartvis gegeten. Laat je niet misleiden door zijn afgrijselijke uiterlijk, deze vis smaakt echt heerlijk. Filets van deze vis worden klaargemaakt met look, citroensap, zout en peper. Ze worden ondergedompeld in ei en bloem en daarna gefrituurd in olijfolie. Een typische delicatesse!

section de gastronomie van madeira 0

Vleesgerechten

Een van de bekendste gerechten van Madeira is ongetwijfeld de 'espetada de vaca em pau de loureiro', ofwel een geroosterde spies van rundsvleesblokjes gekruid met zout, look en laurierbladen. De spies waarop het vlees wordt geprikt, is gemaakt van laurierhout en geeft een speciale smaak aan het vlees. 

Een ander typisch gerecht van Madeira is 'carne de vinha d'alhos'. Dat is varkensvlees op smaak gebracht met azijn, laurierbladen, peper, witte wijn en knoflook. Dit gerecht wordt op het eiland heel vaak rond de kerstperiode gegeten. 

section de gastronomie van madeira 1

Bijgerechten

Bij vleesspiezen zal je vaak de typische 'bolo do caco' voorgeschoteld krijgen. Dit is een brood gebakken op een platte basaltstenen plaat. Dit bijgerecht gecombineerd met de typische vleesspiezen en knoflookboter is echt subliem, zeker een aanrader!. 

Ook de rosquilhas de batata-doce, brood van zoete aardappel, en queijadas, een soort kaasgebakjes, zal je regelmatig als bijgerecht zien. 

section de gastronomie van madeira 2

Fruit en groenten

Madeira kent een uitzonderlijk klimaat dat zich sterk leent tot het telen van een brede waaier aan gewassen. Je treft er veel gekende tropische vruchten aan zoals ananas, avocado, mango en banaan, maar ook iets exotischere zoals de cherimoya. 

De vruchten worden hoofdzakelijk gebruikt in dranken en zoete desserts. Zo is passievruchtpudding een zeer populair dessert op Madeira, omwille van de combinatie van zoet en zuur. 

Tijdens de wintermaanden eten ze op Madeira vaak tomatensoep en uiensoep. Ook van tarwe maken ze soep op Madeira. Zo is de 'sopa de trigo' een gekend gerechtje van dit eiland. 

section de gastronomie van madeira 3

Suikerriet

Van dit gewas wordt er een heerlijk dessert gemaakt, namelijk honingcake. Deze cake wordt vaak gecombineerd met een heerlijk glas madeirawijn

Naast desserts, maken ze op Madeira ook heerlijke rum van suikerriet! Uit die rum is het typische drankje 'poncha' ontstaan. Poncha is een alcoholisch drankje gemaakt met alcohol gemaakt van gedestilleerd suikerriet, honing, suiker en sinaasappel- of citroensap. 

Leuk weetje: op Madeira wordt vaak gezegd dat poncha verkoudheden zou genezen, dus wordt er vaak aangeraden om poncha te drinken wanneer iemand symptomen van verkoudheid vertoont. 

section de gastronomie van madeira 4

Wijn

Op Madeira produceren ze heerlijke wijn. Madeirawijn wordt vaak gemaakt van de druivenrassen Sercial, Boal, Verdelho, Malvasia, Terrantez en Tinta Negra. De wijn wordt heel vaak gedronken als aperitief of zelfs als digestief, samen met een heerlijke honingcake. 

Lees meer over de heerlijke madeirawijn!

section de gastronomie van madeira 5

Smaakt Madeira naar meer voor jou?

Contacteer onze expert Portugal, Dorien, voor een gastronomische rondreis op Madeira, volledig samengesteld volgens jouw wensen.

Je kan ons bereiken op 053/63 00 77 of via info@caractere.be.

Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden